Ny teststrategi skal sikre test af borgerne to gange om ugen: »Kontinuerlige test kan være den nøgle, der kan få skoleporten til at åbne«

På et pressemøde onsdag formiddag præsenterede regeringen en ny teststrategi, som skal gøre det muligt at åbne for dele af samfundet – heriblandt folkeskolerne. Det indebærer, at alle danskere skal testes markant mere. Men på trods af den nye strategi kunne ingen ministre garantere nogen snarlig genåbning.

 
Danmark har indkøbt 10 millioner af de nye lyntests, som kun skal to-tre centimeter ind i næsen. Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde om regeringens nye teststrategi. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Hvis samfundet skal åbne igen, kræver det, at danskerne vænner sig til at blive testet markant oftere, end det har været tilfældet hidtil.

På et pressemøde onsdag formiddag lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det kan blive nødvendigt, at alle danskere fremover lader sig teste to gange om ugen.

Det kommer, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i Berlingske i søndags annoncerede, at danskerne fremover skulle vænne sig til at blive testet to gange om ugen.

Men for at det overhovedet kan lade sig gøre, skal testkapaciteten i landet skrues markant op, erkendte Magnus Heunicke på pressemødet.

»Det kræver noget af den enkelte borger og af den enkelte arbejdsgiver, men det kræver også noget af os at sikre, at systemerne og testkits er klar,« sagde sundhedsministeren på pressemødet.

I det hele taget ser regeringen en massiv opskalering af testkapaciteten som en central del af fundamentet for nogen form for genåbning. Det sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) på pressemødet.

»Testkapaciteten ser vi som en forudsætning for at kunne åbne,« lød det.

Ti millioner nye test

Af den grund har myndighederne godkendt en ny kviktest, der – måske til glæde for mange – blot skal to til tre centimeter op i næsen. Der er indkøbt ti millioner af denne type test, lød det på pressemødet. 400.000 af disse er allerede kommet til landet, mens de resterende forventes at komme over de kommende uger.

»Vi håber, at når de nuværende restriktioner udløber den 1. marts, at vi så kan åbne gradvist for samfundet.«


Desuden forsikrede Magnus Heunicke, at der hele tiden bliver udviklet nye måder at teste på. Det er blandt andet denne teknologiske udvikling, der skal gøre det praktisk muligt at udføre så mange flere test, end man har gjort hidtil.

»Der sker en rivende udvikling med mere milde testformer, og der er lige lanceret kviktest, der ikke kommer lige så langt ind i næsen. Det har mange efterlyst,« sagde han.

Dermed håber regeringen også, at både almindelige danskere og de ældre skoleelever, der forhåbentligt snart kan vende tilbage til skole, vil lade sig teste, sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på pressemødet.

»Hvis vi skal bruge det superredskab, som de kontinuerlige test er, så kræver det, at de unge vil lade sig teste, og at skolerne bidrager til at løse den store logistikopgave,« sagde hun:

»De kontinuerlige test kan være den nøgle, der kan få skoleporten til at åbne, derfor er det afgørende, at vi får lavet en ordentlig strategi.«

Ifølge regeringen kræver det omtrent 160.000 daglige test, hvis man vil sende de ældste skoleelever tilbage i skole. Disse tests skal fremover foretages på »flere hundrede« testlokationer, hvilket er markant flere end de 55 lokationer, som i øjeblikket findes på landsplan.

Ingen konkret genåbningsdato i sigte

Onsdag formiddag turnerede SF i adskillige af landets medier med budskabet om, at såfremt det kan lade sig gøre at åbne landet fra første marts, bør de ældste skoleelever samt de mindre butikker være de første, der får lov til at vende tilbage til en mere normal hverdag.

På pressemødet ville sundhedsministeren ikke afvise, at der kan ses på en genåbning, når de nuværende restriktioner udløber ved månedens slutning.

»Vi håber, at når de nuværende restriktioner udløber 1. marts, at vi så kan åbne gradvist for samfundet,« sagde han og tilføjede, at regeringen netop har bedt myndighederne om at regne på mulighederne for, at folkeskolerne kan genåbnes:

»Derfor ser jeg altså en enighed mellem regeringen og SF i det her spørgsmål.«

Magnus Heunicke gjorde det imidlertid klart, at det hele afhænger af, at epidemiens udvikling bliver ved med at gå den rigtige vej.

»Det afhænger af, at der er plads under pandemien. Det ser godt ud, men vi er nødt til at afvente de konkrete resultater. Vi kan heller ikke afvise, at noget bliver regionalt, hvis der ikke er plads på landsplan. Så kan man se på, hvor den britiske mutation ikke er i så stor vækst,« sagde han.

Derfor er der altså ingen garanti for, at landet kan se frem til en genåbning fra 1. marts.