Business-overblik: Milliardstore hjælpepakker kan udløse højere boligrenter

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

De milliardstore hjælpepakker, som regeringen har forhandlet på plads, risikerer at give danske boligejere højere renter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Godmorgen og hermed det første nyhedsbrev i en ny uge, hvor Danmark og store dele af verden er lukket ned. I dag om hårdt ramte SAS, om coronakrisen, der vil slå dansk økonomi i gulvet, og virksomheder, der flokkes om at få del i den nye hjælpepakke med lønkompensation.

Og ikke mindst et knap så godt budskab til de danske boligejere.

1
SAS må begynde forfra – igen

Års hård kamp for at skabe et bedre drevet flyselskab blev knust for det skandinaviske luftfartsselskab SAS. Coronavirussen har ændret alt. Men en dag vil SAS-fly igen lette og bringe danskerne ud i verden.

»Det er svært at komme med fremtidsudsigter lige nu. Men grundlæggende er Danmark en lille, åben økonomi, og for de forretningsrejsende vil det i fremtiden være vigtigt at rejse ud og bibeholde salgsaktiviteter i markeder rundt om i verden og samtidig kunne tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Vi har en stærk tro på, at luftfarten er central, også i fremtiden, og vi arbejder på at være tilgængelige, også efter at corona er bag os,« siger SAS' danske chef, Simon Pauck Hansen, til Berlingske.

Han bakkes op af luftfartsanalytiker hos Sydbank Jacob Pedersen.

»Jeg kan ikke forestille mig, at det her betyder, at den grundlæggende måde at rejse på bliver forandret,« siger han.

Den norske stat har solgt sin andel i SAS, men Danmark og Sverige har garanteret lån for to milliarder kroner, så SAS kan klare sig de næste måneder, selv om der ingen indtægter er.

2
Milliardstore hjælpepakker kan give højere boligrente

Regeringens milliardstore hjælpepakker kan ende med at give de danske boligejere højere renter. For at få penge til de mange hjælpepakker skal regeringen låne penge, og det sker ved, at der bliver udstedt statsobligationer for et større milliardbeløb.

Det kan give højere renter på statsobligationerne, når der skal udstedes så mange. Men renterne på statsobligationerne og boligrenterne er ikke uafhængige af hinanden. Derfor kan finansieringen af hjælpepakkerne også give en regning til de danske boligejere.

Det skriver borsen.dk.

Regeringen og Folketinget er indtil videre blevet enige om hjælpepakker, der koster 50 milliarder kroner. Men regeringen og Folketingets øvrige partier har samtidig sagt, at de er klar med hjælpepakker for et trecifret milliardbeløb, hvis det bliver nødvendigt.

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea, vurderer, at en så stor udstedelse af statsobligationer kan presse renten på statsobligationer op, og det kan ramme boligejere.

»Markedet for stats- og realkreditobligationer er ikke uafhængige af hinanden. Hvis renten på statsobligationer stiger, er det sandsynligt, at renten på realkreditobligationer vil gøre det samme. Det vil gøre det dyrere at finansiere en bolig, og det kan resultere i lavere priser,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun vil dog ikke give noget bud på, hvor hårdt boligejerne kan blive ramt, da det afhænger af epidemiens udvikling, ligesom der kan komme flere hjælpepakker og pengepolitiske lempelser.

»Men bliver krisen dyb og vedvarende, er det sandsynligt, at boligejerne også vil få en del af regningen i form af faldende priser,« siger hun.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Uhyre hårdt slag til dansk økonomi

Det er bestemt ikke gratis at lukke Danmark og for den sags skyld store dele af verden ned. Coronakrisen kan gøre, at den danske økonomi i 2020 ryger ned i et dybt hul med en vækst på minus 6,7 procent. Det vil i givet fald være det dårligste år siden Anden Verdenskrig.

Det skriver Berlingske.

Det er Dansk Industri, der som de første sætter tal på, hvor hårdt coronakrisen kan ramme dansk økonomi i år. Det sker på baggrund af en ny rundspørge til virksomhedernes forventninger til omsætningen.

For 2. kvartal ser det rigtig slemt ud, og her omsætter Dansk Industri virksomhedernes forventninger til et dyk i vores samlede produktion på 8,8 procent.

4
Virksomheder klar til at løbe storm på lønkompensation

43 procent af de danske virksomheder forventer at sende ansatte hjem med støtte fra staten under coronakrisen.

Sådan lyder tilbagemeldingerne fra erhvervsorganisationerne Dansk Erhverv og Dansk Industri, skriver Finans.dk.

Dermed agter de at benytte den ordning, som Folketinget i sidste uge forhandlede på plads, således at staten betaler en del af lønnen, nemlig op til 23.000 kroner om måneden for en funktionær og op til 26.000 for en ikkefunktionær, når medarbejdere sendes hjem med fuld løn. Den politiske tilskudspakke skal sikre mod massefyringer og ventes at koste i alt 3,8 milliarder kroner.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) ser på tilbagemeldingerne med en lidt blandet følelse.

»På den ene side er det jo et nedslående udtryk for, hvor alvorlig situationen er for rigtigt mange virksomheder. På den anden side er jeg rigtigt glad for, at så mange vil bruge ordningen i stedet for at fyre deres medarbejdere,« siger han til Finans.dk.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, nævner tre ting, investorerne skal holde øje med i dag:

  • Hen over weekenden har der været talt om en stor amerikansk hjælpepakke på op til ti procent af det amerikanske BNP. Pakken, der er på anslået 2.000 milliarder dollar, er dog ikke vedtaget endnu. Hvis den bliver vedtaget, vil investorerne se det som et godt udgangspunkt for at bagstoppe den økonomiske nedtur. Investorerne holder samtidig øje med, hvor meget Tyskland vil stimulere sin økonomi.
  • Antallet af coronasmittede stiger stadig. Nogle steder dog i aftagende tempo. Det er især stigningstakten og ikke mindst de amerikanske tal, som investorerne vil være fokuserede på.
  • A.P. Møller - Mærsk holder generalforsamling i dag. I sidste uge meddelte selskabet, at de sløjfer deres guidance, men dog fastholder deres aktietilbagekøb og udbytte. Det er, alt andet lige, et meget stærkt signal. Transportmængderne er ramt af den lave aktivitet. Samtidig betyder et olieprisfald på mere end 60 procent meget lavere udgifter til brændstof.

Markederne her til morgen:

USA: lukkekurser fredag

  • Dow Jones -4,55 pct.
  • S&P 500 -4,34 pct.
  • Nasdaq -3,79 pct.

Asien indeks kl. 06.20:

  • Japan Nikkei 2,62 pct.
  • Hong Kong Hang Seng -4, 28 pct.
  • Kina CSI -2,15 pct.