Businessupdate: Dansk designvirksomhed laver rekordsalg

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Kristian Byrge og Peter Bonnén er mændene designfirmaet Muuto, der har præsenteret et rekordregnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted

Godaften og velkommen til dagens businessupdate, hvor du får du en opdatering på de vigtigste erhvervshistorier lige nu.

God læselyst!

Medicinalgiganter investerer milliardbeløb i penicillinforsking

En række af verdens største pharmavirksomheder er gået sammen om at stifte en fond, der skal investere i forskning og biotekselskaber, som arbejder med nye former for penicillin. Det skriver Børsen.

Fonden, der hedder AMR Action Fund, skal sikre, at der senest i 2030 bliver udviklet to-fire nye typer af antibiotika.

Fra dansk side deltager Novo Nordisk, Leo Phamra og Lundbeck, der tilsammen bidrager med over 500 mio. kr.

Sidste år døde 700.000 personer som følge af sygdomme forårsaget af antibiotikaresistente bakterier. Det tal spås at stige til ti mio. dødsfald om året i 2050, hvis ikke der gøres noget.

»FN vurderer, at uden handling her og nu vil vi om 30 år se lige så mange dø af multiresistente infektioner hver år, som vi i dag ser dø af kræft. Verdensbanken har estimeret, at hvis det sker, vil det koste det samme som finanskrisen i tabte værdier hvert år. Det er et meget alvorligt problem, og det giver sig selv, at der er brug for et endnu større fokus,« siger Lars Møller, landechef for Danmark i Pfizer til Børsen.

Den danske minkbranche bløder

De danske minkavlere har set bedre tider. I gennemsnit taber minkavlerne 100 kr. pr. skind. Det skriver Finans.

Det får flere minkavlere til at overveje at bremse produktionen. Tabene skyldes store prisfald og overproduktion af minkskind. Branchen er også hårdt ramt af coronakrisen, der betyder, at priserne er lavere end nogensinde.

Andre brancher har haft mulighed for at lukke forretningen og sende medarbejdere hjem på lønkompensation, men det er ikke muligt for de danske minkavlere. Det siger minkavler Poul Erik Bagger til Finans. Ifølge ham kan kan minkfarmene kun justere, hvor stor produktionen skal være en gang om året, når minkene skal pelses, og det skal afgøres, hvor mange avlsdyr farmene skal have til næste sæson.

»Derefter kører produktionen, og vi kan ikke stoppe den. Minkene skal passes og fodres hver dag, så vi kan ikke sende medarbejderne hjem, selv om salget går i stå, og auktionerne bliver aflyst på grund af coronakrisen,« forklarer Poul Erik Bagger.

Dansk designvirksomhed med rekordsalg

Den danske designvirksomhed Muuto, som blev solgt til den amerikanske møbelproducent Koll Inc. i 2017 for lige knap to mia. kr., er tilbage med et rekordresultat på 116 mio. kr. for 2019. Det svarer til en vækst på 50 procent. Det skriver Børsen.

Det seneste årsregnskab viser, at virksomheden har en omsætningsfremgang på 25 procent og omsætter for 713 mio. kr. Det er første gang, at Muuto omsætter for over 700 mio. kr.

Muuto blev stiftet af Peter Bonnén og Kristian Byrge i 2005 og har i de seneste år haft stor succes med salg af møbler og boligtilbehør i skandinavisk design.

»Vi er selvfølgelig meget glade for at have nået den her milepæl. Det er et udtryk for, at vi har et koncept, der fungerer og appellerer internationalt,« siger adm. direktør Anders Cleemann til Børsen.

​Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

Danske virksomheder indtager en førsteplads i Norden: Har leveret største afkast til aktionærer under coronakrisen

Landets største børsnoterede virksomheder har klaret sig godt under coronakrisen, hvis man sammenligner med selskaber i andre lande. Det viser en ny rapport fra Boston Consulting Group. Berlingskes Mette Dalgaard skriver.

Læs historien her.

Rekord kan være på vej: Guldpriser rammer højeste pris i ni år

Onsdag ramte prisen på guld den højeste pris siden 2011. De høje priser skyldes, at investorer betragter guld som en rigtig god investering. Prisen pr. ounce af såkaldt spotguld toppede onsdag med 1.818,02 dollar svarende til ca. 12.100 kroner. Det skriver Berlingskes Eva Jung.

Læs historien her.

​Populær dansk influencer er blevet politianmeldt for at lave skjult reklame

En dansk influencer er med et meget stort antal følgere på de sociale medier er blevet meldt til politiet af forbrugerombudsmanden for overtrædelse af markedsføringslovens forbud mod skjult reklame. Det skriver Berlingskes Mette Dalgaard.

Læs historien her.

Lavere moms og madtilskud skal sætte gang i Storbritannien

Den britiske regering har annonceret endnu en hjælpepakke, der skal sætte gang i oplevelsesøkonomien i Storbritannien. Lavere moms og tilskud til måltider er nogle af de midler, der skal sikre en blidere overgang til en verden uden lønkompensation. Det kan måske give et midlertidigt løft, men de økonomiske udsigter er fortsat meget dystre. Det skriver Berlingskes økonomiske redaktør, Ulrik Harald Bie.

Læs historien her.

Milliardskattesmæk til Apple afgøres om en uge

EU-Domstolen afgør 15. juli, om skattebøden til Apple fra konkurrencekommissær Magrethe Vestager var rimelig. Bøden lyder på næsten 100 milliarder kroner, og det forventes, at Apple vil anke sagen uanset udfaldet. Det betyder, at en endelig formentlig først vil være klar om flere år. Berlingskes Thomas Breinstrup skriver.

Læs historien her.