Business-Update: Ung dansker sælger New Yorks store aktier i små bidder

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Jannick Malling, CEO TRADABLE. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til torsdagens Business-Update, som samler de vigtigste erhvervshistorier netop nu.

Danmark sætter igen i dag en ny dyster rekord. 859 er smittede med coronavirus det seneste døgn.

Derfor starter Business-Updaten ud med en mere positiv historie.

Helt nede på den sydlige spids af Manhattan i New York er en ung dansker i færd med at opbygge et firma, der forsøger at give langt flere mennesker adgang til aktiehandlen på Wall Street et stenkast derfra. Det skriver Finans.dk.

Siden 2018 har Jannick Malling stået i spidsen for Public, en investeringsplatform, der tilbyder sine brugere at købe dele af aktier fremfor møjsommeligt at spare de 1500 dollars op, som det eksempelvis koster at erhverve en hel aktie i Google.

Samtidig består Public af et socialt netværksforum, hvor brugerne nemt kan dele deres overvejelser med hinanden og dermed blive mere fortrolige med aktiemarkedet.

Det sidste er essensen i Jannick Mallings forretningsidé. For den 33-årige entreprenør med en fortid i Saxo Bank mener, at aktiemarkedet bør omfavne størstedelen af samfundet frem for at være forbeholdt eliten.

Lunar henter yderligere 300 mio. kr.

Det er ikke mere end fem år siden, at Lunar var en lille startupvirksomhed, der blev grundlagt i Aarhus med visionen om at forandre måden, penge tænkes på. Det skriver Børsen.

I dag har virksomheden, foruden en banklicens og mere end 150.000 brugere, sikret sig yderligere 300 mio. kr..

Den store kapitalindsprøjtning kommer fra allerede eksisterende investorer, der blandt andet tæller Chr. Augustinus Fabrikker og fra investeringsselskabet Seed Capital og er givet i en serie C-investeringsrunde.

I alt har Lunar rejst omkring 770 mio. kr. siden 2015, og de seneste 300 mio. kr. er blandt andet sikret ud fra, at Lunar har set en markant tilgang af nye kunder.

UK får stor handelsaftale i hus

Med Brexit lige rundt om hjørnet lander UK sin første store handelsaftale med Japan, der vil træde i kraft 1. januar. Det skriver Financial Times.

Liz Truss, Storbritanniens internationale handelssekretær, underskrev fredag aftale med Toshimitsu Motegi, der er den japanske udenrigsminister.

Pagten, der blev forhandlet på få måneder i løbet af sommeren, betragtes af den britiske regering som en vigtig demonstration af dens evne til at nå nye handelsaftaler uden for EU.

UK var ivrig efter at indgå en tidlig aftale, da de fortsætter forhandlingerne med Bruxelles om Brexit-forhandlingerne. Japan betragter Storbritannien som en strategisk allieret, der skaber momentum for en hurtig aftale.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

​1.032 bestyrelser er proppet med mænd

Virksomheder ser kvit og frit stort på lovkrav.

Der er lang vej til ligestilling mellem kønnene i landets mest magtfulde bestyrelser.

Et lovkrav har siden 2013 pålagt Danmarks største virksomheder at opstille mål for, hvordan de vil fremme ligestillingen i deres bestyrelser og redegøre for, hvordan det går.

Alligevel havde knap halvdelen af landets største virksomheder i 2019 stadig ikke én eneste kvinde i deres bestyrelser.

Dermed bestod 1.032 ud af de i alt 2.173 største virksomheders bestyrelser udelukkende af mænd. Det viser et nyt notat fra analysebureauet Analyse og Tal, der bygger på de seneste data fra Erhvervsstyrelsen.

Læs hele Mette Dalgaards historie her

Der findes ikke et eneste sundhedsfagligt dokument om milliarddyr coronaregel

Den såkaldte seksdagesregel, som har kostet arbejdspladser og milliarder i omsætning i København, blev indført, uden at sundhedsmyndighederne blev spurgt til råds, viser aktindsigt.

»Fuldstændig vanvittigt,« lyder kritikken. Den ansvarlige minister ønsker ikke at forholde sig til sagen.

»Vi skal åbne Danmark kontrolleret og gøre det skridt for skridt,« lød det fra statsministeren.

Til det formål opfandt regeringen en af de mest vidtgående og omkostningsfulde coronaregler under hele krisen. Den såkaldte seksdagesregel, som betød, at udenlandske turister skulle booke mindst seks overnatninger for at krydse grænsen til Danmark.

Nu viser det sig, at der ikke findes et eneste dokument om den omstridte regel hos sundhedsmyndighederne.

Læs hele Jacob Chors og Jonas Ingvardsens historie her

Indien er sendt til coronatælling – kan reformer vende skuden?

Indien er blevet hårdere ramt af coronavirussen end noget andet større land. Smittetallet er fortsat højt, mens de økonomiske slag er dybe og langvarige.

Til gengæld har krisen fået regeringen til at sætte fart på en reformdagsorden, der ellers havde skuffet. Spørgsmålet er fortsat, om det er nok til at give lidt mere vækstpotentiale på længere sigt.

Den seneste vækstprognose fra Den Internationale Valutafond, IMF, skabte overskrifter i Indien. Det blev naturligvis fremhævet, at Indien i år står til et tocifret fald i årets aktivitet som følge af coronakrisen. Et af de største fald i verden.

Men endnu værre var det næsten, at den muslimske nabo Bangladesh nu står til at have større bruttonationalprodukt, BNP, målt pr. indbygger.

Læs hele Ulrik Bies og Emil Seaton Saabys historie her

Hårdt ramt branche kritiserer regeringen efter ny mavepuster

»Man har fjernet vores eksistensgrundlag«

Rejsebranchen vil have rejsevejledninger for regioner, men ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod mangler der pålidelige tal, før man kan regionsopdele et land som Spanien.

Nu er der stort set ikke flere lande, man ifølge myndighedernes anbefalinger kan rejse til.

Det står klart, efter at Udenrigsministeriet endnu engang har strammet rejsevejledningerne og tilføjet Cypern, Letland og Tyskland til listen over lande, hvortil alle ikkenødvendige rejser frarådes på grund af coronasmitte. Derudover frarådes rejser til endnu fire regioner i Sverige.

Dermed er det i praksis kun Norge og Grækenland samt en række svenske regioner, som danskere fortsat kan rejse til.

Læs hele Søren Martins historie her

Verdens værste rigmandsfamilie erkender skyld i katastrofe

»Folk dør. Forstår du det?«

Hammeren er faldet hårdt over en stenrig familie, der med medicinalselskabet Purdue og aggressiv markedsføring af smertestillende medicin har skabt en voldsom misbrugskrise i USA.

Det amerikanske justitsministerium konkluderer nu, at familieselskabet »med grådighed og lovbrud« i årevis satte profit over menneskeliv og skabte en »national tragedie af misbrug og død«.

Sackler-familien var ifølge Forbes i årevis en af USAs rigeste familier med en formue, der i 2016 havde rundet 13 milliarder dollar.

Nu har flere toneangivende medlemmer fra det amerikanske familiedynasti erklæret sig skyldige i svindel og bestikkelse i forbindelse med salg af et smertestillende middel kaldet Oxycontin, som blev skibet ud i alle afkroge af det amerikanske samfund via familievirksomheden Purdue Pharma.

Læs hele Thomas Mikkel Mortensens historie her