København er på vej mod en ny nedlukning: »Vil være livsfarligt for erhvervslivet«

Erhvervsorganisation er positiv over for regeringens anbefaling om mere hjemmearbejde, men advarer samtidig mod yderligere nedlukninger efter mandagens pressemøde i Sundhedsministeriet.

De fleste danskere arbejdede hjemmefra under nedlukningen i foråret, og nu skal tusindvis igen installeres på hjemmekontoret efter stigende smittetal i hovedstadsområdet og Odense. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København er på vej mod en ny nedlukning. Tusindvis af ansatte i både den offentlige og private sektor sendes hjem for at begrænse smittespredningen, og forsamlingsforbuddet strammes igen.

Administrerende direktør i SMVdanmark Jakob Brandt mener, det er positivt at bruge mere hjemmearbejde for at begrænse smittespredningen, men advarer samtidig regeringen mod at lukke yderligere ned.

»Vi frygter, at vi vender tilbage til tilstandene fra foråret med større nedlukninger. Hvis vi når dertil igen, vil det være fuldstændig livsfarligt for erhvervslivet,« siger han.

Husk proportionerne

Erhvervsorganisationen, der organiserer små- og mellemstore virksomheder, opfordrer sine medlemsvirksomheder til at følge myndighedernes anbefalinger, men minder samtidig regeringen om at huske proportionerne i beslutningsprocessen.

»Vi skal altid følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger, men de skal også passe proportionalt til situationen. Vi bliver nødt til at kigge på omfanget af indlagte og smittede, før der gribes til forårets yderliggående våben, som kan risikere at slå dansk erhvervsliv ihjel,« siger Jakob Brandt.

Han kritiserer særligt en af regeringens nye stramninger for at begrænse coronasmitten.

»At sænke forsamlingsforbuddet igen gør, at der ryger omsætning direkte ud af virksomhedernes ordrebøger. Det gør virkelig ondt på en i forvejen hårdt presset branche,« siger han og henviser til de virksomheder, som lever af oplevelser, messer og turisme.

Også vicedirektøren fra Dansk Industri Sanne Stadil frygter nye nedlukninger af samfundet. Derfor håber hun også, at så mange som muligt følger de nye anbefalinger.

»Vi vil gerne forhindre, at smitten spreder sig – hellere følge opfordringerne og få smitten under kontrol end at ende med nye nedlukninger,« siger hun

Tusindvis sendes hjem

Det går den forkerte vej med coronasmitten. Det fastslog sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde mandag, hvor han på vegne af regeringen præsenterede 16 nye anbefalinger for hovedstadsområdet og Odense.

Sundheds- og ældreministeren opfordrede blandt andet offentlige og private arbejdspladser i hovedstadskommunerne og i Odense Kommune til at benytte hjemmearbejde i »videst mulig omfang« i foreløbigt 14 dage.

De fleste danskere var ellers kommet mere eller mindre tilbage til en normal hverdag efter forårets nedlukning, hvor mange måtte indrette sig på hjemmekontoret.

Men nu er tusindvis af ansatte i København og Odense altså igen på vej hjem. Administrative medarbejdere i kommunerne, DR og i store virksomheder som Pandora og KMD er således blevet bedt om at arbejde hjemmefra de næste 14 dage.

Op til den enkelte virksomhed

Selv om både Dansk Industri og SMVdanmark opfordrer deres medlemsvirksomheder til at følge de nye anbefalinger og sende de ansatte hjem, lægger både Sanne Stadil og Jakob Brandt vægt på, at det er op til den enkelte virksomhed, om og hvordan det skal gøres.

»Det bliver en individuel vurdering i virksomhederne, hvordan det kan fungere. I nogle virksomheder kan alle arbejde hjemmefra, men der er også rigtig mange virksomheder, som leverer en fysisk ydelse, som naturligvis ikke kan flytte arbejdet hjem,« siger Jakob Brandt og bakkes op af Sanne Stadil:

»I sidste instans er det virksomhederne selv, der afgør, i hvilket omfang det kan lade sig gøre, men det er vores klare indtryk, at det kan lade sig gøre for mange.«

Sanne Stadil vurderer samtidig, at det denne gang vil være lettere at sende folk hjem, fordi de fleste har gode erfaringer fra foråret.

»Mange virksomheder har vænnet sig til hjemmearbejde og har fundet gode måder at gøre det på. Der var samtidig den ulempe sidst, at mange af de hjemsendte skulle passe børn, men det er ikke aktuelt denne gang,« siger hun.

Svært at vurdere omfanget

KMD har hjemsendt cirka 2.000 medarbejdere i København og Odense som følge af regeringens nye anbefalinger.

»Vi monitorerer situationen løbende og følger de anvisninger og anbefalinger, som myndighederne kommer med. Vi har på den baggrund mandag eftermiddag meldt ud til medarbejderne, at alle i København og Odense det næste stykke tid skal arbejde hjemmefra,« udtaler kommunikationschef Christoffer Hellmann.

Pandora har ifølge Børsen skrevet i en meddelelse til sine medarbejdere, at de vil følge de nye anbefalinger og dermed flytte arbejdet hjem for hovedkontorets 600 ansatte.

Også forsikringskæmpen Tryg har valgt at sende medarbejderne i Ballerup og Odense hjem. På LinkedIn skriver selskabets direktør Morten Hübbe om beslutningen:

»Jeg ved, at det frustrerer rigtig mange medarbejdere – og jeg skal være ærlig at sige, at jeg også helst havde været beslutningen foruden. Vi håber perioden bliver kort, så vi snart kan mødes fysisk igen. Men det kræver, at vi alle sammen yder vores bidrag.«

Dansk Industri og SMVdanmark har svært ved at vurdere antallet af virksomheder, der vil sende folk hjem. Alligevel forventer Sanne Stadil, at de virksomheder, som har mulighed for det, følger regeringens anbefalinger.

»Vi fører ikke statistik på det, men jeg forventer, at mange også denne gang vil følge myndighedernes anbefalinger, så vi kan undgå yderligere smittespredning,« siger hun.