Konsulenter i coronakrise: »Alle er gået meget kraftigt ned i løn«

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

(Ariv) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, her på et pressemøde i Københavns Lufthavn i marts i år, er øverste ansvarlig for udbetalingen af lønkompensation. For at få pengene ud må Erhvervsstyrelsen lynansætter vikarer i hundredvis. Men det er ikke nok for alle virksomheder. I konsulentbranchen må ansatte gå voldsomt ned i løn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første businessupdate, som samler de vigtigste erhvervshistorier lige nu.

Selvom shoppingglade københavnere så småt igen går og svinger indkøbsposerne på Strøget i København, fylder de negative konsekvenser af coronakrisen fortsat mest. Det gælder blandt andet i konsulentbranchen og flybranchen. Men coronakrisen kan også føre nye måder at gøre tingene på med sig, som du også kan læse neden for.

God læselyst.

»Alle må gå meget kraftigt ned i løn«

Den danske konsulentbranche er sendt i knæ af coronakrisen. Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv, som Finans præsenterer.

Næsten hver anden rådgivningsvirksomhed har ifølge Dansk Erhvervs analyse mistet mere end en tredjedel af omsætningen. Hver fjerde rådgivningsvirksomhed forventer at gøre brug af ordningen med lønkompensation.

De store konsulenthuse har ifølge Finans dikteret markant lønnedgang, og de mindre konsulentfirmaer er tvunget i samme retning.

Thor Molly-Søholm, adm. direktør og stifter af konsulent firmaet Lead forventer en omsætningsnedgang på omkring 70 pct. En del kunder udskyder opgaver, en kunderne aflyser også rigtig mange opgaver.

»Men vi har måttet sende totredjedele af medarbejderne hjem med lønkompensation, og alle er gået meget kraftigt ned i løn,« siger Thor Molly-Søholm til Finans..

Vikarer hyres ind i bundter til at udbetale milliarder: »Utænkeligt og absurd«

Børsen skriver, at Erhvervsstyrelsen i øjeblikket hyrer vikarer ind i bundter. Ifølge styrelsen er man snart over 330 lynansatte, sidemandsoplærte medarbejdere hyret via et vikarbureau.

Vikarerne er ansat i ugentlige bundter fra 30. marts. Nye vikarer er begyndt i dag, mandag, og endnu en gruppe kommer til næste mandag. Erhvervsstyrelsen skriver i en e-mail til Børsen, at der på nuværende tidspunkt er ansat 260 vikarer, og at yderligere 70 er på vej. De sagsbehandler ansøgningerne ud fra de retningslinjer, Erhvervsstyrelsen fastlægger.

Fremgangsmåden viser, hvor alvorlig en situation vi er havnet i på ingen tid, siger Jakob Dedenroth,der er ekspert i bekæmpelse af økonomisk kriminalitet, til Børsen.

»For to måneder siden ville det her være fuldstændigt utænkeligt og absurd: Vikarer, der hyres ind til at være med til at fordele 300 mia. kr. I små og ukomplicerede sager kan vikarer sikkert finde fejl i ansøgningerne. Men økonomisk kriminelle vil kunne gå lige igennem – især nu, hvor kontrollen er udsat af hensyn til hurtig udbetaling,« siger Jakob Dedenroth til Børsen.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Norwegian er reddet, men tiden med billige billetter er forbi: »Vi bliver et mindre selskab«.

Danskerne, der har nydt godt af billige flybiletter til New York eller europæiske storbyer, skal vænne sig til nye tider. Godt nok blev Norwegian mandag reddet fra konkurs, men meget bliver anderledes fremover, siger bestyrelsesformand Niels Smedegaard til journalisterne Lasse Friis og Søren Martin Olsen

2. Her rammer coronakrisen: Så mange er sendt hjem i din kommune.

Over 25.000 virksomheder har sendt medarbejdere hjem på lønkompensation. Men i hvilke brancher arbejder de hjemsendte medarbejdere? Hvordan ser den geografiske fordeling ud? Og hvilke virksomheder har sendt flest hjem? Det giver journalisterne Morten Laugesen og Jakob Chor svar på.

3. Coronakrisen vil give os flere robotter og mindre globalisering

Vores coronahverdag handler om smitte og mulighederne for en genåbning af samfundet. Men konturerne begynder at tegne sig af verden, som den ser ud på lidt længere sigt. Her bliver automatisering og forsyningslinjer afgørende pejlemærker for virksomhederne. Det stiller mange nye krav til indretningen af vores samfund. Det skriver økonomisk redaktør Ulrik Bie i dagens analyse.

4. Nu åbnes der for alternativ til forældrekøb for 120.000 kr.

Coronakrisen har ikke knækket efterspørgslen efter billige boliger til unge mennesker, og nu udsteder selskabet Investering & Studiebolig frem til 1. juni nye aktier, der giver adgang til studieboliger, fortæller privatøkonomisk journalist Povl Dengsøe. Provenuet fra aktierne bliver brugt til at købe ejendomme, som indrettes som studieboliger til aktionærernes familier, såkaldte minikollegier, som aktionærerne får adgang til via en investering på omkring 120.000 kroner for 100 aktier i selskabet.

5. Hver anden leder: Manglende plan for genåbning skader vores virksomhed

I en undersøgelse foretaget af Ledernes Hovedorganisation svarer op mod halvdelen af de adspurgte erhvervsledere, at manglen på en klar politisk plan for genåbningen af samfundet påvirker deres virksomhed negativt, skriver journalist Sebastian Persson.