Businessupdate: Ryanairs topchef kalder nye britiske karantæneregler »vrøvl« og nægter at aflyse fly

Berlingskes businessredaktion viser vejen til de vigtigste historier blandt mandagens erhvervsnyheder. Både dem, der handler om coronavirus og dem, der ikke gør.

Topchef i det irske lavprisselskab Ryanair, Michael O’Leary, har ingen intentioner om at aflyse fly fra juli, selv om den britiske regering måtte opretholde stramme karantænekrav. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix

Ryanair-boss er rasende: Briterne ved godt, at karantæneregler er vrøvl

Ryanairs topchef Michael O’Leary slår over for The Guardian fast, at han ikke vil aflyse fly, selv om den britiske regering har indført nye karantæneregler.

Reglerne betyder blandt andet, at alle passagerer, der ankommer til USA med fly, med virkning fra i dag skal selvisolere sig i 14 dage. Reglerne er lavet for at undgå en anden bølge af covid-19, og prisen for at bryde karantænen er 1.000 britiske pund eller omkring 8.300 kroner. Reglerne vil blive genovervejet løbende, og de britiske myndigheder overvejer også at etablere luftbroer uden karantænekrav til lande med lav smitte som for eksempel Portugal.

Men ifølge Michael O’Leary booker tusindvis af briter allerede ferierejser med Ryanairs fly, og selskabet planlægger at sende næsten 1.000 fly i luften dagligt fra 1. juli.

Gælder de stramme regler stadig til juli, får det dog ikke O’Leary til at aflyse flyvninger. »Briterne ignorerer denne karantæne. De ved, at det er noget vrøvl. Ryanair opererer 1.000 daglige flyvninger til steder overalt i Portugal, Spanien, Italien og Grækenland fra 1. juli, og den 2. og 3. og hver dag derefter,« siger Michael O’Leary til The Guardian.

Typehusproducenter opgiver fusion

Typehusproducenterne Huscompagniet og Eurodan Huse, som efterhånden er kendt på de fleste villaveje i det storkøbenhavnske, har opgivet deres planer om at fusionere. Det skriver erhvervsmedierne Finans.dk og Børsen.

Årsagen er, at de to virksomheder har opgivet at få en fusion godkendt af konkurrencemyndighederne, selv om der endnu ikke foreligger en endelig afgørelse.

»Fusionen var problematisk, fordi den ville hæmme konkurrencen på markedet for nybyggede parcelhuse. Vores foreløbige vurdering var, at der ville være en risiko for højere priser, hvis to af de største spillere på markedet gik sammen,« siger Søren Bo Rasmussen, kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afdeling for fusioner, til Finans.dk.

Huscompagniet, der suverænt er den største på typehusmarkedet i Danmark, annoncerede opkøbet af den familieejede konkurrent i oktober. Huscompagniet sidder på omkring en fjerdedel af markedet for enfamilieshuse i Danmark og omsatte i 2019 for 3,8 milliarder kroner, når man også medregner virksomhedens udenlandske aktiviteter. Eurodan-huse omsatte ifølge Finans.dk i det skæve regnskabsår 2018/19 for 1,1 milliarder kroner.

Her er fem bud på skarpe historier fra journalisterne på Berlingske Business:

 

1. Feriepenge i spil til sommerpakke: Sådan finder du ud af, hvor mange feriepenge, du har til gode

Regeringens coronavismand, den tidligere overvismand og økonomiprofessor Torben M. Andersen, som er formand for et økonomisk ekspertudvalg, der rådgiver regeringen, slår mandag i Politiken til lyd for, at regeringen skal udbetale de feriepenge, der er blevet indefrosset i forbindelse med de nye ferieregler. Berlingskes finansjournalist Søren Martin Olesen guider dig her til, hvordan du finder ud af, hvor mange penge du har til gode.

2. Mindst 400.000 søfolk er strandet: »Det er en tikkende bombe«

Coronakrisen har verden over ramt søfolk, som har svært ved at rejse mellem skibene og hjemlandene, skriver journalist Mette Dalgaard. Nogle har nu været på havet i mere end et år. Rederier som danske A.P. Møller - Mærsk efterlyser handling fra myndighederne.

3. Danish Crown-topchef med advarsel: »Reel risiko for at klimadebatten sender landbruget ud af Danmark«

Danish Crowns topchef, Jais Valeur, har samlet danske landmænd og fødevareproducenter om et klimaforslag, der reducerer sektorens CO2-udledning med 62 procent i 2030. Forslaget bygger på en vision for dansk landbrug, som han håber, at hele Danmark vil bakke op om. Men han er bekymret, fortæller han i et interview med klimajournalist Vibeke Lyngklip Svansø.

4. Politikere kommer med hård kritik af forhold i Banedanmark: »Skræmmende«, »uhyre alvorligt« og »komplet uacceptabelt«

En offentligt ansat medarbejder hos Banedanmark har tilsyneladende haft et nært forhold til flere entreprenører og har hjulpet en af dem med at ansøge om byggeopgaver for skattekroner. Det skriver erhvervsjournalist Eva Jung sammen med de tre undersøgende journalister Lars Nørgaard Pedersen, Chris Kjær og Henrik Jensen.

Eksperter har mistanke om lovbrud, mens Banedanmark erkender brud på statens retningslinjer og er ved at undersøge sagen sammen med Kammeradvokaten. Medarbejderen er stadig ansat i Banedanmark. Nu kommer politikerne med hård kritik af forholdene i Banedanmark.

5. Nu rammer konkursbølgen snart Danmark: Så mange job er på spil

I takt med at de statslige hjælpepakker udfases, vil der ske en kraftig stigning i antallet af konkurser. Det forudser en ny, omfattende analyse fra KPMG. Det skriver økonomisk journalist Morten Laugesen.