Her er myndighedernes 16 ønsker til 17 kommuner i og omkring København: »Går det den forkerte vej? Ja, det gør det«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark, og antallet af bekræftede smittetilfælde er steget igen. Få overblikket her. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Ida Meesenburg, Kristina Finne Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til nyhedsoverblikket på denne tirsdag, hvor mange mennesker allerede mærker konsekvenserne af, at smittetallene ifølge regeringen går den forkerte vej. I 18 kommuner opfordrer regeringen nemlig både private og offentlige arbejdspladser til at lade medarbejderne arbejde hjemme »i videst muligt omfang«.

Vi skal også runde en historie om, at elbilskommissionen, der mandag udgav deres længe ventede rapport, nedskyder forslaget om en million elbiler på vejene i 2030.

Men allerførst kigger vi på de seneste coronatal, der ser således ud:

Bekræftede smittede i Danmark: 18.113 (+230)
Indlagte: 29 (+2)
Indlagte på intensiv: 3 (-1)
Antal døde: 628 (+1)
Bekræftede smittede på verdensplan: 27.256.723
Døde på verdensplan: 891.308

Tal i parentes viser ændringer siden døgnet før.

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Sundhedsministeren efter coronaudbrud i hovedstaden: Arbejd hjemme »i videst mulig omfang«

Og nu tilbage til regeringens opfordring, der kan vise sig at få betydning for mange danskere.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) opfordrede mandag på vegne af regeringen både offentlige og private arbejdspladser i 17 kommuner i hovedstadsområdet og i Odense Kommune til at benytte hjemmearbejde »i videst muligt omfang«.

Opfordringen kommer, efter at myndighederne har konstateret en markant stigning i antallet af borgere, der er blevet testet positive for covid-19 i hovedstadsområdet og i Odense i de seneste dage.

Rådet om mere hjemmearbejde er blot én ud af i alt 16 overordnede anbefalinger, opfordringer og påbud, som fremgår af en ny skrivelse fra Sundheds- og Ældreministeriet.

Andre handler om skolerne, offentlig transport og handel. Her er tre af dem:

Anbefaling om at aflyse alle sociale arrangementer ifm. grundskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser.

Opfordring til at undgå offentlig transport hvis andre transportmidler er mulige – særligt ved trængsel.

Anbefaling om at begrænse trængslen i detailhandlen og skærpe andre smitteforebyggende tiltag ifm. indkøb.

Det sidste ved, at »Indkøb bør kun foretages af ét familiemedlem ad gangen«.

»Er vi bekymrede? Ja, det er vi. Går det den forkerte vej? Ja, det gør det. Kan vi nå at rette op på det? Ja, det kan vi,« lød det fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Andre tiltag inkluderer, at forsamlingsforbuddet sænkes fra 100 til 50 personer i de 18 kommuner, og at værtshuse skal lukke ved midnat og ikke klokken to som hidtil.

Foreløbig gælder tiltagene i 14 dage.

Læs hele artiklen her.

Læs også om artiklen om, at barer og restauranter snart ikke kan klare mere modgang.

Politikernes hede elektriske drømme skudt ned af kommission: En million elbiler bliver alt for dyrt

Og videre til en anden historie, du kan læse i Berlingske.

Uanset antal vil elbilernes indtog ikke for alvor batte noget for Danmarks mål om en reduceret CO2-udledning på 70 pct. i 2030. Det fastslår en række længe ventede anbefalinger fra kommissionen med tidligere DONG Energy-topchef Anders Eldrup i spidsen.

Det vil kræve så omkalfatrende ændringer i det eksisterende bilafgiftssystem med negative samfundsøkonomiske konsekvenser til følge at nå en million grønne biler, at kommissionens formand anbefaler at gå efter 750.000.

»Uanset hvad vi kommer med, er der på den korte bane frem mod 2030 tale om et beskedent bidrag til 70-procentsmålsætningen. Samtidig er der i vores beregningsmodeller en så høj pris pr. fortrængt ton CO2, hvis vi skal nå en million, at vi ikke kan anbefale det,« siger Anders Eldrup.

Læs historien her.

Ofre for seksuelle overgreb oplever mange senfølger: »Det er som at komme sig efter tortur«

I en ny rapport fra Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet beskrives mange af de senfølger, ofre for seksuelle overgreb oplever. De mest almindelige senfølger er mareridt, angst og depression.

»Kvindernes symptomer er forbundet med, at de føler sig nedbrudt. De har mange negative tanker om sig selv, hvor de ikke føler, at de er meget værd. I værste fald kan kvinderne udvikle PTSD,« forklarer Line Eiby Andersen.

Læs historien her.

Pia K. og Skaarup besøgte konfliktramt område i Korsør

Og så skal vi til den konfliktsituation i ghettoområdet i Korsør, som Berlingske har beskrevet på det seneste. Området har været præget af en konflikt, der er kommet til udtryk i form af masseslagsmål på åben gade, vanvidskørsel igennem Korsør og raketter affyret ind i en Lidl-butik.

Mandag var Berlingske med, da Dansk Folkeparti besøgte det uroplagede ghettoområde Motalavej i Korsør en solrig mandag formiddag.

»Det er jo så synd, så ærgerligt og så krænkende, at to familier fra Libanon skal ødelægge et helt boligområde,« sagde Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, da hun og partiets retsordfører, Peter Skaarup, var med formand for BoligKorsør Ebbe Ahlgren på rundtur i området.

Læs artiklerne her og her.

Ekspert: Omskæring af drenge kan ikke bremses af Børnekonventionen

Vi skal til forsidehistorien hos Kristeligt Dagblad, der handler om omskæringsdebatten.

Her tegner debattører ofte et billede af børns rettigheder på den ene side og forældres religionsfrihed på den anden side. To modsætninger.

Det var tyske dommeres opfattelse 2012, hvor de betegnede drengeomskæring som en fysisk lemlæstelse. Børns Vilkår mener, at omskæring af drenge uden medicinsk indikation er en overtrædelse af Børnekonventionens krav om, at barnets tarv skal komme i første række.

Kristeligt Dagblad har talt med den tyske ekspert i menneskerettigheder og religionsfrihed Heiner Bielefeldt. Han mener, at det er en forkert fortolkning at tale om barnets tarv som en modsætning til forældrenes religionsfrihed.

»Der står ingen steder i Børnekonventionen, at børn selv skal vælge deres religion. Der står derimod, at staten skal respektere forældrenes pligt til at give retningslinjer, der svarer til barnets gradvise udvikling. Dermed har forældrene ret til at gennemføre de ritualer, der er en del af en religiøs socialiseringsproces,« siger Heiner Bielefeldt ifølge Kristeligt Dagblad.

Du kan finde historien her (kræver abonnement).

Det sker i dag:

  • I dag åbner Statens Museum for Kunst (SMK) en udstilling om, hvordan epidemier har påvirket verden. Museet har valgt 25 kunstværker ud fra museets kunstsamling, der alle viser, hvordan epidemier har formet historien og det enkelte menneskes liv.
  • 41-årig mand blev 11. august varetægtsfængslet i fire uger. Han er sigtet for drabsforsøg i Rønne, hvor han slog en 57-årig i hovedet med en hammer. Denne dag udløber fængslingen.
  • Den amerikanske kongres mødes igen efter en sommerpause. Selv om der er tale om en næsten fire ugers lang sommerferie for medlemmerne af kongressen, bruges pausen fra kongresarbejdet på at pleje kontakten med vælgerne og generelt være mere synlige i deres distrikter i perioden. Det er de to kamre i den amerikanske kongres, Repræsentanternes Hus og Senatet, der nu genoptager deres arbejde i Washington.
  • EU og Storbritannien ventes i dag at indlede endnu en forhandlingsrunde – den foreløbig ottende – om en handelsaftale.

Det var nyhedsoverblikket for denne gang. God tirsdag!