Business-update: Særskat kan gavne Danske Bank

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder på denne fredag eftermiddag.

Bankanalytiker mener, at særskatten for den finansielle sektor kan give Danske Bank en større popularitet, skriver Finans i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolaj Skydsgaard/REUTERS/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til ugens sidste business-update, som klæder dig på med dagens vigtigste erhvervsnyheder.

I denne omgang skal vi runde to dagligvarekæder: Coop og Salling Group. Men vi starter med Danske Bank.

Regeringens foreslåede særskat kan give Danske Bank større popularitet, skriver Finanswatch i dag.

»Danske Bank har halvdelen af sin aktivitet uden for Danmarks grænser, så i forhold til en bank som Jyske Bank eller Sydbank bliver Danske relativt mildere ramt af skatten,« siger Mads Thinggaard, bankanalytiker fra ABG Sundal Collier, i et interview med FinansWatch.

Han hentyder til, at finanssektoren står til at blive ramt af skatten på selskabsskatten, som altså kun beregnes ud fra den indtjening, der bliver skabt på det danske marked.

For første halvår af 2020 havde Danske Bank et overskud før skat på to milliarder kroner på den danske bankforretning, mens det i de andre nordiske lande løb op i 1,1 milliard kroner.

»Danske Bank kan i højere grad benytte sig af muligheden for at vende den anden kind til og undlade at sende regningen videre til kunderne,« siger Mads Thinggaard og tilføjer:

»På den måde kan banken vinde nogle point i samfundets øjne.«

Læs FinansWatchs historie her

Coop åbner ny discountkæde

Finans kan i dag fortælle, at dagligvarekoncernen Coop vil tage kampen op mod Netto, Rema 1000, Lidl og Aldi. Derfor ombygges Fakta-butikker under nyt navn, farve og butiksindhold.

I første omgang bliver 13 af de nuværende 350 Fakta-butikker ombygget og åbner i begyndelsen af september under navnet Coop 365.

Ifølge koncerndirektør Jens Visholm er målet at lave en test af et nyt butiksformat, der placerer sig mellem discountbutikker og supermarkeder. Med væsentligt flere varer end man kender det i dag i Fakta-kæden – og med moderniseringer samt nye tiltag.

Læs Finans' historie her

Salling Groups topchef: 2020 bliver det bedste år nogensinde

Salling Group - med Netto, Føtex og Bilka som de største brands samt en årsomsætning i fjor på 57 mia. kr. - har som alle andre i detailhandlen været præget af et forår med coronakrisen. Det satte i en periode stop for salg af en række varegrupper, mens fødevarerne har haft vækst, skriver Finans.

Siden foråret har Salling Group fået fart i den samlede forretning, og derfor tør adm. direktør Per Bank forudsige, at 2020 vil ende bedre end forventet. Og det med en driftsindtjening over den hidtidige rekord på ca. 2,5 mia. kr.

Læs hele historien om Salling Group her

Her får du fem skarpe bud på historier fra Berlingskes Business' egne skribenter:

Flertal skrottede omdiskuteret selskabsform: Nu får rådvilde iværksættere en hjælpende hånd

Efter massiv kritik fra især revisorer valgte et flertal i Folketinget sidste år at afskaffe de såkaldte IVS-selskaber, der skulle få endnu flere til at stifte eget firma.

Det har dog vist sig at være svært for mange iværksættere at skaffe den nødvendige positive kapital på 40.000 kroner, som det kræver at omregistrere et IVS. Samtidig har coronakrisen gjort dette endnu sværere, hvilket har ført til stor forvirring og desperation blandt iværksættere.

Derfor har regeringen og resten af Folketingets partier indgået en aftale, der skal gøre det lettere at omregistrere et IVS, så iværksættere kan fortsætte deres virksomheder. Samtidig forlænges fristen for omregistrering til 15. oktober 2021, oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Læs Jakob Chor og Søren Martin Olsens historie her

S-ministre på stribe retfærdiggør ny finansskat: Banker skal betale for Arnes pension som tak for hjælpen under finanskrisen

Siden regeringen tirsdag lancerede sit udspil til tidlig pension, har topministre på stribe retfærdiggjort, hvorfor det lige præcis er bankerne og ikke alle mulige andre brancher, der skal betale for Arnes pension.

Argumentationen følger benhårdt en noget for noget-logik: Staten gav bankerne en håndsrækning under finanskrisen. Derfor skal bankerne nu yde deres »samfundsbidrag«, så Arne og andre, »der har slidt i hårde job og betalt til velfærdssamfundet i mange år«, kan få ret til tidlig pension, som det hedder i udspillet.

Læs her Vibe Hyltofts historie om ministrenes synkronfortælling, der skal retfærdiggøre den nye skat, som regeringen vil pålægge den finansielle sektor.

»En vidunderlig overraskelse«: Stor fremgang i beskæftigelsen

Beskæftigelsen stiger for første gang siden februar, der var måneden, inden coronakrisen ramte Danmark. Der kom således 11.000 flere danske lønmodtagere i arbejde i juni, end der var i maj.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, glæder sig over de nye tal fra Danmarks Statistik.

»Det viser, at det første kraftige beskæftigelsesfald for alvor er bremset op, efter at coronakrisen brutalt fejede benene væk under dansk økonomi,« siger han.

Trods den seneste stigning er der dog fortsat 74.000 færre lønmodtagere sammenlignet med februar, som var sidste måned før nedlukningen.

Læs Kalle Kehlet og Morten Laugesens historie her

Branche i krise forlanger hjælp fra regeringen: »Vi er ikke bare i knæ, vi er helt nede at ligge«

Der er ikke nogen tvivl, hvis man spørger aktører inden for turisme- og oplevelsesindustrien: Regeringen må fortsætte og målrette hjælpepakker mod branchen, hvis den skal overleve krisen. Nu banker fyringerne på døren, lyder meldingen fra Horesta, der repræsenterer turisme- og oplevelsesindustrien.

»Vi er ikke bare i knæ. Vi er helt nede at ligge,« konstaterer Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent i Horesta, og uddyber:

»Der vil være sindssygt mange hoteller, som vil gå konkurs, og vi begynder allerede at se det nu, fordi regeringen ikke giver tryghed om, hvorvidt lønkompensationen fortsætter. Lige så snart lønkompensationen stopper, bliver mange af de medarbejdere, som ikke er kaldt tilbage på arbejde endnu, fyret,« varsler Kristian Nørgaard.

Læs hele Jonas Ingvardsens historie her

Apple og Tesla sætter nye og vilde rekorder

Elbilproducenten Teslas aktiekurs er siden nytår steget med 378 procent, og topchef Elon Musk blev torsdag 4,6 milliarder dollar rigere.

Apple har som nummer to i verden rundet en værdi på 2.000 milliarder dollar – 12.600 milliarder kroner. Topchef Tim Cook er nu blevet milliardær.

Læs Thomas Breinstrups artikel om rekorderne her