Business-overblik: Fremadstormende butikskæde vil på børsen

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen kan ifølge Børsen være på vej mod en børsnotering med butikskæden Normal. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR Hans Christian Jacobsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen. På ugens sidste børsdag starter vi med en børsnyhed om en vækstkomet, der skulle være på mod markedet. Vi runder også et milliardfrasalg, der giver panderynker og så to jyske købmand, der fortsat får milliarderne til at rulle lystigt fra detailsalg verden over. Og apropos detailhandel - glædelig Black Friday til de forbrugslystne af læserne derude.

1. Normal nærmer sig milliardomsætning og børsnotering

Den fremadstormende butikskæde Normal skulle ifølge Børsen være på mod børsen. Erhvervsmediet erfarer fra flere kilder, at butikskæden sigter mod en børsnotering om to-tre år. Samtidig kan det berettes, at regnskabet for 2017/18 viser, at selskabets omsætning er vokset til 1,3 mia. kr., hvilket er tæt på en fordobling på to år. I øvrigt fra en omsætning på blot 10 mio. kr. tilbage i 2013. Der er desuden plusser på både driften og bundlinjen. Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen, der købte sig ind i Normal i 2014 og overtog aktiemajoriteten i selskabet to år senere, vil ikke umiddelbart lege med på Børsens erfaringer.

»Der er mange, der spekulerer i det ene og det andet og det tredje. Hvad det bliver til, det må vi se til,« siger Anders Holch Povlsen til mediet.

2. Ørsteds forestående milliardfrasalg vækker bekymring hos eksperter

Vi vender os mod en anden milliardforretning. Det statskontrollerede energiselskab, Ørsted, satte i juni elselskabet Radius til salg, hvilket har fået en lang række bejlere til at sværme om firmaet. Men over for Berlingske lyder der nu bekymringer fra eksperter i forhold til det kommende ejerskifte.

Flere danske elselskaber, men også udenlandske fonde øjner muligheden for en særdeles lukrativ handel, fordi afkastet på elområdet ligger fast og kontrolleres af Forsyningstilsynet. Det kan ifølge eksperter være svært at kontrollere, om en ny ejer trækker uforudset store overskud ud af elforretningen med én million sjællandske elkunder.

»Det er en overkommelig opgave for statens kontrollant, Forsyningstilsynet, at kontrollere forbrugerejede elselskaber, som gerne vil have lave priser til deres ejere, forbrugerne. Men ved et salg til en privat ejer kan det ende omvendt og være meget vanskeligere at kontrollere priserne, fordi den private ejer ønsker højere priser, fordi det giver større fortjeneste til virksomheden,« siger Frede Hvelplund, professor ved Aalborg Universitet.

3. Vækst hos to af de store familieejede milliardkoncerner

Anders Holch Povlsen er her, der og allevegne. Med enorme investeringer i en række detailsucceser rundt omkring i verden og som den største jordbesidder i Skotland trækker den ellers mediesky milliardær ofte overskrifter. Men roden til den enorme rigdom ligger i tøjvirksomheden Bestseller, som hans far Troels Holch Povlsen stiftede i sin tid. I dagens aviser kan man læse om det seneste årsregnskab fra virksomheden i Brande.

Her er det ikke alt sammen, der vækker begejstring hos landets næstrigeste person. Den danske modegigant har de seneste år øget indtjeningen massivt, men omsætningen er næsten flad med en vækst på tre pct. Salget af herretøj og børnetøj er ikke vokset så meget, som Bestseller-ejeren kunne ønske sig, mens koncernens onlinehandel også skuffer.

En anden jysk købmand af guds nåde kan i dagens aviser fortælle om en noget mere prangende vækst i sit regnskab. Lars Larsen og hans Jysk-koncern bliver med ved at slå rekorder i disse år. Omsætningen er steget med syv pct. til 26,6 mia. kr., mens drifsindtjeningen er nået op på 3,5 mia. kr. Det er blandt andet en kraftig udvidelse af butiksnettet verden over, der er med til at sikre de pæne vækstrater. Jysk gik i løbet af året ind i land nummer 50. Det skete, da en lokal franchisepartner åbnede sin første butik i Dubai. Og tættere på hjem kunne man fejre en anden milepæl.

»Med butikkerne i Irland får vi sat det sidste flag på europakortet, når det gælder større markeder,« siger Lars Larsen til Berlingske.

Tre ting, investorer skal holde øje med

Nordeas seniorstrateg Andreas Østerheden har udpeget tre ting, som du bør holde øje med, inden du går på weekend:

  • I dag er store PMI-dag, hvor vi får tal for indkøbscheferne syn på udviklingen i deres virksomheder de kommende måneder. Vi får tal fra Euroområdet, Japan og USA, og PMI-tallene giver os et indblik i, hvordan den økonomiske udvikling påvirker troen på fremtiden i virksomhederne – et vigtigt pejlemærke for investorerne.
  • I Tyskland får vi også de endelige reviderede tal for BNP i tredje kvartal, der ventes at være uændret med et lille fald på -0,2 pct. Vi forventer, at årsagen til særligt de svagere tyske nøgletal her i efteråret skyldes midlertidige faktorer i bilsektoren, og at vi skal se en stabilisering fremadrettet.
  • Markederne lukker tidligt i USA i dag efter Thanksgiving, og i dag går amerikanerne også amok på Black Friday. Dagen påvirker ikke markederne som sådan, men shop-amok-dagen fortæller os noget om, hvor villig den amerikanske forbruger er til at bruge penge. Data for salget på Black Friday får vi dog først senere.

Det sker i dag

Kl. 8.00: Tyskland: BNP-vækst, 3. opgørelse, tredje kvartal.

I løbet af formiddagen kommer der yderligere en række økonomiindikatortal (PMI) fra Tyskland, mens det samme gør sig gældende kl. 15.45 fra USA.

Rockwool kommer med regnskab for tredje kvartal om morgenen.

Børsen i USA lukker kl. 13 lokal tid grundet Thanksgiving.

Udviklingen på de asiatiske markeder onsdag

De asiatiske aktiemarkeder ligger ifølge Ritzau Finans med kursfald i samtlige markeder fredag, hvor de japanske investorer er fraværende grundet en lokal helligdag.

Nikkei 225: Lukket
Topix: Lukket
Hongkongs Hang Seng: -0,3
China Shanghai Composite: -1,6
China CSI 300: -1,6
Taiwan Taiex: -0,4
Sydkoreas Kospi: -0,8
Indiens BSE Sensex: Lukket
Singapores STI: -0,1
Sydney ASX 200: +0,4