Malerforbundet skygger polske håndværkere

Gennem et halvt år har Malerforbundet skygget en gruppe polakker, som maler facader i Sønderborg. Forbundet mener, at polakkerne arbejder til langt under mindstelønnen.

Selvom Malerforbundet har fulgt de polske håndværkere gennem et halvt år, er det dog ikke lykkedes at få kontakt med dem, fortæller DR Syd onsdag morgen.

Opmåler og bestyrer af Malerforbundets kontor i Sønderborg, Mogens Bartholin, har registret fem adresser - blandt andet i Helgolandsgade - hvor polakkerne har været i sving:

- Vi hørte om det via folk, der bor i området, fortæller Mogens Bartholin til DR Syd.

Han ved, hvor polakkerne bor - og har haft folk til at holde øje med dem, når de er kørt til og fra arbejde. Derfor mener Malerforbundet, at polakkerne har været i sving på mindst fem forskellige facade-renoveringer i Sønderborg.

- Der er mangel på malere i Sønderjylland, og vi har ikke noget mod udenlandsk arbejdskraft. Men folk skal have en ordentlig løn, så de ikke konkurrerer med dansk arbejdskraft, siger Mogens Bartholin.

I følge Malerforbundets oplysninger får polakkerne i Sønderborg mellem 25 og 50 kroner i timen.

Malerforbundet i Sønderborg er ikke den eneste fagforening, der bruger tid på at kontrollere østeuropæere på arbejde i Sønderjylland.

SiDs distriktskontor i Rødekro får hver eneste dag nye henvendelser om polakkere, lettere og litauere, der er set arbejde med blandt andet at klippe pyntegrønt, fodre svin eller pelse mink. Fagforeningen bruger omkring 30 timer hver uge for at undersøge arbejdsforhold og lønninger.

- Siden 1. maj drejer det sig om mellem 240 til 280 personer alene i Sønderjylland, fortæller SiDs distriktssekretær Jens Ole Juhler til DR Syd.

Jens Ole Juhler, der også er formand for et fælles udvalg mellem LO, DA, politiet og Told og Skat, som vurderer omfanget af det illegale, udenlandske arbejdere i Sønderjylland tilføjer:

- Vi har set folk, der fik en bruttoløn på 42 kr. i timen -og chaffører, der fik 20 procent af den normale løn for danske eksportchauffører, fortæller Jens Ole Juhler.sbh@berlingske.dk