Borgmestre i opråb: Regeringen bremser vores kamp for at få mere kystturisme

En indskrænkning af muligheden for at udleje private sommerhuse vil bremse en række kommuners kamp for at tiltrække turister hele året. Det vil gå ud over både vækst og arbejdspladser i kommunerne, lyder det fra borgmestre.

Borgmestrene i en række kommuner bryder sig bestemt ikke om, at en ny vejledning fra Erhvervsstyrelsen kan være på vej til at medføre en stor indskrænkning i mulighederne for udlejning af sommerhuse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Borgmestre er i opråb. En kraftig begrænsning i muligheden for at udleje private sommerhuse vil være et hårdt slag mod kystkommunernes kamp for at få mere turisme hele året. Det kommer til at koste både omsætning og arbejdspladser i kommunerne.

Erik Buhl Nielsen (V), borgmester i Varde Kommune

»Vejledningen vil være en indskrænkning og et benspænd, hvor vi har brug for det modsatte. Vi har aldrig før set, at der har været så stor efterspørgsel efter leje af sommerhuse.«


Sådan lyder det fra blandt andre Vardes borgmester, Erik Buhl Nielsen (V). Han er samtidig formand for Partnerskab for Vestkystturisme, en sammenslutning af ti kommuner på vestkysten, der netop nu er i gang med at udarbejde et høringssvar til den ny vejledning, som Erhvervsstyrelsen har sendt i høring.

Som beskrevet i Berlingske lægger styrelsen i den ny vejledning op til, at de danske sommerhusejere kun må udleje deres sommerhuse 35 uger om året. I dag må sommerhusejerne udleje deres sommerhuse i 43 uger om året. De skal dog også lige selv bruge sommerhuset i to uger om året som en del af de 43 uger. Herudover lægger Erhvervsstyrelsen op til begrænsninger for sommerhuse på over 150 kvadratmeter.

»Vejledningen vil være en indskrænkning og et benspænd, hvor vi har brug for det modsatte. Vi har aldrig før set, at der har været så stor efterspørgsel efter leje af sommerhuse. Forslaget til vejledningen kommer timingmæssigt på et dårligt tidspunkt. Der er stor efterspørgsel fra danskerne på leje af sommerhuse, og samtidig har tyskerne holdt fast i deres bookinger,« siger Erik Buhl Nielsen, der fremhæver, at den ny vejledning ikke vil betyde noget for udlejningen af sommerhuse i højsæsonen.

Det er perioden uden for højsæsonen, som den ny vejledning vil være et hårdt slag imod. Og det strider mod hele den strategi, der er i vestkystkommunerne med at få skabt helårsturisme. Derved sikrer kommunerne, at butikker og andre servicevirksomheder kan holde åbent hele året. Det vil være med til at skabe et tilbud til turisterne af langt højere kvalitet.

»Den ny vejledning vil ikke ændre på presset i højsæsonen. Folk vil leje deres sommerhus ud, hvor de får mest for det. Vejledningen vil komme til at betyde noget i ydersæsonen. I den sammenhæng vil indskrænkningen få enorm betydning. Helårsturisme er afgørende for at få skabt flere arbejdspladser og for at få omsætning året rundt,« siger Erik Buhl Nielsen.

Han erkender, at det kan være et problem i forhold til gener og for meget støj ved udleje af sommerhuse, men vejen frem er i stedet, at kommunerne selv går ind og tager noget mere ansvar på det område.

»Vi har stor respekt for debatten. Hvis man har et sommerhus, skal man også kunne opleve det i fred og ro. Men vejledningen ændrer intet i den sammenhæng. Den vil tværtimod gøre det værre. I stedet skal vi som kommuner tage et større ansvar ved planlægningen af nye sommerhusområder,« siger Erik Buhl Nielsen.

Mere vækst i Vandkantsdanmark

For en række kommuner rundtomkring i landet har udlejningen af sommerhuse meget stor betydning. Tal fra Danmarks Statistik viser, at Varde er den kommune i Danmark, som topper listen med flest overnatninger i lejede ferieboliger. Ringkøbing-Skjern Kommune kommer ind på andenpladsen, mens Tønder Kommune indtager tredjepladsen.

Odsherred i Vestsjælland er den kommune i landet med flest sommerhuse, men på nuværende tidspunkt er det kun en mindre andel, der bliver brugt til udlejning. Kommunen arbejder på at få endnu flere til at leje deres sommerhus ud.

»Vi bruger mange kræfter på at få flere til at leje deres sommerhus ud. Både den nuværende og tidligere regering har committet sig til at få skabt mere vækst og flere arbejdspladser i Vandkantsdanmark. Her er mere kystturisme en vigtig del af strategien. Det er vi meget enige i, og det er klart, at med en begrænsning i mulighederne for udlejning vil vi få færre besøgende i det, som vi kalder skuldersæsonen. Det er meget problematisk,« siger borgmester i Odsherred Kommune Thomas Adelskov (S).

Han fremhæver, at man i Odsherred ser flere og flere salgsannoncer, hvor indtægter for udlejning af sommerhuset bliver nævnt som en mulig medfinansiering af sommerhuskøbet.

I Frederikshavn Kommune har man 105 kilometer kyststrækning. Borgmester Birgit S. Hansen (S) synes bestemt heller ikke om udkastet til den ny vejledning.

»Vi vil rigtig gerne have flere gæster og vi prøver at skabe vækst, der hvor vi kan. Det er både tyskere og nordmænd, vi har. Lige nu er der mange tyskere, og det er dejligt, at vi kan få udvidet sæsonen på den måde. I oktober og november er det meget nordmændene, der kommer. De vil gerne leje de store sommerhuse med spa,« siger Birgit S. Hansen.

»Derfor begræder vi, hvis man indskrænker perioden for udlejning. Vi er godt klar over, at flere gerne vil flytte i sommerhus, når de bliver pensionister, men at indskrænke udlejningsperioden er det, vi kalder overkill i forhold til de klager, vi har fået over støj,« siger Birgit S. Hansen.