Klaus Riskær vil i Folketinget – skylder 169 millioner kroner

Erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen skylder ifølge kreditorer 169 millioner kroner væk i en konkurssag opgjort i december 2015. Heraf udgør omkring fire millioner kroner gæld til Skat. Netop skattegælden er det værste, mener økonomisk rådgiver, som kalder det »direkte umoralsk«.

Klaus Riskær Pedersen holdt tirsdag pressemøde i Vartov i København om sine politiske visioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen slæber en endog meget stor milliongæld med ind i dansk politik, hvor han nu har indsamlet vælgererklæringer nok til at være opstillingsberettiget til Folketinget.

Således vidner gældbogen (listen over de anmeldte krav) over erhvervsmandens konkurs opgjort i december 2015 om, at kreditorer på det tidspunkt mente, at han samlet skyldte dem 169 millioner kroner.

Heraf var de omkring fire millioner gæld til Skat.

En del af pengene stammer fra en tidligere konkurssag, der blev afsluttet i 2008. Han blev efterfølgende erklæret konkurs igen i 2010, og den konkurssag sluttede i december 2015.

Kreditorerne mente sammen med kurator ikke, at det var muligt at få pengene retur.

Mange af pengene stammer fra større banker og pengeinstitutter og har forbindelse til Klaus Riskær Pedersens krakkede Akkumulator-koncern.

Af gældbogen, som Berlingske er i besiddelse af, fremgår det, at kreditorerne bl.a. tæller Forstædernes Bank, Danmarks Nationalbank, Realkredit Danmark, Sydbank, Codan og som sagt også Skat.

»Skattegæld er direkte umoralsk«

Ifølge økonomisk rådgiver Karsten Engmann Jensen, indehaver og stifter af Pengeministeriet, er det skattegælden, som kan give de største benspænd i forhold til at vinde vælgernes gunst.

»For mig er der meget stor forskel på almindelig gæld og skattegæld, som er direkte umoralsk. Så det kan godt være, at vælgerne vil vurdere det mere kritisk, at han har skattegæld end anden form for gæld. Man kan forskyldt eller uforskyldt få gæld til andre, men at få en skattegæld er det samme som at sige, at så må nogen andre betale gildet for én,« siger Karsten Engmann Jensen.

Han mener, at der er en kæmpe social slagside ved, at personer som Klaus Riskær Pedersen ofte slipper nemmere uden om at tilbagebetale gæld end en helt almindelig lønslave, der f.eks. bliver skilt og må sælge huset med tab.

»Så står der som regel nogen til evig tid og vil have pengene. Men folk, der har haft en flot økonomi, som stifter stor gæld og pådrager andre meget store tab, de slipper ofte uden om, og kan efterfølgende leve en tilværelse uden at være økonomisk påvirket af det. Det er uretfærdigt,« siger Karsten Engmann Jensen, som også rådgiver om gæld.

Har ingen problemer med at skaffe ny kapital

Han påpeger, at personer af den kaliber kan gøre en masse ting, som gør det svært for kreditorerne at få pengene.

»Det kan være at skaffe sine midler ad andre kanaler. Selvom Klaus Riskær Pedersen har efterladt sig en meget stor gæld, har han ikke haft problemer med at skaffe ny kapital til nye projekter. Og hvis man kan få andre til at finansiere sine projekter, behøver man ikke lide afsavn,« siger han.

Hvorvidt gælden på de i alt 169 millioner kroner vil forringe erhvervsmandens chancer for at komme i Folketinget, siger Karsten Engmann Jensen:

»Det må demokratiet altid bestemme. Han har fået en dom og udstået den. Hvis tilstrækkeligt mange synes, at det er umoralsk, hvad han har gjort, vil de lade være med at stemme på ham.«

Et af Partiet Klaus Riskær Pedersens mærkesager er at omlægge skattesystemet. Det indebærer blandt andet, at beskatning af borgerne skal reduceres med cirka 80 milliarder kroner, som i stedet skal dækkes af erhverv og finanssektor.