Business-Overblik: Regeringens grønne skattereform kan gøre tusinder arbejdsløse

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Rockwool og 13 andre virksomheder, der har store dele af deres produktion udenfor Danmarks storbyer, er de helt store tabere, hvis regeringens skattereform bliver til virkelighed, anslår Dansk Industri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

God morgen og velkommen til de vigtigste erhvervsnyheder på denne tirsdag morgen.

Vi skal forbi det hårdt pressede flyselskab Norwegian og ikke mindst Danske Bank, som kan forvente en millionbøde.

Men vi begynder med den grønne skattereform, som regeringen fremlagde i går.

Regeringens skattereform kan gøre tusinder arbejdsløse

Hvis regeringens udspil til en grøn skattereform bliver til virkelighed, så er 6.000 arbejdspladser i fare, skriver erhvervsmediet Finans.

Det er Dansk Industri, DI, der har regnet på skattereformen og er nået frem til de 6.000 arbejdspladser.

Særligt arbejdspladser i provinsen kan falde væk grundet skattereformen, fordi en stor del af regningen for regeringsudspillet lander hos en lille gruppe virksomheder, som har store dele af deres produktion uden for landets storbyer.

Dansk Industris opgørelse viser, at 14 virksomheder står for mere end 20 pct. af de nye afgifter. Virksomhederne tæller blandt andre Brødrene Hartmann, Nordic Sugar, Rockwool, FMC Agricultural Solutions og Aalborg Portland.

»Det er kun et par håndfulde virksomheder, som skal bære 20 pct. af de nye afgifter, og de ligger ovenikøbet typisk ude i landet, hvor arbejdspladser ikke kan blive genskabt. Det er altså en katastrofe for den lokale udvikling i for eksempel Sydjylland, Vestjylland eller på Lolland Falster,« siger adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen til Finans.

Norwegian står til tab på 45 mia kr

Hvis flyselskabet Norwegian går konkurs, vil det efterlade et hul på 45 mia. kr., skriver Børsen.

Det er revisorfirmaet Deloittes irske afdeling, der har regnet på lavprisselskabets økonomi.

Coronapandemien har presset flyselskabet hårdt økonomisk, og tidligere på måneden blev ondt til værre, da selskabet fik et rungende »nej« fra den norske stat om økonomisk hjælp.

Selskabet, der nu er en skygge af sig selv, balancerer på kanten af en konkurs. De 10.000 ansatte, der var ansat i selskabet i februar, er i dag afskediget eller sendt hjem. Nu arbejder blot 600 i det luftfartsselskab, der engang var tæt på at være Nordens største.

I et forsøg på af afværge konkursen, søgte Norwegian i sidste uge konkursbeskyttelse i Irland.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Danske Bank risikerer millionbøde for forkerte data om inkassokunder

Det kan koste Danske Bank millioner af kroner i bøde, at banken i årevis har opbevaret og behandlet fejlbehæftede data om bankens inkassokunder og deres gældsposter.

Det skriver Berlingske.

Bankens egen advokat, Plesner, anslår, at banken risikerer en bøde på mellem 2,5 og 7,5 mio. kroner for at have brudt de europæiske databeskyttelsesregler, også kaldet GDPR-reglerne.

»Jeg mindes ikke at have set en mere alvorlig sag på dansk grund,« siger Ayo Næsborg-Andersen, lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i databeskyttelsesreglerne, mens advokat og ekspert i persondataret Catrine Søndergaard Byrne vurderer, at sagen »helt klart er i den alvorlige ende af skalaen«.

Danske Bank har kurs mod millionbøden, fordi banken i årevis har haft omfattende problemer med deres gældsinddrivelsessystemer.

Som Berlingske og TV 2 har beskrevet over de seneste måneder, har flere grundlæggende systemfejl i bankens IT-systemer medført, at data om tusindvis af kunder og deres gældsposter er forkerte.

Tre ting, investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, har noteret sig disse tre fokuspunkter for dagen i dag:

Endnu en vaccine nyhed skabte lys i mørket for markederne mandag. AstraZeneca og Oxford Universitet har sammen lavet en Covid-19 vaccine, der overgår myndighedernes krav til effektivitet. En del vaccine relateret optimisme var allerede priset ind i markedet over de sidste par uger, så den umiddelbare reaktion var begrænset.

Det toneangivende europæiske Stoxx 600 indeks steg til sit højeste niveau siden februar, før det måtte give stigningen tilbage. Alligevel er indekset på vej mod sin bedste måned nogensinde, oppe 14 PCT. indtil videre i november. Vigtigere for markedet var det, at Trump nu ser ud til at have indset sit nederlag og vil gå med til en fredelig overdragelse af Det Hvide Hus. Tirsdag får europæiske aktier mulighed for at reagere på den nyhed.

Tredje kvartals regnskabssæson er ved at gå på hæld, og det har været en udmærket en af slagsen. Både europæiske og amerikanske virksomheder har slået deres indtjeningsestimater med en usandvanlig stor margin. Denne uge får vi regnskab fra virksomheder som detailkæden Urban Outfitters og Nordstrom, traktorproducenten Deere & Co., den amerikanske elektronikkæde Best Buy, og printerfabrikanten HP.

De foreløbige PMI-tal fra i går slog over en bred kam forventningerne. Den nævneværdige undtagelse var det samlede tal for Eurozonen, som viste, at aktiviteten for første gang siden juni er faldet tilbage under den magiske grænse på 50. Det indikerer, at et overtal af adspurgte virksomheder melder om faldende aktivitet ift. måneden før. Vi får flere pejlemærker for restriktionernes effekt på den globale vækst tirsdag. Det inkluderer en måling af forretningsklima i Tyskland, såkaldte ifo-tal, samt tal for forbrugertilliden i USA.

Det sker på markederne

Aktier USA, lukkekurser mandag:

Dow Jones:  +1,12 pct.
S&P 500:  +0,56 pct.
Nasdaq:  +0,22 pct.

Aktier Asien, tirsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei: +2,65 pct.
Hongkong Hang Seng: +0,14 pct.
Kina CSI: -0,11 pct.