Museumsdirektør overvejer civil ulydighed – men nu mødes han med skarp advarsel fra minister

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

»Vi må se på, hvad strafferammen er for civil ulydighed, og om det lønner sig. Jeg må jo selvfølgelig også diskutere det med bestyrelsen, men jeg synes faktisk, det er et vigtigt signal at sende, at vi arbejder for det,« siger Aros-direktør Erlend Høyersten til Jyllands-Posten. Han overvejer at åbne Aros, selv om museet endnu ikke må. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN DIVISEK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu engang skal der lyde et godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I dag, søndag, er den sidste dag i genåbningens første fase, og i morgen begynder den anden fase, som giver restauranter, barer og storcentre lov til at åbne, mens også efterskoleeleverne og folkeskolernes ældste klassetrin får lov til at droppe den digitale skolebænk og kommer tilbage på den fysiske.

Selv om det lysner, er coronakrisen langtfra afblæst. Godt nok er smittetrykket og antallet af indlæggelser generelt set faldende, men som Torben Mogensen, formand i Lungeforening og speciallæge i anæstesi, sagde til Berlingske lørdag:

»Der tegner sig et billede af, at vi har virussen under kontrol. Men der er altså fortsat smitte i samfundet, som man kan blive ramt af.«

Smittetrykket og dagens øvrige store coronahistorier vender vi tilbage til om et kort øjeblik. Først skal vi se nærmere på dagens tal for coronaepidemien herhjemme og i udlandet.

Bekræftede smittede: 10.319
Indlagte: 194
Indlagte på intensiv: 39
Heraf i respirator: 32
Antal døde: 526
Bekræftede smittede verdensplan: 4.024.973
Døde på verdensplan: 279.321

Mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Sundhedsstyrelsen på vej med en opdatering af de generelle anbefalinger

Vask hænder og brug håndsprit. Host eller nys i ærmet. Undgå håndtryk, kindkys eller kram. Vær opmærksom på rengøring. Og hold to meters afstand til andre i det offentlige rum.

Sådan har Sundhedsstyrelsens anbefalinger lydt, siden coronavirussen begyndte at sprede sig i Danmark.

Men i forbindelse med den næste fase af den gradvise åbning af Danmark er Sundhedsstyrelsen på vej med en opdatering af de generelle anbefalinger.

Det oplyste Sundhedsstyrelsen lørdag til Ritzau .

Sundhedsstyrelsen kan ikke oplyse, hvilke anbefalinger der eventuelt bliver ændret. De opdaterede anbefalinger vil hurtigst muligt blive meldt ud.

Det er primært anbefalingen om at holde en afstand på to meter, der har betydning for blandt andet restauranter og caféer, som snart kan åbne igen. Skolerne vil få »voldsomt store problemer« hvis ikke afstandskravet ændres, har formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, sagt til Berlingske.

Tvivl om sikkerheden af danske coronatest

Da de hvide testtelte begyndte at rejse sig for et par uger siden, lød udmeldingen fra myndighederne, at op mod 20.000 danskere dagligt skal testes - og at det også skal gælde danskere, der ikke viser symptomer på covid-19. Men nu peger flere eksperter, som Berlingske har talt med, på, at testresultater vil være forbundet med ganske stor usikkerhed, når man tester asymptomatiske personer.

»Problematikken er, at vi i teltene oftest tester raske borgere. Det vil sige, at chancerne for, at man får materiale med virus, er små. Jo færre symptomer man har, desto sværere er det at fange materialet. Det skaber en risiko for mange falsk-negative resultater,« fortæller Martina Jürs, der er formand for Danske Bioanalytikere, til Berlingske.

Hun bakkes i artiklen op af Pia Steinicke, der er ledende bioanalytiker på Odense Universitetshospital.

»Selv om du er fuldstændig oplært og tiptop overlæge, så kan du simpelthen ikke se den her virus, og du kan også komme til at pode på et tidspunkt, hvor den ikke er der endnu. Det er det, der er problemet med de asymptomatiske – for hvor mange gange skal du pode for at have det rigtige resultat?« siger hun.

Du kan læse hele artiklen her.

Smittetrykket er faldende

Som nævnt i begyndelsen af dette nyhedsoverblik, er det danske smittetryk for nedadgående. Da kalenderen skrev 19. til 24. april, lå smittetrykket på 0,9. Men ifølge Ritzau, som bringer oplysninger fra Statens Serum Institut, har der siden slutningen af april været »en faldende tendens«. Dog er det endnu ikke kommet frem, hvad smittetrykket er faldet til.

Selv om genåbningens første fase udløber i dag, er smittetrykket altså ikke steget, selv om de danske sundhedsmyndigheder ellers har udtryk bekymring herom.

Så længe smittetrykket holder sig under en, betyder det, at det daglige antal nye smittetilfælde vil blive mindre og mindre. Den kritiske grænse for smittetrykket er 1,0.

Statens Serum Institut har flere gange påpeget, at beregningerne for smittetrykket er behæftet med usikkerhed.

Sidstnævnte kan du læse mere om her.

Grænseborgmestre: Lukningen af grænsen koster dyrt

Der er på nuværende tidspunkt taget nogen beslutning om, hvornår de danske grænser kan åbne igen. Og det skaber fortvivlelse i de kommuner, der ligger tæt på Sverige, Tyskland og Norge. Grænselukningen koster kommunerne dyrt, fordi de er vant til at tjene på turisme og trafik fra de tre førnævnte lande.

Som Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), siger til Berlingske.

»Når der ikke kommer turister udefra, så gør det hamrende ondt på vores erhvervsliv og særligt vores butikker. Der er tomt – rigtig tomt, og vi savner vores gæster fra Sverige meget. Vi har behov for, at en genåbning af grænserne i det mindste diskuteres, så det kan være med til at give et håb og en forklaring på, hvornår vi man regne med, at det sker,« siger hun.

Indtil videre er der ikke nogen dato for genåbning af grænserne. Men regeringen vil tage stilling til den midlertidige grænsekontrol med indrejseforbud senest den 1. juni.

Du kan læse mere om sagen og høre fra flere af borgmestrene her.

»Vi må se på, hvad strafferammen er for civil ulydighed, og om det lønner sig. Jeg må jo selvfølgelig også diskutere det med bestyrelsen, men jeg synes faktisk, det er et vigtigt signal at sende, at vi arbejder for det,« siger Aros-direktør Erlend Høyersten til Jyllands-Posten. Han overvejer at åbne Aros, selv om museet endnu ikke må. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Thaysen.

Aros klar til at tage bødestraf – minister løfter pegefinger

Før vi runder nyhedsoverblikket af, tager vi en tur til Aarhus, hvor Aros-direktør, Erlend Høyersten, truer med at være ulydig over for de politiske beslutninger, der er taget om genåbningen af landet. Lørdag eftermiddag meddelte han, at museet slet og ret overvejer at åbne før den 8. juni, som er den dag, en lang række kulturtilbud atter må åbne. En lignende melding kom fra Københavns Zoo.

Morgenavisen Jyllands-Posten bringer et længere interview med netop Erlend Høyersten, som fortæller, at »han har problemer med at være en del af en lydighedskultur,« fordi han mener, at det ikke er rationelt, at museer skal holdes lukket frem til 8. juni. Ifølge Jyllands-Posten er Erlend Høyersten parat til at tage bødestraf for at åbne før tid.

»Vi er så klar, som vi aldrig har været før. Vi har 13.000 kvadratmeter publikumsarealer og kunne gøre tingene så nemt og helt uproblematisk. Vi må se på, hvad strafferammen er for civil ulydighed, og om det lønner sig. Jeg må jo selvfølgelig også diskutere det med bestyrelsen, men jeg synes faktisk, det er et vigtigt signal at sende, at vi arbejder for det,« siger direktøren ifølge Jyllands-Posten.

Du kan læse hele Jyllands-Postens interview med Erlend Høyersten her.

Sent lørdag aften oplyste justitsminister Nick Hækkerup (S) i kølvandet på udmeldingen fra bl.a. Aros, at regeringen vil indføre et egentligt forbud mod at åbne for aktiviteter, der ikke er omfattet af genåbningens fase 2.

»De valg, der blev truffet ved aftalen i torsdags, blev ikke truffet for sjov, og det betyder også, at dem, der ikke følger reglerne, vil blive straffet for det - på samme måde som alle andre, der ikke efterlever landets love,« skriver Nick Hækkerup i en mail.

Hvad den konkrete straf vil være, skriver ministeren ikke nærmere om.

En blomst til mor

Husk, at det i dag er Mors dag – og tænk på, hvor glad hun vil blive, hvis du sender et buket blomster, et telefonopkald eller noget helt tredje i hendes retning. Vidste du i øvrigt, at dagen fandt sin oprindelse, da den amerikanske kvinderettighedsforkæmper Julia Ward Howe i 1872 tog initiativ til dagen, der også skulle markere fred?

Rigtig god søndag!