Fuglesyge og kogalskab kan øge dansk kødeksport

Fugleinfluenzaen i Asien ventes sammen med udbruddet af kogalskab i USA at medføre øget salg af dansk svinekød til Japan og kyllingekød til Europa. Allerede nu er svineeksporten til Japan stigende, oplyser adm. direktør for Danske Slagterier Anne Birgitte Lundholt.

- Virksomhederne melder, at der er kommet gang i handlen på et ret tidligt tidspunkt, hvor den først plejer at begynde om halvanden måneds tid, siger hun. Anne Birgitte Lundholt ønsker dog ikke at sætte tal på det forventede mersalg af svinekød til japanerne.

Japans regering forbød i december import af amerikansk oksekød efter fundet af kogalskab i USA, og med det ny forbud mod kyllingekød fra Thailand frygter detailhandlen decideret kødmangel i Japan.

Også den trængte danske fjerkræbranche vejrer morgenluft på den dystre baggrund. Det store fjerkræslagteri Rose Poultry i Vinderup ved Struer regner med, at afsætningen i Europa kan øges væsentligt efter sygdomsudbruddet i Fjernøsten og de ændrede eksportmønstre.

Direktør Per V. Møller vurderer, at Danmark vil kunne erstatte 5-10 procent af den mængde på 170.000 ton, som forsvinder, når Thailand ikke længere kan eksportere fjerkræ.

/ritzau/