Business-overblik: Høje forventninger sender antallet af jobopslag på sit højeste siden finanskrisen

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Velkommen til ugens sidste Business-Overblik. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

God morgen, og velkommen til ugens sidste Business-overblik.

Vi har læst fredagens erhvervsnyheder igennem, og har samlet de bedste og største historier til dig her, så du får en velorienteret og god start på dagen.

Rigtig god fredag – og god læselyst!

Erhvervslivet advarer mod afgørende sætning i nyt udspil

Der har været masser af kritiske opråb over det udspil til en nattelivsplan i Københavns Kommune, som blev offentliggjort den anden dag. Og nu har én bestemt sætning fået adskillige erhvervsorganisationer til at skrue yderligere op for kritikken. Det skriver Berlingske.

I udspillet lægges der nemlig op til, at der »som klart udgangspunkt« ikke gives bevillinger til at servere alkohol i Indre By efter midnat til klokken 05 i alle ugens dage – en såkaldt nattilladelse.

»Hvis forslaget fastholdes i nattelivsplanen, vil det de facto betyde, at Københavns Kommune har mulighed for helt systematisk at lukke alle de virksomheder, de ikke ønsker i det københavnske natteliv. Og helt uden mulighed for at omgøre en sådan beslutning,« lyder det blandt andet i opråbet.

Detailbranchen kritiserer minister for nøl

Under genåbningen gælder forskellige regler for butikker alt efter deres størrelse. Det har særligt mødt kritik fra dem på over 5.000 kvadratmeter, da de skal sikre 250 kvadratmeter pr. kunde i butikken – og kunderne skal i øvrigt have bestilt tid for at komme ind.

Store dele af detailbranchen har ikke følt, at regeringen lytter til udfordringerne – lige indtil at Bauhaus onsdag meddelte, at byggekæden nu har sat advokater til at undersøge, om de kan kræve erstatning for indgrebet. Det skriver Finans.

Efter det kom frem, meddelte erhvervsminister Simon Kollerup (S), at han nu vil mødes med parterne.

»Det er et besynderligt sammenfald, at ministeren nu vil indkalde til møder om genåbning af de store butikker og reglerne, fordi der kommer trussel om et sagsanlæg,« siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv, til Finans.

Ministeren siger, at regeringen lytter til erhvervslivet, og at det hele tiden har været tilfældet.

Danmarks største børsnoterede virksomheder bragede gennem krisen

Mens mange mindre virksomheder har kæmpet for overlevelse, er Danmarks største børsnoterede virksomheder braget lige igennem coronakrisen med en historisk høj indtjening. Det viser en opgørelse, som Berlingske har lavet.

»Man må tage hatten af for de danske selskaber. Det er virkelig bemærkelsesværdigt godt klaret,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, og fremhæver, at udviklingen står i stærk kontrast til, at indtjeningen på tværs af børsnoterede selskaber i hele Europa er skrumpet med en tredjedel.

Den imponerende fremgang skyldes i høj grad, at der i det danske eliteindeks, C25, er en forholdsvis høj andel af selskaber, som kun i mindre omfang bliver påvirket af udsving i verdensøkonomien.

Antallet af ledige jobopslag på sit højeste siden finanskrisen

I februar var der over 25.000 jobopslag på Jobindex, hvilket er det højeste niveau siden finanskrisen, skriver Børsen.

»Arbejdsgiverne kigger nogle måneder frem og har en forventning om, at når vi kommer over på den anden side af påske og sommerferie, så er der åbnet op igen, og så er corona ikke længere et problem,« siger Kaare Danielsen, administrerende direktør hos Jobindex, til Børsen.

Stigningen i jobopslag har stået på siden november, da nyheden om vaccineudrulningen kom ud. Derfor peger Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen, på, at beskæftigelsen formentligt snart vil være tilbage på niveau med før coronakrisen.

Novo-formand forudser pres på medicinalindustrien

Helge Lund, bestyrelsesformand i Novo Nordisk, giver i et interview med Finans nogle perspektiver på udsigterne i medicinalindustrien.

»Vi må forvente, at der de kommende år vil være mere pres på medicinalindustrien,« siger han blandt andet, og tilføjer:

»Jeg har en meget stærk tro på, at ingen af de store globale problemstillinger – klima, miljø og ulighed i særdeleshed – kan løses, uden at private virksomheder spiller en væsentlig rolle. Vi har set, at verden simpelthen er afhængig af, at virksomheder tager initiativ, bruger deres kompetencer og allokerer ressourcer til den type udfordringer,« siger Helge Lund.

Tre forhold, investorerne skal være opmærksomme på i dag

Her er, hvad Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, holder øje med fredag:

 • Den Nationale Folkekongres er Kinas parlament og øverste statsorgan. I dag vil kongressen fremlægge Kinas økonomiske målsætning og det årlige budget. Kina er et spændende sted rent udviklingsmæssigt, og derfor er det interessant at høre, om man tør fastsætte et vækstmål, eller om man lige som sidste år helt undlader at give et, og om der kommer en større fokus på miljøet. Den voksende kinesiske middelklasse har fået dækket det basale eksistensgrundlag ind, og er i stigende grad begyndt at gå op i mere bløde værdier, herunder forurening og miljøet. Kinas kommunistiske parti kan altså ikke køre i øverste vækstgear, uden hensynstagen til middelklassens skiftende præferencer. Samtidig afhænger kommunistpartiets politiske overtag af, at middelklassen bibeholder deres indkomstniveau og ikke bliver utilfredse. Historien er fyldt med eksempler på politisk ustabilitet drevet af folks frygt for at give afkald på en nyligt vunden samfundsstatus. 
 • I dag bliver den månedlige amerikanske jobrapport udgivet, og skal man tro analytikerne, er jobmarkedet forbedret. Nøgletallet, der angiver ændringen i beskæftigelsen i det private erhvervsliv ekskl. landbrug, er et af de mest betydningsfulde barometre for det amerikanske arbejdsmarked og et af de mest fulgte på Wall Street. Konsensus er, at 182.000 amerikanere blev ansat i februar, hvilket vil være en væsentlig forbedring på de 49.000 i januar. Og en væsentlig forbedring i forhold til tre-måneders gennemsnittet, der ligger på kun +29.000.
 • Verdens største konference for olieindustrien finder sted denne uge. Energi er en af de sektorer, som er steget mest i kølvandet på vaccinenyheden tilbage i november 2020. Fremadrettet står sektoren overfor et strukturelt skifte over mod mere vedvarende energi, og ikke mindst en stigende tendens blandt investorer til at favorisere en ESG tilgang i deres porteføljesammensætning. Det er interessant at følge om den traditionelt rigide sektor kan imødekomme de skiftende vinde fra både politisk og investors side.
 • Det sker på markederne

 • USA – lukkekurser torsdag:
 • Dow Jones: -1,11 procent
 • S&P: -1,34 procent
 • Nasdaq: -2,11 procent
 • Asien – indeks fredag kl. 06.10:
 • Japan Nikkei: -0,68 procent
 • Hongkong Hang Seng: -0,28 procent
 • Kina CSI: -0,34 procent