Business-update: Vestas ramt af datalæk efter cyberangreb

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Hackere har delt data, der blev stjålet fra Vestas i et cyberangreb 19. november.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Büttner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første Business-update her på Berlingske, hvor vi har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over og opdatering på de vigtigste historier i erhvervslivet og i dansk økonomi.

Dansk tyggegummisuccess solgt for trecifret millionbeløb

Endnu en dansk startup succes er blevet solgt – denne gang er det tyggegummiproducenten True Gum, som er blevet købt af den svenske fødevarekoncern Humble for 170 millioner kroner. Det skriver Børsen.

True Gum blev stiftet for fire år siden af værksætterne Peter Regnersgaard, Morten Ebdrup, Jacob Motzfeldt og Zabrina Ziegler. Virksomhedens tyggegummi adskiller sig ved at være bæredygtigt, plastikfrit, vegansk og bionedbrydeligt, og forventes i 2022 at skabe en omsætning på 96 millioner kroner.

Ideen til True Gum opstod i 2016, da Morten Ebdrup og Peter Regnersgaard undrede sig over, hvad traditionelt tyggegummi egentlig er lavet af. Ved 472. forsøg stod de med et produkt, de var tilfredse med og som nu bliver solgt i 23 lande.

Farvel til håndværkerfradraget

Regeringen og aftalepartierne er blevet enige om en samlet finanslov for 2022, og blandt de mest opsigtsvækkende punkter er et farvel til håndværksdelen i BoligJob-ordningen – i folkemunde også kaldet håndværkerfradraget. Fradraget forsvinder permanent fra 1. april i det nye år.

»Dansk økonomi er inde i en stærk periode oven på corona. Der er næsten for meget fart på. Derfor letter vi foden fra speederen og strammer op,« sagde finansminister Nicolai Wammen (S), da han præsenterede den nye finanslovsaftale mandag.

Netop BoligJob-ordningen – herunder håndværkerfradraget – har været et af stridspunkterne op til forhandlingerne om finansloven. Regeringens støttepartier SF, Enhedslisten og Radikale Venstre har blandt andet presset på for helt at få fjernet BoligJob-ordningen, som samlet ville kunne give 800 millioner kroner mere i statskassen.

Fra bedst til værst – Bavarian Nordic-aktien i stor bølgegang

Det tegnede så godt for Bavarian Nordic mandag morgen, da aktiehandlen åbnede i København. Aktien steg over syv procent til at starte med, efter det danske biotekselskab offentliggjorde nye data for sin vaccinekandidat mod covid-19.

Data viser, at vaccinekandidatens vigtige såkaldte fase 2-studie, der skal bane vejen for et sidste og afgørende forsøg, indikerer en effektivitet mod coronavirussen på over 90 procent, når den gives som boostervaccine til tidligere vaccinerede med andre vacciner.

Men det høje humør holdt ikke længe, og efter tre kvarters handel røg aktien i rødt territorium. Sidst på eftermiddagen var den faldet over fem procent, og var dermed den dårligste blandt Danmarks eliteaktier i C25-indekset.

»Når den ikke har taget et større kurshop, skyldes det højst sandsynligt, at Bavarian Nordic også har meddelt i morges, at de vil accelerere testforsøgene med deres RSV-vaccine og derfor må nedjustere forventningerne til årets driftsresultat,« siger Søren Løntoft Hansen.

Vestas står imod løsepengekrav

19. november brød hackere ind i Vestas it-systemer, og nu deler topchef Henrik Andersen flere detaljer om cyberangrebet. Han fortæller ifølge Børsen og Finans, at det lykkedes for de it-kriminelle at stjæle data fra Vestas, og at »den data er blevet delt ulovligt eksternt.«

Vindmølleproducenten er stadig i gang med at undersøge, hvilke data der er tale om, men har »har grund til at tro, at de lækkede data især relaterer sig til Vestas' interne anliggender.«

Hackerangrebet i november var et såkaldt ransomwareangreb, hvor de ubudne gæster krævede løsepenge for at låse Vestas it-systemer op igen. Virksomheden har afvist at betale hackerne, og Henrik Andersen slår nu fast, at de ikke har haft held med deres afpresning. Siden angrebet har hackerne så truet med at offentliggøre de stjålne data, hvilket de altså nu har gjort.

De fleste it-systemer hos Vestas er med få undtagelser oppe at køre igen. Det er aktiekursen til gengæld ikke. Siden angrebet 19. november er aktien faldet knap ti procent.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Dansk juicegigant vil udvide forretningen markant – på trods af coronapandemi og stort underskud

Den danske juicekæde Joe & The Juice vil fordoble antallet af barer rundt om i verden i løbet af de næste par år. Dog er mangel på personale især i Storbritannien en udfordring for vækstambitionerne.

Læs Julie Schneiders historie her.

2. Bitcoin i »flash crash« – mister 78.000 kroner i værdi på én nat

Kryptovalutaen bitcoin led natten til lørdag et såkaldt flash crash, hvor det styrtdykkede inden for nogle få timer. Trods nedturen er mønten er stadig oppe 70 procent siden nytår.

Læs Sara Sjølins historie her.

3. Nyt krav fra Kollerup: Bankerne skal fylde mere krudt i supervåbnet

Tiden er inde til »genlade supervåbnet igen«, lyder meldingen mandag fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) til bankerne, som dermed må forberede sig på, at der skal lægges endnu flere penge til side.

Læs Louise Kastbergs historie her.

4. Zara-prinsessen bliver verdens nye modedronning

Hun har længe været kronprinsessen i den spanske tøjgigant Inditex, der står bag Zara-kæden, og i hjemlandet bliver hun dyrket som stilikon. Nu får 37-årige Marta Ortega officielt tronstolen efter sin far, Amancio Ortega, der byggede Zara op fra en enkelt butik til en global kæde. Men er Zara-datteren klar til opgaven?

Læs Bibi Christensens historie her.

5. Beundret iværksætter kritiseres af aktivister og konkurrenter – men investorerne elsker hende

Madspildsgiganten Too Good To Go mistænkes for at være mere interesseret i at gøre forretning end i at reducere madspild. Men topchef Mette Lykke bakkes op af investorerne, som lige har smidt 156 friske millioner i virksomheden og står klar med flere.

Læs Birgitte Erhardtsens historie her.