Coronaramte Trump får hjælp fra fald i ledigheden

Den store jobrapport fra USA viser, at der blev skabt 877.000 nye private job i september. Det tal er lavere end i de foregående måneder. Til gengæld faldt arbejdsløsheden mere end forventet, hvilket giver den coronasmittede præsident Trump noget at tweete om i løbet af weekenden.

USA gennemgår endnu en smittebølge, hvilket har sat tempoet ned i normaliseringen af økonomien. Jobmarkedet i september viste lidt flere tegn på træghed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bryan R. Smith/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev i september skabt 877.000 nye private job i USA. Det viser den månedlige jobrapport, der er den vigtigste temperaturmåler på amerikansk økonomi. Det er mindre end i august, hvor den økonomiske genopretning efter coronalukningen gav godt en million nye job. Det samlede tal blev trukket ned af et stort fald i beskæftigelsen i stater, amter og kommuner. Det hænger primært sammen med de mange fortsatte skolelukninger her i begyndelsen af det nye skoleår.

Arbejdsløsheden faldt mere end forventet i september, til 7,9 procent, efter at være toppet på knap 15 procent i april. Der var i september 13,6 millioner ledige i USA.

Arbejdsløsheden var i foråret på det laveste niveau siden 1960erne og den laveste målt for sorte og latinoer. Det er især derfor, at USAs præsident, Donald Trump, har fået pæne anmeldelser af vælgerne for håndteringen af økonomien. Den opbakning forsvandt i coronamørket, men har været let stigende siden august. Der er ingen tvivl om, at det er den faldende ledighed og ikke den lidt langsommere jobskabelse, der vil være weekendens budskab fra Det Hvide Hus.

Afmatningen i jobvæksten skyldes til dels, at de nye smittebølger har medført flere restriktioner i mange stater. Derfor har beskæftigelsen på barer og i restauranter kun været svagt stigende de seneste par måneder. Den amerikanske rejseindustri ligger også helt underdrejet.

Til gengæld fortsætter detailbranchen med at brage frem, og den genskabte 142.000 job i september. Det er lidt overraskende, i betragtning af at handlen på internettet denne sommer har været 22 procent højere end i begyndelsen af året. Der var også stigende beskæftigelse i byggeriet og industrien, hvor den samlede beskæftigelse nu »kun« er fem procent lavere end i begyndelsen af året. I Servicesektoren er niveauet hele otte procent lavere.

Den langsommere jobvækst i september skyldes også, at Kongressen og præsident Trump ikke er blevet enige om en ny hjælpepakke efter den, der udløb i slutningen af juli. Det betyder lavere dagpenge til de arbejdsløse og et ophør for hjælp til de små virksomheder. Desuden er blandt andet flyselskaberne ramt, hvilket betyder, at en bølge af fyringer er ved at blive eksekveret. Økonomien oplever dermed yderligere modvind i de kommende måneder, og meget tyder derfor på en fortsat svækkelse af den økonomiske genopretning.

Ulrik Harald Bie er Berlingskes økonomiske redaktør