Business-Update: Svensk Nordea-medarbejder arresteret efter mistanke om handel med insiderviden

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

En ansat i nordens største Bank, Nordea, er blevet arresteret i Stokholm efter beskyldninger om alvorlig misbrug af insiderinformation, skriver Bloomberg. Arkivfoto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag, og velkommen til onsdagens Business-update, der som altid samler de vigtigste erhvervshistorier netop nu.

I dag skal vi både forbi Warren Buffett, en iværksætter med fuld fart på og en anholdt Nordea-ansat i Sverige.

Men først skal vi en tur forbi EU, som ifølge Financial Times angiveligt er klar til at præsentere en ny vaccineaftale med selskabet Moderna.

God læselyst!

EU præsenterer snart aftale med Moderna

Financial Times beretter nemlig onsdag ved middagstid, at EU er tæt på at tredoble sin ordre på Modernas coronavaccine. Ifølge anonyme kilder tæt på processen skulle der være tale om en aftale på ekstra 150 millioner doser i år, mens der er mulighed for 150 millioner yderligere doser næste år, skriver mediet.

Hverken Moderna eller Europa-Kommissionen har dog kommenteret historien fra Financial Times, men aftalen vil efter sigende blive præsenteret på et tidspunkt onsdag.

Sidste år indgik Europa-Kommissionen sin første aftale med Moderna på 160 millioner doser. Den nye aftale løser dog ikke den kortsigtede mangel på vaccinerne inden april, hvor BioNTech/Pfizer tidligere har sagt, at omkring 75 millioner ud af de ekstra 200 millioner doser fra dem forventes at blive leveret mellem april og juni, skriver Financial Times.

Danske iværksætter køber australsk firma for 100 millioner kroner

Det danske techstartup Dixa overtager det australske firma Elevia, som er en pendant til den danske kundeserviceplatform. Det skriver Børsen.

Det sker i en handel til omkring 100 millioner kroner. Det er kun et år siden, at Dixa fik omkring en kvart milliard kroner fra en række investorer. Elevios teknologi vil nu blive integreret med Dixa, som kan samle blandt andet e-mail, telefon og sociale medier i et enkelt skærmbillede.

»Vi mener, at Elevio er den bedste vidensplatform på markedet, og vi glæder os til at se, hvor meget vi er i stand til at forbedre kundeoplevelsen, samtidig med at vi letter livet for kundesupporterne,« siger Mads Fosselius, der er administrerende direktør og medstifter af Dixa, til Børsen.

Populært boliglån banket seks måneder tilbage

Renterne er steget siden begyndelsen af året, og det betyder nu, at man skal spole tiden seks måneder tilbage for at finde et tilsvarende renteniveau. Det gælder 1,0-procents lånet med afdrag fra Totalkredit, som i øjeblikket handles i kurs 98,8, hvilket ikke er set tilsvarende siden august.

Det skriver Arbejders Landsbanks seniorøkonom, Brian Friis Helmer, i en kommentar.

»De danske boligrenter har siden starten af året kendt én vej – og det er op. I starten af året var 0,5-procent lånet det toneangivende 30-årige lån, mens det nu er 1-procent lånet, som så nu er kommet ned under kurs 99. Der er ikke meget positivt at sige for boligejerne om de stigende boligrenter. De stigende renter kan for nogen ødelægge nedkonverteringsmulighederne, og samtidig er renten langtfra steget nok til, at opkonverteringerne for alvor kan komme på tale endnu. Når det er sagt, så er det stadig et hamrende lavt renteniveau,« skriver han.

Nordea-ansat arresteret i Sverige

En ansat i nordens største Bank, Nordea, er blevet arresteret i Stokholm efter beskyldninger om alvorlig misbrug af insiderinformation, skriver Bloomberg.

Den mangeårigt ansatte er mistænkt for at have lækkert information, som vedkommende har opnået gennem sit arbejde, til en ven, hvis familie har handlet på baggrund af informationerne, har Pontus Hamilton, som er anklager ved den svenske myndighed for økonomisk kriminalitet, oplyst.

Der skulle i alt være fem mistænkte i sagen, som angiveligt har givet en profit på millioner af svenske kroner.

»Det er ret meget i forhold til profit sammenlignet med andre sager med insiderhandel, som vi har haft de seneste år,« har anklageren sagt.

Over for Bloomberg ønsker Nordea ikke at kommentere, hvilken afdeling medarbejderen arbejdede i, og om vedkommende fortsat er ansat i banken, men oplyser, at der ikke er tale om en højtstående direktør eller medlem af den øverste ledelse. Nordea oplyser også, at man samarbejder fuldt ud med myndighederne, og at man ikke tolererer et sådant brud på hverken interne regler eller loven.

Warren Buffets hemmelige køb sender aktierne i vejret

Den verdenskendte investor Warren Buffett har gennem Berkshire Hathaway i al hemmelighed købt aktier i tre forskellige selskaber, som fik kursen til at stige i efterhandlen. Det skriver Finans.

Det drejer sig om Verizon Communications, Marsh & McLennan og Chevron. Opkøbene begyndte allerede i tredje kvartal, men fordi der er tale om større opkøb, så kan man få en såkaldt »hemmelig status« fra myndighederne, til handlerne er overstået, da det ellers kan påvirke kurserne.

Ifølge Bloomberg steg aktierne så, da opkøbene kom frem. For Verizon med 2,7 procent, Chevron 2,4 procent og Marsh & Mclennan steg med knap en procent.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Efter nye bilafgifter: Nu falder prisen på brugte biler

Efter at de nye afgifter trådte i kraft ved årsskiftet, er brugte biler faldet i pris. Én bestemt biltype er faldet markant mere end de øvrige.

Læs Povl Dengsøes historie her.

2. Private virksomheder melder sig klar med hjemmetest inden for få uger – dit spyt kan blive et afgørende våben

Test af mange flere danskere skal bane vej for genåbning af samfundet. Kviktest, der ikke skal så langt op i næsen, er en del af regeringens nuværende teststrategi, men flere private virksomheder melder sig klar med et ekstra våben i kampen mod coronavirussen.

Læs Søren Martin Olsens historie her.

3. Detailbutikker sender klar besked til Magnus Heunicke efter pressemøde: »Vi kan genåbne hele detailhandlen nu«

Det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne alle landets detailbutikker fra 1. marts. Sådan lyder budskabet fra Dansk Detail, efter at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag sagde, at han »håber« på en delvis genåbning i marts.

Læs Morten Laugesens historie her.

4. Efter skarp protest fra fyrede piloter: Domstol skærer luns af inhabil topadvokats millionsalær

Københavnsk advokat blev afsat for inhabilitet, men forlangte alligevel millionhonorar for halvanden måneds arbejde med flyselskabs konkurs. »Det synes jeg er udtryk for meget dårlig dømmekraft,« siger piloternes advokat.

Læs Birgitte Erhardtsens historie her.

5. Vestager skal se på Apple-gebyrer efter klage fra Fortnite-spiludvikler

Apples gebyr på 30 procent af alt salg gennem apps til iPhones og iPads er indklaget som konkurrenceforvridende af spilgiganten Epic Games, der i et halvt år har været i åben krig med Apple over betalingen.

Læs Thomas Breinstrups historie her.