Businessupdate: Luftens gigant kan være fortid efter coronakrisen

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

Den gigantiske dobbeltdækker ser ud til at have svære betingelser hos flere selskaber under coronakrisen. Arkivfoto: Eric Cabanis/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

God eftermiddag, og velkommen til denne uges sidste businessupdate. Vi klæder dig på til weekenden, så du er opdateret på de seneste historier om erhvervslivet og økonomien.

God læselyst – og god weekend!

Carlsberg i britisk offensiv: Lægger 2,2 mia. kr. i joint venture

Det danske bryggeri Carlsberg lancerer en stor britisk offensiv i form af et joint venture med den britiske ølkoncern Marston's, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Ifølge Børsen lægger Carlsberg 2,2 mia. kr. i samarbejdet, der får navnet Carlsberg Marston's Brewing Company, og bliver dermed majoritetsejer med 60 procent af selskabet. Samtidig fremgår det, at begge selskaber lægger deres britiske bryggeri- og distributionsaktiver ind i det fællesejede selskab.

»Skabelsen af dette joint venture er et vigtigt skridt fremad for vores britiske forretning. Samarbejdets portefølje af brands giver os mulighed for at tilbyde en signifikant stærkere portefølje til vores britiske kunder,« lyder det fra Carlsbergs adm. direktør, Cees't Hart.

Ifølge Børsen distribuerer Marston's øl til i alt 11.000 kunder i form af pubber, restauranter og barer, som Carlsberg nu får eksklusiv adgang til.

Coronakrisen kan tage livet af luftens gigant

Det enorme dobbeltdækkerfly Airbus A380 ser ud til at være for stort til at overleve i mange af luftflåderne efter coronavirussen, skriver Bloomberg.

Pandemien er skyld i, at adskillige fly står stille på jorden, og nu er flere af luftfartsselskaberne på vej til at tynde ud i flåden af verdens største kommercielle jetfly. Ifølge Bloomberg har Air France-KLM meddelt, at man foretager en nedskrivning på omkring 500 mio. euro på den tidlige udfasning af A380-flåden, mens Emirates, der er verdens største operatør af typen, overvejer at sende op til 65 af flyene på pension.

»Det, vi ser, er, at flyene med fire motorer nu afgår ved døden. Det er svært at forestille sig, hvilke ruter der får brug for 500 sæder i flyet de næste to eller tre år,« siger Sash Tusa, der er analytiker hos Agency Partners, til Bloomberg.

Tidligere ejer af Lagkagehuset ked af debat om skattely

Debatten om skattely og lønkompensation er eksploderet, efter at TV 2 for en uge siden bragte en artikel, hvor en række danske virksomheder blev kritiseret for at have ejere baseret i internationale skattely, mens de samtidig har modtaget millioner fra regeringens hjælpepakke om lønkompensation.

Flere af selskaberne har været ude at afvise påstandene om, at de ikke betaler skat i Danmark. Eksempelvis lød det fra Lagkagehusets adm. direktør, Jason Cotta, i en meddelelse:

»Lad mig én gang for alle slå fast, at det aldrig har fundet sted, og det kommer heller ikke til at ske i fremtiden. Det er ganske enkelt ikke foreneligt med det værdigrundlag, som Lagkagehuset er bygget på. Lagkagehuset har altid været et dansk selskab og er dermed skattepligtigt i Danmark, både i form af direkte selskabsskatter og indirekte skatter og afgifter,« lød det.

Lagkagehuset har de seneste år ikke betalt selskabsskat i Danmark. Men det skyldes, at selskabet ikke har haft et skattepligtigt overskud.

Finans har nu talt med den tidligere ejer af Lagkagehuset. Der er tale om partner i den norske kapitalfond FSN Capital Thomas Broe-Andersen, som i 2008 købte Lagkagehuset, placerede det ultimative ejerskab på Jersey og ni år senere solgte virksomheden videre.

»Jeg er ked af denne debat, som jeg mener er kørt af sporet. Hvis vi lægger en fond i Danmark, bliver investorerne dobbeltbeskattet. Men ved at lægge fonden på Jersey sikrer vi, at der ikke sker dobbeltbeskatning af investorer fra mange forskellige lande,« siger han til Finans, og uddyber, at investorer er nødt til at have en struktur, hvor de ikke bliver dobbeltbeskattet.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Superligaprofil bliver økonomisk rådgiver: Skrev speciale i landsholdslejren

Den nuværende FC Midtjylland-spiller Lasse Vibe bliver ny partner og frontfigur i et finansielt rådgivningsfirma, som udvider forretningen til også at rådgive professionelle atleter om privatøkonomien, skriver undertegnede.

Læs historien her.

2. Dansk økonomi kravler ud af coronamørket

Med den gradvise genåbning går det nu den rigtige vej i dansk økonomi. Men vi ved ikke helt præcist, hvor vi kommer fra, hvor hårdt arbejdsmarkedet er ramt og heller ikke, hvad vejen fremover vil bringe. Det betyder, at vi risikerer at begå dyre fejl i tilrettelæggelsen af den økonomiske politik, skriver økonomisk redaktør Ulrik Harald Bie.

Læs historien her.

3. Danskernes forbrug vender »ekstraordinært hurtigt« tilbage

Efter en længere kriseperiode, hvor danskerne ikke har haft lyst til at bruge penge, viser nye tal, hvordan danskerne alligevel hiver tegnebogen op af lommen, skriver journalist Mathilde Marie Lange.

Læs historien her.

4. Nu vil vi have et svar! Hvem betaler Zafirs og Silvia Saints sexannoncer i JP/Politikens Hus?

Danske Banks sortlistning af sexannoncer i Ekstra Bladet udstiller det grænseløse hykleri i JP/Politikens Hus. Mediehuset skylder svar på, hvor store kontantbeløb til sexannoncer stammer fra, skriver journalist og erhvervskommentator Birgitte Erhardtsen i en kommentar.

Læs historien her.

Læs i øvrigt artiklen, kommentaren knytter sig til, fra forleden:

Sexannoncer udløser hvidvaskfrygt: Danske Bank trækker sig fra aftale med stort mediehus

5. To studiekammerater bag vild teknologi: Nu kan du tale med øjnene

Iværksættervirksomheden Obital arbejder med en teknologi, der gør det muligt at navigere på en skærm ved hjælp af øjnene. Med fast fokus på skærmen kan man eksempelvis skrive en sætning, der bliver læst op. Ideen udsprang som et bachelorprojekt for tre år siden, og universitetsvejlederen har siden fået en særlig rolle – historien har nemlig gentaget sig, skriver undertegnede.

Læs historien her.