Danmark gik glip af to millioner overnatninger i april

Coronakrisen ramte turistindustrien hårdt. Nu er der tal for, hvor hårdt den ramte. Flere end to millioner overnatninger gik industrien glip af.

Der har været god plads på parkeringspladsen foran Hotel Bella Sky i Ørestaden, mens coronakrisen har raset. Arkivfoto fra mandag den 30. marts 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Coronakrisen barberede cirka tre fjerdedele af antallet af overnatninger væk fra hoteller, campingpladser, feriecentre og vandrerhjem i april.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som for første gang viser dybden af den krise, som coronavirussen har sendt vores ferie- og turistbrancher ud i.

»På grund af covid-19-lukningen af Danmark har mange overnatningssteder valgt at lukke helt ned. Flere end 220 virksomheder har indberettet nul overnatninger i april,« konstaterer Danmarks Statistik.

Det betyder, at det samlede antal af overnatninger på hoteller, feriecentre, campingpladser og vandrerhjem i april 2020 faldt med knap 2,1 millioner, svarende til 76 pct. færre overnatninger end i april 2019.

Hotellerne gik glip af 1,2 millioner overnatninger eller 92 pct. i forhold til året før.

Overnatninger og dermed omsætning på vandrerhjem og feriecentre faldt med henholdsvis 89 og 83 pct., mens campingpladser var mindst hårdt ramt med et fald på 46 pct.

Heraf faldt danskeres overnatninger med 33 pct. og udlændinges med 97 pct.

»De danske campingpladser blev på grund af deres udendørs faciliteter samt fastliggere formentlig ikke påvirket i samme grad af manglende turister som de andre overnatningsformer,« skriver Danmarks Statistik.

Jens Zimmer Christensen, formand for brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, Horesta, kalder i en kommentar april for et historisk lavpunkt for erhvervet.

»Marts startede godt, og i maj begyndte genåbningen af dansk erhvervsliv efter covid-19. Således er april den ultimative kulmination på krisen i hotelerhvervet, og tallene taler deres tydelige sprog. Intet kan måle sig med konsekvenserne, som denne virus førte med sig, og der består et kæmpe arbejde i at få turismen tilbage på rette spor,« skriver han og påpeger, at navnlig Københavns hoteller stadig lider på grund af de strikse restriktioner, som branchen i hovedstaden er underlagt.

»Den positive effekt af grænseåbningen er minimal for store dele af erhvervet. Der er blot åbnet til Norge, Tyskland og Island, og hertil kommer kravet om, at gæsterne skal forevise bookinger af seks hotelovernatninger uden for København og Frederiksberg. Det er de færreste hotelturister, der matcher disse krav,« skriver han.

Økonom Anders Christian Overvad fra Arbejdernes Landsbank konstaterer også, at antallet af overnatninger aldrig har været så lavt, og at antallet af overnatninger tager det største månedlige fald nogensinde.

»Gæsterne er på få måneder forsvundet som dug for solen, og det presser hotelbranchen helt ned i knæ. De nyeste tal fra regeringen viser, at knap 50.000 af medarbejderne inden for restaurations- og hotelbranchen er blevet afskediget eller sendt hjem på lønkompensation per 18. maj. Der er ingen tvivl om, at branchen er presset, men der er lyspunkter. For det første betyder udsigten til en sommerferie herhjemme i Danmark, at den indenlandske efterspørgsel forventeligt vil være højere end normalt. For det andet betyder åbningen af de danske grænser for tyskere, nordmænd og islændinge, at nogle af de udenlandske gæster også kan vende tilbage,« skriver Anders Christian Overvad, der dog også gør opmærksom på, at hoteller i København og på Frederiksberg stadig må se langt efter udenlandske gæster, da der her stadig er forbud mod overnatninger.