Efter mistanke om »uregelmæssigheder«: Direktør i seruminstitut er fritaget for tjeneste

En mistanke om uregelmæssigheder i Statens Serum Institut (SSI) gør, at den øverste direktør fritages for tjeneste indtil videre. Kammeradvokaten skal bl.a. undersøge forløbet omkring et potentielt meget givtigt patent for en medarbejder på SSI, erfarer Berlingske. Der er også mistanke om, at der er sket fejl i udlevering af »en betydelig mængde følsomme personoplysninger« fra SSI til USA.

Statens Serum Institut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Direktøren for Statens Serum Institut, Mads Melbye, er blevet fritaget for tjeneste indtil videre på grund af mistanke om fejl og uregelmæssigheder. Han fritages, indtil mistanken er blevet undersøgt nærmere og afklaret af Kammeradvokaten.

Der er rejst spørgsmål om sammenblanding af private økonomiske interesser og forskningsmæssige interesser, oplyser Sundhedsministeriet.

Det er blandt andet uklarhed om et patent, som har potentiale til at sikre en topforsker på Statens Serum Institut (SSI) en indtjening på flere hundrede millioner kroner, der ligger bag den undersøgelse, der nu sættes i gang på SSI, erfarer Berlingske.

Patentet er en udløber af en handel med et indisk firma, som SSI har indgået, og hvor inderne overtog en SSI-udviklet vaccine mod tuberkulose

Det er uklart, hvordan patentet er kommet ind i billedet, men sammen med en særaftale, som den pågældende forsker har, kan det i ét scenario sikre den pågældende indtægt på et tre-cifret millionbeløb, og det bliver nu op til Kammeradvokaten at udrede, hvad der er op og ned i den sag.

Melbye selv er også omfattet af undersøgelsen, hvor man altså også ser nærmere på topforskeren, og hvor vurderingen er, at der har været en lovlig kreativ fortolkning af de regler, der har været omkring patenter.

Det understreges også, at der ikke er fundet nogen rygende pistol, men man har i sundhedsministeriet set skyggen af noget, man ikke kan lide, hedder det.

Kammeradvokaten, statens advokat, har på opfordring af Sundhedsministeriet lavet et kommissorium – et grundlag – for hvad der skal undersøges i sagen:

Heraf fremgår det, at der er tale om to konkrete sagsforløb, der har rejst spørgsmål om ledende medarbejderes sammenblanding af Statens Serum Instituts interesser, private, økonomiske interesser og forskningsmæssige interesser.

Af dokumentet fremgår det, at der i sagsforløbene er blevet tilgodeset private økonomiske og forskningsmæssige interesser i strid med LOF – lov om opfindelser ved offentlige forskningsinstitutioner. Loven har til formål at sikre, at forskningsresultater nyttiggøres for det danske samfund ved erhvervsmæssig udnyttelse.

Desuden drejer sagen sig om offentligretlige regler, persondataregler, SSIs interne procedurer og interesser.

Kammeradvokaten skal således i sin undersøgelse også se nærmere på, om SSI i tilstrækkeligt omfang har fået implementeret EUs personskyttelsesdirektiv, GDR, »så vi kan være sikre på, at vi har den beskyttelse af vores borgere, vi skal have«, som det formuleres.

Ifølge kommissoriet, som Kammeradvokaten har fået til sin undersøgelse af SSI, har sundhedsministeriet konstateret »en række uregelmæssigheder« vedrørende de personoplysninger om danske registrerede borgere, som er overført til USA i forbindelse med et konkret større forskningssamarbejde. Angiveligt er der tale om en »betydelig mængde følsomme personoplysninger«, som er overført fra SSI til USA.

Det oplyses også, at andre medarbejdere bliver afhørt i sagen med »afdækkende samtaler«. Det understreges, at de ikke skal forvente at risikere nogle sanktioner, men hvis en indblanding er tilfældet, vil de straks blive indstillet.

Sagen kommer i kølvandet på flere andre sager om svigt i det offentlige. Senest i Forsvaret i sagen om mulig svindel for millioner af kroner i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Samt i sagen om den bedrageritiltalte Britta Nielsen.

Vurderingen blandt Berlingske kilder er også, at den aktuelle sag skal læses ind i en udvikling, hvor man hellere reagerer lidt for tidligt end lidt for sent.

»Der skal være fuldkommen klarhed over, at alle regler overholdes, og interne procedurer følges, når det drejer sig om offentlige myndigheder. Derfor har jeg taget dette nødvendige skridt, og jeg ser frem til resultatet af Kammeradvokatens arbejde,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Folketingets sundhedsordførere er ifølge DR Nyheders oplysninger blevet orienteret om sagen i dag.