Nye sommerhusregler kan høvle 14 procent af lejeindtægterne – det vil presse priserne på dyre sommerhuse

Hvis regeringen kommer igennem med en begrænsning af mulighederne for at leje sommerhuse ud, vil det høvle en ganske stor luns af lejeindtægterne hos rigtig mange sommerhusejere, viser nye beregninger.

Indtægter fra udlejning kan betyde ganske meget ved købet af et sommerhus. Derfor kan det ikke undgå at sætte sig i priserne, hvis regeringen indskrænker mulighederne for at udleje sommerhuse, fremhæver Nordea Kredit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Rousing/Ritzau Scanpix

Det kan blive rigtig dyrt for mange af de danske sommerhusejere, hvis regeringen ender med at indskrænke mulighederne for udlejningen. Indtægterne fra udlejningen af et sommerhus kan falde med 14 procent, og det vil få betydning for priserne på sommerhuse. Lejeindtægterne er en vigtig del af finansieringen af mange sommerhuskøb.

Nordea Kredit har regnet på, hvad en mindre adgang til udleje af sommerhus vil betyde. Det er sket med udgangspunkt i de populære sommerhusområder, hvor det kan lade sig gøre at leje sommerhuset ud alle de 41 uger i løbet af et år, som det i dag er tilladt. Det er i de områder, hvor en begrænsning i muligheder for at leje sommerhuset ud vil ramme hårdt.

Som beskrevet i Berlingske lægger Erhvervsstyrelsen i forslaget til en ny vejledning op til, at sommerhuse fremover kun kan lejes ud 35 uger om året.

Hvis sommerhuset kan udlejes til i gennemsnit 7.300 kroner om ugen, vil det med de nuværende regler give en lejeindtægt på 247.900 kroner efter skat, hvis det bliver lejet ud i alle de 41 uger, som det er tilladt. Hvis muligheden for udlejning begrænses 35 uger om året, falder lejeindtægten til 212.900 kroner om året efter skat. Med andre ord et tab på 35.000 kroner svarende til 14 procent.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit

»Hvis udlejningsperioden forkortes, vil det få konsekvenser for både sommerhusmarkedet og lokalsamfundet. Det gælder særligt i de dyre områder.«


»Hvis udlejningsperioden forkortes, vil det få konsekvenser for både sommerhusmarkedet og lokalsamfundet. Det gælder særligt i de dyre områder, hvor der er stor efterspørgsel på udlejningssommerhuse hele året, og hvor lokalsamfundet både er afhængigt af de indkøb, turisterne foretager, og af de håndværksydelser, der følger med, når der slides på sommerhusene,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit.

»Mange sommerhusejere er afhængige af den indtægt, de modtager fra udlejning, og reduceres antallet af mulige udlejningsuger, vil det presse prisen på de dyre sommerhuse ned. På kort sigt kan det også betyde fyringer i lokalsamfundet og i værste fald butikslukninger, da det lokale erhvervsliv er afhængigt af de indtægter, turisterne lægger,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Lille pil ned

I beregningen er der taget udgangspunkt i, at skattefradraget ved udleje af sommerhuse er på 41.800 kroner i 2020. Som en del af hjælpepakkerne under og efter coronakrisen er fradraget sat op til 60.000 kroner. Det skal blandt andet være med til at kompensere for den periode i foråret, da de tyske og andre udenlandske turister ikke kunne komme på grund af lukningen af de danske grænser.

Lise Nytoft Bergmann fremhæver, at hun mener, at det øgede fradrag vil være midlertidigt. Endnu ved ingen, hvordan den nye vejledning fra Erhvervsstyrelsen ender med at blive, men som beskrevet i Berlingske fredag er en række borgmestre i oprør over forslaget, da de mener, at det er et slag mod deres strategi med at prøve at skabe helårsturisme.

I Arbejdernes Landsbank mener privatøkonom Brian Friis Helmer, at hvis begrænsningen i udlejningen bliver en realitet, kan det få en betydning for priserne på sommerhusene, men den vil nok ikke blive stor.

»Sådan en begrænsning vil alt andet lige give en lille pil ned for priserne. Helt overordnet tror jeg, at de fleste køber sommerhus for at bruge det og så leje ud som supplement. Men hvis man har købt et sommerhus for at leje ud alle de tilladte uger, så er det brandærgerligt, hvis det ender med, at forslaget går igennem,« siger Brian Friis Helmer.

Den nye vejledning fra Erhvervsstyrelsen er i høring til 8. oktober. Den har skabt meget vrede hos Venstre og de Konservative. De to partier har derfor kaldt erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd. Det finder sted 22. oktober.