Dansk ble-gigant rustet til vækst

Blegigant. Fremgang i indtjening trods fortsat høje råvarepriser. Ny afdeling i Polen indviet og byggeri af nyt hovedsæde til 60 mio. kr. ved Aabenraa på vej.

Giganten inden for fremstilling af bleer og andre hygiejneprodukter, Abena Holding A/S i Aabenraa, tjener igen flere penge efter et dyk i indtjeningen i forrige regnskabsår.

Men trods en vækst i resultatet før skat på godt fem mio. kr. er der fortsat langt op til overskuddet på over 100 mio. kr. for bare fire år siden.

Dog vurderer den nye koncernøkonomidirektør Bjarne Debel, at resultatet af det seneste årsregnskab reelt er bedre, end bundlinjen viser. Det primære driftsresultat er således steget fra 8,7 til 49,0 mio. kr.

- Regnskabet for året i forvejen var præget af ekstraordinære indtægter fra blandt andet salg af aktier i virksomheder, mens dette regnskab viser resultatet af den operationelle drift. Det er desuden præget af ekstremt hårde afskrivningsprincipper, idet maskiner afskrives over fem år, selv om levetiden er meget længere, siger Bjarne Debel.

Nyt hovedsæde på vejEfter forrige regnskabsår opgjorde adm. direktør Preben Terp-Nielsen effekten af de høje råvarepriser til en meromkostning på cirka 70 mio. kr., og de olieafhængige råvarepriser er fortsat på et højt niveau og ligger som en tung dyne over indtjeningen.

Efter investeringer på flere hundrede mio. kr. i maskiner og bygninger på få år kommer turen nu til at forbedre de fysiske forhold for de administrativt ansatte, idet byggeriet af et nyt hovedsæde på 5.700 kvadratmeter på Egelund ved den sønderjyske motorvej går i gang inden for kort tid.

Når projektet til skønsvis 60 mio. kr. står færdigt om et års tid, vil salg og administration kunne samles på samme adresse.

Skandinavien vokser mestAbena indviede i foråret et nybyggeri på 6.000 kvadratmeter i Polen, hvor bulkvarer inden for bleområdet pakkes om, og med øvrig produktion i Aabenraa, Frankrig og Sverige er Abena på plads til at klare en fornuftig vækst på aktuelt seks procent om året et godt stykke ud i fremtiden.

De senere år har Abena især investeret i kapacitet til at producere de inkontinens-bleer til børn og voksne, som udgør cirka 60 procent af omsætningen, der ikke er afhængig af modeluner og konjunkturer. Markedsmæssigt har Skandinavien udviklet sig bedst med en vækst på 95 mio. kr. til næsten 1,1 mia. kr.

Dermed ligger det ikke langt efter det øvrige Europa, hvor fremgangen i salget er på lige under 50 mio. kr. i forhold til året før.

Produkterne afsættes med udgangspunkt i brugernes livskvalitet til flere end 80 lande på fire kontinenter.

En af Europas førende producenter af engangsartikler forventer i dette regnskabsår en omsætning på 2,4 mia. kr. og et før skat-resultat på 35 mio. kr.

Abena-koncernen med sammenlagt godt 30 selskaber i ind- og udland ejes af den lokale Terp-Nielsen-familie, hvor anden generation viderefører familietraditionen med at engagere sig i landsdelen, blandt andet med et stort bidrag til de sønderjyske eliteklubber i idræt.