Riskær skylder over 30 millioner kroner til det offentlige

Skattegæld, gæld til statens oprydningselskab Finansiel Stabilitet og gæld til Nationalbanken efter bankkrak løber op i over 30 mio. kr.

Finansmanden Klaus Riskær Pedersen skylder det offentlige over 30 mio. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Finansmanden Klaus Riskær Pedersen, som nu skal overbevise vælgere om at stemme ham ind i Folketinget, slæber rundt på en gæld til det offentlige på over 30 mio. kroner. Tidligere har det været fremme, at Riskær skylder fire mio. kr. i skat, men ved en samlet optælling af kravene mod Finansmanden bliver tallet for hans offentlige gæld væsentligt højere. Han skylder nemlig også penge til Nationalbanken og statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet.

Det fremgår af den såkaldte fordringsliste for boet Klaus Riskær Pedersen under konkurs, som er en opgørelse over de krav, en stribe kreditorer i sin tid indsendte til kuratoren i det nu lukkede konkursbo. Kurator har dog ikke kontrolleret kravene, så tallene på listen er, hvad kreditorerne selv mener, at Riskær skylder dem.

Nationalbanken

Riskærs største gældspost til det offentlige er en milliongæld til Danmarks Nationalbank, som har opgjort sit krav til knap 26 mio. kr. Nationalbanken er endt som kreditor i Riskærs konkursbo, fordi hans tidligere forretningsimperium, som bl.a. omfatttede selskabet Accumulator Invest, var finansieret af et syndikat af banker, herunder Varde Bank, som krakkede i 1993.

På det tidspunkt eksisterede statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet ikke. Oprydningsselskabet er i dag den institution, der rydder op efter sammenbrudte pengeinstitutter, men det blev først etableret i forbindelse med finanskrisen.

Nationalbankens krav på Klaus Riskær Pedersen administreres ifølge fordringslisten af Kammeradvokaten, men det har ikke været muligt at få oplyst, hvad Kammeradvokaten gør for at inddrive gælden.

Blandt offentlige kreditorer har Klaus Riskær Pedersen også gæld til Finansiel Stabilitet, som samlet har opgjort at have ca. 3,5 mio. kr. til gode. Hovedparten af Finansiel Stabilitets krav på 3,5 mio. kr. vedrører Pantebrevsselskabet af 2. juni 2009 A/S, som er resterne af Gudme Raaschou Bank, som ikke overlevede finanskrisen.

Udover Varde Bank var der en række andre banker i det syndikatet, som i sin tid lånte Riskær penge, herunder Danske Bank, som har opgjort sit tilgodehavende hos Riskær til knap 26 mio. kr. Banken ønsker ikke at oplyse, hvad den gør for eventuelt at inddrive gælden. Forstædernes Bank lånte før fusionen med Nykredit Riskær 27,5 mio. kr., mens Sydbank ydede finansmanden et lån på 26 mio. kr.

Codan: Vi fortsætter

Blandt Riskærs private kreditorer er også Codan Forsikring, som finansmanden skylder godt syv mio. kr. Codan Forsikring oplyser, at man fortsat vil forsøge at inddrive pengene hos Riskær: »Det er en principiel sag, så selvfølgelig har vi tænkt os at forlænge forældelsesfristen, når vi når dertil,« oplyser Codans kommunikationschef Anders Walthersdorf Frederiksen.

Derudover skylder Klaus Riskær Pedersen bl.a. over 17 mio. kr. til Ikano Finans A/S, men selskabet ønsker af hensyn til bankhemmeligheder ikke at udtale sig om, hvorvidt de fortsat forsøger at få tilbagebetalt pengene fra Riskær. Riskærs samlede gæld til offentlige og private kreditorer udgør lige knap 170 mio. kr.

I en kommentar fra Klaus Riskær Pedersen til Berlingske siger han selv:

»Jeg har ingen særlige kommentarer. Alt gæld er etableret ved en konkurs i 2010 og efterstår som restsaldo fra et konkursbo, der lukkede i 2015. Størstedelen hidrører fra tiden før 1992. Flere af gældsposterne kan være forældede.«