Business-Update: Aflivning af danske mink kan forgylde polske minkavlere

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder om økonomi og virksomheder på denne mandag.

Minkavler Esben Brødbæk og hans folk er i fuld gang med at pelse mink ved Holstebro, tirsdag den 3. november 2020. Esben Brødbæk sender 2000 mink om dagen til pelsning. - Det giver ingen mening, hvis disse mink skal smides i en container og destrueres, siger minkavleren få timer før, han selv kunne havne i smittezonen. Det siger han til Dagbladet Ringkøbing Skjern, tirsdag den 3. november 2020.. (Foto: Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens første businessupdate, hvor vi vender dagens vigtigste erhvervs- og økonomihistorier.

I denne omgang er der godt nyt til »nybagte« boligejere, men vi begynder hos et dyr, som trækker rigtig mange overskrifter: minken.

1) Regeringens forbud kan forgylde polske minkavlere

Mens alle mink i Danmark skal aflives på grund af risikoen for coronasmitte, kan minkavlere i Polen være på vej mod gyldne tider. Det skriver Finans.

I Polen, som er verdens næststørste producent af mink, kører minkproduktionen uanfægtet videre. Landet har tilsyneladende ingen problemer med coronasmitte på minkfarmene, hvilket kan skyldes, at minkene ikke bliver testet for corona.

»De polske myndigheder kontrollerer ikke minkfarme for coronasmitte. Man anser det simpelthen ikke for at være et problem. Så nu står minkbranchen i Polen til at score kassen, mens vi lukker ned i Danmark,« siger Bo Torben Larsen, som driver store minkfarme i Danmark og Polen.

Danmark har hidtil været verdens i særklasse største producent af minkskind, men Polen er nummer to med en årlig produktion på fire millioner skind.

2) Verdens vigtigste vaccine nærmer sig

Den amerikanske medicinalgigant Pfizer er sandsynligvis tæt på at fuldende en mission, der kan komme til at påvirke livet for millioner af mennesker over hele kloden.

Pfizer oplyser i en meddelelse, at selskabet efter en foreløbig analyse er kommet frem til, at en vaccinekandidat mod coronavirus kan bremse sygdommen i ni ud af ti tilfælde. Det betyder kort fortalt, at vaccinen kunne påvise en effekt på hele 90 procent.

Nyheden skaber håb og får aktiemarkedet til at gå amok – bare ikke i Danmark.

3) Danskernes løn halter stærkt efter stigende huspriser. Alligevel er det rekordbilligt at blive husejer

De seneste 30 år er huspriserne tordnet i vejret, mens gennemsnitsindkomsterne halter efter, skriver Børsen.

Alligevel er det mere attraktivt at være førstegangskøber nu end i 1990. Det skyldes grundlæggende, at renten er faldet gevaldigt, så det er blevet langt billigere at låne penge:

»Selv om huspriserne er høje, er omkostningerne ved at eje og købe en bolig historisk lave. I historisk kontekst er det ikke slemt at komme ind på boligmarkedet lige nu, selv om de stigende huspriser kan være skræmmende for førstegangskøbere,« siger Sofie Heerup Friis, seniorøkonom i Realkredit Danmark til Børsen.

I 1990 var renten på 11 procent, mens den i dag er på en procent.

Under samme periode er indkomsterne steget 128 procent, altimens prisen på et gennemsnitligt hus er steget 252 procent, viser beregninger fra Realkredit Danmark.

Fem skarpe bud på erhvervshistorier, du skal læse fra Berlingske

1) Nicolai Wammen klar med ny coronapakke: Større håndværkerfradrag skal redde dansk økonomi

Forud for efterårets forhandlinger om finansloven har finansminister Nicolai Wammen (S) mandag formiddag præsenteret tre nye initiativer, der skal sætte skub i dansk økonomi.

Læs artiklen her

2)  Norwegian kæmper dramatisk kamp for overlevelse: Rigmand eller konkurs?

Alt er i spil i kampen for at overleve, efter at det norske lavprisselskab Norwegian mandag morgen fik et klokkeklart nej til mere hjælp fra den norske stat. Reelt har selskabet kun tilbage at håbe, at leasingselskaber og långivere spytter penge i kassen, eller at en norsk rigmand kommer forbi, vurderer analytiker.

Læs historien her

3) Dansk forsikringskæmpe sender ekstra milliardbeløb til aktionærerne

Aktionærer i landets største forsikringsselskab, Tryg, kan samlet se frem til 1,6 milliarder kroner ekstra. Meldingen kommer i kølvandet på et bud på RSAs skandinaviske aktiviteter for 35 milliarder kroner.

Læs artiklen her

4) Hård kritik af nye skrappe redskaber til konkurrencemyndighederne. »De får utroligt store magtbeføjelser«

Konkurrencemyndighederne får hidtil usete beføjelser med nyt lovforslag. »Tiltrængt«, siger tidligere medlem af Konkurrenceankenævnet. »Problematisk for virksomhedernes retssikkerhed«, mener erhvervsorganisationer. Derfor skal myndighederne være mere uafhængige, siger juridisk tænketank og tidligere formand for Konkurrencerådet.

Læs artiklen her

5) Professor kalder regeringens besked til minkavlere »ulovlig«:

Minkavlere med besætning uden for risikozoner kan stoppe aflivningen af deres mink, siger juraprofessor, efter det er kommet frem, at regeringen ikke har hjemmel til iværksætte aflivning af alle mink i Danmark.

Læs historien her