»En vidunderlig overraskelse«: Stor fremgang i beskæftigelsen

Antallet af lønmodtagere steg med 11.000 i juni, hvilket er den første stigning i beskæftigelsen siden coronakrisens begyndelse.

Beskæftigelsen steg med 11.000 personer i juni. Det er den første stigning, siden coronakrisen ramte Danmark og resten af verden tidligere på året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskæftigelsen stiger for første gang siden februar, som var måneden, inden coronakrisen ramte Danmark. Der kom således 11.000 flere danske lønmodtagere i arbejde i juni, end der var i maj.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre glæder sig over de nye tal fra Danmarks Statistik.

»Det viser, at det første kraftige beskæftigelsesfald for alvor er bremset op, efter at coronakrisen brutalt fejede benene væk under dansk økonomi,« siger han.

Trods den seneste stigning er der dog fortsat 74.000 færre lønmodtagere sammenlignet med februar, som var sidste måned før nedlukningen.

»Underliggende er der et opsving i gang i dansk økonomi, som burde betyde, at beskæftigelsen stiger i de kommende måneder – også selv om der givetvis kommer perioder med modvind og efterdønninger fra den dybe krise i foråret,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted jubler over de positive beskæftigelsestal. Han minder dog samtidig politikerne om, at krisen endnu ikke er ovre. Derfor opfordrer han dem til at blive ved med at hjælpe økonomien i gang.

»Det er en vidunderlig overraskelse, men det er stadig vigtigt, at næste års finanslov bidrager til at holde hånden under dansk økonomi. Jo længere tid krisen trækker ud, jo flere risikerer at blive fanget i langtidsledighed. Derfor er det helt afgørende, at politikerne bliver ved med at holde hånden under økonomien,« siger han.

Pointen bakkes op af Jeppe Juul Borre, der ligeledes minder om, at vi endnu ikke er på den anden side af krisen, selv om der for første gang siden februar er kommet positive beskæftigelsestal.

»Den spæde beskæftigelsesstigning i juni betyder dog langtfra, at coronakrisen er afblæst. Vi har hele tiden set krisens dybde som relativt kortvarig, og det ændrer dagens tal ikke en tomme på,« siger han.

En branche, der oplevede en særlig stor stigning i beskæftigelsen fra maj til juni, er handel og transport, hvor antallet af lønmodtagere steg med knap 8.000.

Flere frygter stigende arbejdsløshed

Trods den seneste fremgang i beskæftigelsen ser mange danskere fortsat bekymret på udsigterne for dansk økonomi. Det viser de seneste tal for forbrugertilliden, som Danmarks Statistik også har offentliggjort fredag morgen.

Fra juli til august faldt den samlede forbrugertillidsindikator fra minus 2,9 til minus 5,5. Faldet skyldes især, at tilliden i forhold til Danmarks økonomiske situation er faldet »markant«, fremhæver Danmarks Statistik.

De nye tal for forbrugertilliden viser også, at mange fortsat frygter, at arbejdsløsheden vil stige i de kommende måneder.

»Stadig flere danskere bekymrer sig over, om chefen står klar med en fyreseddel. Den frygt kan være berettiget, selv om vi i de første par uger af august har set et dyk i ledighedstallene på 14.000 personer. 29. august udløber ordningen med lønkompensation, og det kan tvinge flere virksomheder til at afskedige,« siger Mathias Dollerup Sproegel, makroanalytiker i Sydbank.