Simon Kollerup har fået nok af bankernes negative renter: »Det bliver simpelthen for grådigt«

Erhvervsministeren mener, at bankerne går for langt, når de sætter negativ rente på stadig mindre indeståender for private bankkunder. Senest var det i går Danske Bank, der satte grænsen ned for, hvornår kunderne skal betale negativ rente.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har nået en grænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervsminister Simon Kollerup har mistet tålmodigheden med danske banker på renteområdet.

Der må sættes en stopper for, hvor små indeståender danskerne skal betale negativ rente af, lyder det fra ministeren, der tirsdag morgen skriver med store bogstaver på sin facebook-profil:

»GRÆNSEN FOR NEGATIVE RENTER I BANKEN ER NÅET.«

»Det kan ikke blive på denne her måde. Bankerne nærmest snubler over hinanden over de seneste måneder, hvor de har rykket på grænsen, så flere og flere danskere skal betale penge for at have deres egne penge stående i banken. De negative renter,« fortsætter erhvervsministeren.

Udfaldet kommer dagen efter, at Danske Bank som den næste store bank i rækken valgte at sænke grænsen for betaling af negativ rente for privatkunder fra 250.000 kroner til 100.000 kroner. Det sker fra 1. juli 2021.

Det betyder, at Danske Banks privatkunder skal betale en rente på 0,6 procent, hvis de har indlån for over 100.000 kroner.

Og det huer ikke erhvervsministeren, der netop henviser til »de seneste dages« udvikling i sin opdatering på Facebook.

»Jeg mener, at det skal stoppe nu. Grænsen er nået. Det bliver simpelthen for grådigt, når bankerne leverer store overskud, men alligevel fortsætter med at pålægge negative renter på flere og flere danskere,« skriver han.

Sydbank var den første bank herhjemme, der sænkede loftet til 100.000 kroner. Den meddelelse kom allerede i oktober sidste år og trådte i kraft ved årsskiftet.

Stoppe spiralen

Erhvevsministeren indkalder nu bankernes brancheforening, Finans Danmark, til møde om sagen.

»Her forventer jeg at høre branchens svar på, hvordan vi kan stoppe den her spiral. For den nuværende situation kan danske bankkunder ikke være tjent med.«

Berlingske forsøger at få en kommentar fra Finans Danmark.