Danske Bank tvunget til at sælge ud i Estland

Danske Bank skiller sig af med nogle af de sidste aktiviteter i Estland, hvor LVH Pank overtager den skandaleramte storbanks privatkunder.

Med afhændelsen af de estiske privatkunder nærmer Danske Bank sig det endelige farvel til Estland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix

Danske Bank har haft kniven for struben for at finde en køber til de resterende aktiviteter i den skandaleramte estiske afdeling. Salget af bankens estiske privatkunder til LVH Pank for lidt over tre mia. kr. kommer i kølvandet på, at det estiske finanstilsyn i februar i år kort og kontant gav Danske Bank otte måneder til at forlade landet.

Det er især boliglån, der er tilbage i Danske Banks estiske afdeling, idet op mod 97 procent af låneporteføljen omfatter boliglån.

LVH Pank overtager omkring 10.800 privatkunder fra Danske Bank.

Den estiske beslutning om reelt at smide Danske Bank ud af landet kom efter den galopperende hvidvaskskandale, hvor op mod 1.500 milliarder kroner fra mistænkelige udenlandske kunder blev sendt igennem den lille danske filial.

»Vi har enhver ret til at afslutte denne meget ekstraordinære og uheldige sag, da der er begået alvorlige og omfattende overtrædelser af de lokale regler i Estland gennem en udenlandsk banks filial, og det har medført et seriøst slag til gennemsigtigheden, troværdigheden og omdømmet på det estiske finansielle marked, mens tilsynsmyndigheden i hjemlandet har håndteret banken blidt,« sagde den estiske tilsynsformand Kilvar Kessler tilbage i februar, da beslutningen om at lukke ned for Danske Bank i landet blev truffet.

Efterfølgende meddelte Danske Bank, at man ikke kun vil forlade Estland. Alle aktiviteter i Baltikum og Rusland, hvor en stor del af de mistænkelige pengestrømme kom fra, vil blive lukket ned.

Allerede i  august sidste år fik omkring 4.000 estiske virksomhedskunder hos Danske Bank at vide, at deres konti ville blive lukket.

LVH Pank er en lille aktør i Estland. Banken blev stiftet i 1999 under navnet Lõhmus, Haavel & Viisemann og koncentrerer sig om privatkunder, små- og mellemstore virksomheder og institutionelle investorer.

LVH Pank har lidt specielt for en bank opereret stort set uden kontanter. Først for fire år siden installerede banken et antal hæveautomater med kontanter.