Overdommerne: Facebooks poster girl putter med honoraret

Holder tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt aldrig op med at overraske? Trods nyt job som sherif for Facebook får hun en dårlig start med hemmelighedskræmmeri og svirrende rygter om millionløn. Ned med hende, og op med den tapre museumsdirektør fra ARoS.

Helle Thorning-Schmidt har fået en dårlig start som sherif for Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagde omsider noget statsministerielt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.
Hvorfor er der altid kontrovers og tys-tys omkring den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt, når hun får nyt job? Først faldt hun som FNs skattelyjæger, nu snubler hun ind i opgaven som Facebook-sherif og tager ugens nedtur. Ugens optur tager museumsdirektøren fra ARoS, som lukker damp ud på vegne af alle danskeres frustration over regeringens rigide genoplukningsregimente.

UGENS NEDTURE

 

1. Facebooks poster girl putter med honoraret

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har det sikkert sjovt. Hun har droppet at have et fast job i Red Barnet for at jagte løse ansættelser og bestyrelsesposter. Erkendt, overdommerne har et protestantisk syn på, hvad forhenværende statsministre skal investere deres tidligere embedes troværdighed i og hvordan.

I februar var det Helle Thornings-Schmidts drøm at være FNs skattelyjæger, men da Ekstra Bladet skrev, at hun var medejer i et selskab, registreret i skattely, droppede hun den plan. Nu kaster hun så kærligheden på at være sherif i Facebook som medlem af et råd i en uafhængig fond, finansieret af IT-giganten. Opgaven er i følge Finans at hjælpe Facebook med at opnå »en bedre balance og større gennemsigtighed i sin måde at håndtere kontroversielle beskeder og videoer«.

Thorning kan sikkert selv se, at hun let bliver til en højt betalt poster girl for Facebook. Hvor højt betalt er en hemmelighed. Først forlød det, at hun stod til et honorar på knap 1,4 mio. kr. Det blev så afvist. Nu vil Thorning ifølge Finans ikke sige mere, end at honoraret i kampen for styrke Facebooks gennemsigtighed »kan sammenlignes med, hvad der ellers gælder i techbranchen«. Gennemsigtighed. Bum Bum.

Skodirektør Frank Siim Sørensen går helt galt i byen med sit forslag om forbud mod gode tilbud. Fold sammen
Læs mere

2. Skoringens planøkonom – godaw do

Skoringens direktør, Frank Siim Sørensen, forlanger et forbud mod udsalg og gode tilbud for at redde detailhandelen fra en truende konkursbølge. Jamen, kæreste Frank, som du også selv er inde på, så er det jo den rene planøkonomi.

Overdommerne deler da din bekymring for de mange hårdt ramte og nu genåbnede detailbutikkers skæbne i den kommende svære tid, men forbud mod gode tilbud – det går bare ikke i kræmmernationen Danmark. Og hvordan skulle forbuddet effektueres? Man ser for sig inspektører med kasketter og spidse penne, som kontrollerer priser på joggingsko og sommersandaler.

Det siger meget om Frank Siim Sørensens forslag, at selv socialdemokraten Simon Kollerups erhvervsministerium rykker ud og korrekser den gode skotøjsdirektør. Kollerup har ganske vist anbefalet butikkerne at undgå slagtilbud med tilhørende køtilbud og deraf følgende smittefare, men ser sig alligevel nødsaget til at understrege over for Finans.dk, at der ikke er tale om forbud eller indblanding i den fri prisfastsættelse. Tak for det, Kollerup.

Mette Frederiksen har sat Huaweis CEO, Ren Zhengfei, grundigt til dørs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix.

3. Nedtur for statskapitalismen

Så blev døren ellers smækket i hovedet på kinesiske Huawei. I et interview med Berlingske annoncerer statsminister Mette Frederiksen (S) et elegant benspænd for den kinesiske telegigant ved at gøre telekommunikation til kritisk infrastruktur.

Overdommerne er af natur kritiske over for regulering, men synspunktet, at telekommunikation er en livsnerve i et højt digitaliseret samfund som det danske, er svært at angribe. Sagen om Huawei er kompliceret og fyldt med svære teknologiske spørgsmål, så statsministerens optur og nedturen for globale Huaweis topchef, Ren Zhengfei, er nok mere mudret, end overdommerne kan overskue.

Det er imidlertid næsten komisk, at en privat virksomhed med hjemsted i Kina sidste år ville indgå en »antispionageaftale« med Danmark for at gøre sig lækker i forhold til 5G-netværket. Og det er sært at høre Huawei Danmark bedyre deres uafhængighed af den kinesiske stat samtidig med, at der i breve viftes med løfter og trusler om kinesiske investeringer eller »​deinvesteringer«.

Den slags går ikke. På tide med en begmand til kinesisk statskapitalisme.

Erlend Høyersten truer med selvtægt for at få sit museum åbnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Thaysen/Ritzau Scanpix.

UGENS OPTURE

1. Vildmanden fra museet

Som respektabelt mediehus og samfundsstøtte tilkommer det naturligvis ikke Berlingske at opfordre til civil ulydighed. Men i en sluttet kreds indrømmer overdommerne gerne en vis beundring for den oprørske museumsdirektør for Aarhus-museet ARoS.

Overdommerne forstår Erlend Høyersten med det viltre hår, som var så rasende over regeringens uforståelige retningslinjer for genåbning af museer, at han erklærede sig parat til ignorere autoriteterne og åbne sit store museum, som med 13.000 kvadratmeter udstillingsareal gør det nærmest umuligt for en publikummer at støde ind i en anden og pådrage sig smitte.

Men det bed ikke på justitsminister Nick Hækkerup (S), som straks slog igen over for ARoS-direktøren med et direkte forbud og advarsler om store bøder. Det er ikke for sjov, det her, sagde ministeren. Nej, men hvad er det så for? Danskerne er kloge folk, og absurde regler fører kun til disrespekt, oprør og civil ulydighed.

Lars Rebien Sørensen ligner overdommernes drøm af en sundhedsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

2. Kan vi ikke få Rebien som sundhedsminister?

Overdommerne har tidligere stillet spørgsmålstegn ved Novo Nordisks tidligere topchefs samfundssind på grund af medicinalgigantens prispolitik i USA. Men under coronakrisen har Lars Rebien Sørensen vist sig som en – jo, statsmand må være det rette ord.

Først sørgede han som formand for Novo Nordisk Fonden for at få realiseret en fornuftig teststrategi i Danmark med et greb i lommen på en kvart milliard. Nu er han parat til at smide et nyt trecifret millionbeløb på bordet til et topmoderne virusberedskab og virusforskning for at ruste Danmark til nye epidemier.

Rebien er mere end den flinke onkel, der kommer med penge. Han blander sig i politik og foreslår en kommission, som skal kulegrave håndteringen af coronakrisen. Her popper uvægerligt en drøm – urealistisk selvfølgelig – op i overdommernes hoveder om Rebien som sundhedsminister.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagde omsider noget statsministerielt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

 

3. Næh, Jakob Ellemann – du har en statsminister i maven

Overdommerne har et godt øje til oppositionens leder, Jakob Ellemann-Jensen (V). Berlingske var efter Jakob Ellemann, da han gjorde Enhedslistens politik sin egen og sagde stop for aktieudbytte i virksomheder, som modtager nødhjælp til at betale de faste omkostninger. Men nu point til Danmarks måske kommende statsminister for at vise lederskab i forhold til afviklingen af de massive nødpakker.

»... vi skal holde gode, sunde virksomheder i live. Men det er også kun gode, sunde virksomheder, vi skal holde i live, for nu at sige det, som det er,« sagde Jakob Ellemann i Børsen. Ordene skal nok gøre ondt på virksomheder, som føler en idé eller en drøm smadret af regeringens nedlukning af samfundet. Virksomheder uden en bæredygtig forretning har imidlertid allerede fået nødhjælp i form af både lønkompensation og støtte til faste omkostninger, men det kan selvfølgelig ikke blive ved.

Citatet fra Ellemann indrammer, at vejen ud af nedlukningen er ved at blive lagt, og at erhvervslivet skal gøre sig klar til at stå selv. Der er lidt statsminister over signalet fra Ellemann. Det klæder ham.