Business-Update: Negative renter breder sig – måske er det snart din tur til at betale for at have penge stående i banken

Berlingskes businessredaktion guider dig til fredagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Meget tyder på, at bankerne kan være fristede til at rykke grænsen for, hvornår danske bankkunder skal betale negative renter længere ned end 250.000 kr., de fleste banker bruger som grænse i dag. Her kan du se, hvad 250.000 kr. i tusindkronesedler fylder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til fredagens business-update, som giver dig et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder lige nu.

Dagen har været præget af nyheden om, at USAs præsident Donald Trump og hans hustru Melanie er smittet med covid-19. Nyheden har fået aktiekurserne til at falde på børsen i New York. Samtidig viser nye jobtal, at både beskæftigelsen og antallet af nye job er faldet i USA sammenlignet med september.

Ved 16.30-tiden dansk tid fredag lå kursfaldene på de tre toneangivende aktieindekser, Dow Jones, Nasdaq og Standard & Poors ifølge CNN Money på henholdvis -0,7, -0,9 og -0,7.

Vi slipper ikke helt USA, for vi skal nemlig høre, hvor meget Novo Nordisk bruger på reklamer for sine lægemidler i USA – og det er ret meget. Men vi begynder herhjemme, hvor negative renter risikerer at brede sig til endnu flere bankkunder.

Flere kan blive tvunget til at betale for at have penge i banken

Danskerne kan se frem til at skulle betale endnu mere for at have penge stående i banken, skriver Finans. Det er nemlig sandsynligt, at landets banker enten vil justere grænsen for, hvornår kunderne skal betale negative renter, eller at bankerne genindfører rentemarginalen, så kunderne kommer til at betale en højere rente end den toneangivende.

Sådan lyder det fra flere sider, efter at Rådet for Afkastforventninger har offentliggjort de såkaldte samfundsforudsætninger for 1. halvår 2021.

De viser, at afkastet for penge placeret i stats- og realkreditobligationer er blevet endnu mere negativt, og derfor er det blevet endnu mere attraktivt for kuderne at placere pengene på indlånskonti i stedet. Hos de fleste banker kan man i dag have op til 250.000 stående rentefrit på en konto, men bankerne vil være interesserede i at finde nye indtjeningsmuligheder.

»Det giver bankerne et incitament til at lave den kalkule, at de enten sætter rentesatsen eller grænsen ned,« siger Carsten Tanggaard, der er professor i finansiering ved Aarhus Universitet, til Finans.

Novo Nordisk poster milliarder i tv-reklamer i USA

Novo Nordisk har de seneste fem år brugt tæt ved 4,5 mia. kr. på at reklamere for diabetesmidlerne Victoza, Ozempic og Tresiba, skriver Børsen, som kan fortælle, at den danske medicinalgigant også allerede er godt i gang med at fyre penge af på reklamer for selskabets nyeste skud på diabetesstammen, diabetestabletten Rybelsus. Her har selskabet allerede på 50 mio. kr. på den første uges tv-reklamer.

»Amerikanere er generelt meget modtagelige for tv-reklamer,« siger Jannick Denholt, medicinalanalytiker i ABG Sundal Collier, til Børsen.

Der er tale om et skøn fra Isport.tv, som følger alle TV-reklamer i USA, og Novo Nordisk ønsker ikke at bekræfte tallene over for Børsen.

Her er fire skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

 

1: Coronaramte Trump får hjælp fra fald i ledigheden

Den store jobrapport fra USA viser, at der blev skabt 877.000 nye private job i september. Det er lavere end i de foregående måneder. Til gengæld faldt arbejdsløsheden mere end forventet, hvilket giver den coronasmittede præsident Trump noget at tweete om i løbet af weekenden.

Det skriver Berlingskes økonomiredaktør Ulrik Bie i en analyse.

2. S-toppen banker erhvervsordfører Orla Hav på plads

Socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav forsøgte i mandags i Berlingske at forklare, at der kan være »gode grunde« til, at regeringen ikke fremlægger sundhedsfaglig dokumentation for sine restriktioner over for restauranter på grund af den stigende coronasmitte.

Men nu bliver han undsagt af sit partis politiske ordfører, Jesper Petersen, der torsdag var gæst i DR-programmet »Slotsholmen«.

Berlingskes journalist Jonas Ingvardsen følger sagen tæt.

3. Frontfigur om sexisme i konsulentbranchen: »Det er fuldstændig uacceptabelt«

Han Henrik Beck, der er managing partner i konsulenthuset Bain, har selv været med til at bortvise flere medarbejdere på grund af sexisme gennem tiden. For ham er den slag opførsel »fuldstændig uacceptabelt«

»For mig starter al problemløsning med, at du erkender problemet og prøver at forstå omfanget af det. Der er ingen problemer, der bliver løst ved at sige, at der ikke er noget problem. Jeg kan jo ikke se, hvem vi har skræmt væk. Jeg kan kun se, hvem vi har tiltrukket, og det har haft enormt positiv effekt, at vi har været åbne om det. Og det tror jeg er, fordi mange kvinder arbejder et sted, hvor det her er usagt, nedtonet eller defineret som et ikkeeksisterende problem,« siger Hans Henrik Beck, til Berlingske.

Berlingskes journalist Vibe Hyltoft har seneste nyt i den omsiggribende afsløring af sexisme i dansk erhvervsliv.

4. Nye sommerhusregler kan høvle 14 procent af lejeindtægterne

Det kan blive rigtig dyrt for mange af de danske sommerhusejere, hvis regeringen ender med at indskrænke mulighederne for udlejningen. Indtægterne fra udlejningen af et sommerhus kan falde med 14 procent, og det vil få betydning for priserne på sommerhuse. Lejeindtægterne er en vigtig del af finansieringen af mange sommerhuskøb.

Berlingske økonomiske journalist Frederik M. Juel skriver om sagen.