Detailbutikker sender klar besked til Magnus Heunicke efter pressemøde: »Vi kan genåbne hele detailhandlen nu«

Det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne alle landets detailbutikker fra 1. marts. Sådan lyder budskabet fra Dansk Detail, efter at sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde onsdag sagde, at han »håber« på en delvis genåbning i marts.

 
Danmark har indkøbt 10 millioner af de nye lyntests, som kun skal to-tre centimeter ind i næsen. Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde om regeringens nye teststrategi. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne skobutikker, møbelhandlere og landets øvrige butikker fra 1. marts.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Detail, efter at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag formiddag åbnede for en delvis genåbning fra marts.

»Jeg håber ligesom alle andre, at der bliver plads til en yderligere genåbning 1. marts,« sagde Magnus Heunicke og uddybede, at regeringens ekspertgruppe er i gang med at regne på forskellige scenarier.

»De sidder og regner på det, for de er nødt til at afvente effekten af genåbningen for 0. til 4. klasserne, før de kan sige, hvad der er plads til i næste etape,« sagde Magnus Heunicke.

I erhvervslivet frygter man, at den midlertidige lukning af butikker kan udvikle sig til det, der er endnu værre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Smertegrænsen er ved at være nået

Hos brancheforeningen Dansk Detail er administrerende direktør Jens Birkeholm glad for, at regeringen nu er klar til at se på en delvis genåbning. Han mener dog, at det vil være fuldt forsvarligt at åbne alle de butikker, der har været tvunget til at holde lukket siden december.

»Vi er selvfølgelig glade for budskabet om en delvis genåbning, men vi mener egentlig, at vi kan genåbne hele detailhandlen nu. Det vil stadig være sundhedsmæssigt forsvarligt,« siger Jens Birkeholm.

Med de nuværende krav til afstand, mundbind og afspritning mener Jens Birkeholm ikke, at smittefaren står mål med de økonomiske konsekvenser en fortsat nedlukning vil have.

»Hvis man for eksempel ser på centrene, så er der rigtig god plads. Hvis man kombinerer det med opfordringen til kun at handle én person, så er der mange kvadratmeter pr. kunde,« siger Jens Birkeholm og fortæller, at mange butiksejere kæmper hårdt for at overleve.

»Smertegrænsen rent økonomisk er ved at være nået rigtig mange steder. Det er derfor, vi siger, at vi skal have genåbnet mest muligt, for ellers er der måske ikke så meget at genåbne,« siger Jens Birkeholm og tilføjer:

»Folk har trukket deres kassekreditter i bund. De har brugt af virksomhedens opsparing, og de har brugt af deres private opsparing.«

Flere test er nøglen til genåbningen

Forud for onsdagens melding fra regeringen har flere erhvervsorganisationer opfordret regeringen til at sætte gang i en delvis genåbning af Danmark.

»Efter vores mening kan man åbne butikkerne i dag. Jeg forstår ikke, hvad der holder regeringen tilbage. Al empiri viser, at man har været god til at holde de afstandskrav, der er, og der er ikke evidens for, at der er nogle, der er blevet smittet i butikkerne,« lød det eksempelvis fra Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, i Berlingske onsdag.

Flere partier har også presset på for en genåbning. Onsdag morgen opfordrede blandt andre SF til, at de ældste skoleelever samt de mindre butikker kan vende tilbage til en mere normal hverdag hurtigst muligt.

For at muliggøre en gradvis genåbning af Danmark præsenterede Magnus Heunicke på onsdagens pressemøde en ny national teststrategi, der sigter efter, at alle danskere skal testes to gange om ugen. Det er en strategi, som møder bred opbakning fra erhvervslivet.

»Store dele af samfundet, herunder erhvervslivet, har nu været lukket nede i en fryser i rigtig lang tid. Langt flere test kan være med til tø dem og vores samfund op igen. Øget testkapacitet er en afgørende del af både en kortsigtet og langsigtet genåbning af det danske samfund, og det er første skridt mod et egentlig digitalt coronapas, som vi har foreslået. Et coronapas med oplysninger om test, vaccine og immunitet er en af de vigtigste nøgler til genåbningen af samfundet,« siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør for Dansk Industri.