Business-overblik: Amerikansk gigant sikrer Arla guldåre

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Arla har fået fat i en guldrandet forretning med et samarbejde med den amerikanske virksomhed Starbucks. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager / Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Det er blevet torsdag, og fra erhvervslivet kan vi i dag byde på et guldrandet samarbejde mellem danske Arla og amerikanske Starbucks, vi serverer også en opfordring om tvungen opsparing for de cirka 200.000 danskere, der risikerer at ryge helt af pensionsvognen, og endelig er der en dessert i form af storbanker, der melder, at vi kun lige knapt holder fast i et økonomisk opsving.

1
200.000 danskere bør tvinges til at spare op

Det danske pensionssystem ligger helt i top i internationale sammenligninger, men der er alligevel et hul i det fintmaskede otiumsnet. Vi vil frem mod 2060 stadig have 200.000 pensionister, som enten slet ikke har sparet op til pension eller kun har meget lidt lagt til side. Det skriver Berlingske i dag.

Derfor bør den nye socialdemokratiske regering ifølge Ældre Sagen tvinge disse danskere til at spare op til pensionen via lovgivningen. Interesseorganisationen, der har 860.000 medlemmer i ryggen, opfordrer således til, at de 200.000 tvinges til at spare minimum små 24.000 kroner op til pension hvert år.

I 2060 vil der være omkring en million danske pensionister, og omkring en femtedel af dem vil kunne forvente en pensionsudbetaling på 72.000 kr. eller derunder. Derfor er de i restgruppen, som vil have en indtægt som pensionist, hvor man lige netop ikke kan få eksempelvis ældrecheck og andre offentlige ydelser.

»Vi mener, at man skal sige, at der skal indbetales til en pensionsordning. Man kan godt finde ud af at opkræve arbejdsmarkedsbidrag fra folk. Så kan man sagtens også lave en model, der går ud på, at hvis du ikke selv har en pensionsordning, skal du indbetale til en ordning særligt for restgruppen,« siger økonom Claus Blendstrup, Ældre Sagen.

Opfordringen møder dog ikke opbakning hos hverken beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), hos Venstre eller to af de store lønmodtagerorganisationer for akademikere i form af Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, samt Djøf.

2
En amerikansk guldåre i Danmark

Kaffekæmpen Starbucks er gået hen og blevet en decideret guldåre for den danske mejerigigant Arla. Det skriver Børsen. En aftale mellem de to virksomheder, hvor Arla producerer og sælger kaffedrikke under det verdenskendte brand Starbucks nærmer sig nu et salg på en lille mia. kroner, og det er en omsætning, der hurtigt er blevet fordoblet takket være store tocifrede vækstrater hvert år.

Det er vel at mærke samtidig inden for et forretningsområde, hvor betegnes som rigtig god, som Arlas koncernmarketingdirektør, Hanne Søndergaard bemærker.

»Intet tyder jo på, at væksten på dette marked med mælkebaserede ready to drink-produkter stopper lige foreløbig. Vi tror på fortsat fremgang med tocifrede procenter. Hvert år. Så vi kommer til at fordoble vores omsætning her i løbet af få år. Det er vi helt sikre på, at vi kan. Og indtjeningen på denne produktkategori er rigtig god,« siger hun til Børsen.

Starbucks-forretningen udgør ifølge Arla, der ikke afslører særskilte omsætningstal for det amerikanske brand, knap halvdelen af salget af mælkebaserede drikke under mærkerne Starbucks, Cocio og Matilde. Omsætningen for den trio nåede i fjor op mod 1,9 mia. kroner. Derefter har Børsen forsøgt sig med krystalkuglen. Hvis Starbucks-forretningen hos Arla i 2018 udgjorde 900 mio. kroner, så vil en årlig vækst på 20 pct. løfte salget af kaffeprodukterne til 2,2 mia. kroner om godt fire år. Bliver væksten 25 pct. årligt, vil Arlas Starbucks-salg være tæt på tredoblet i 2023 – 2,8 mia. kroner.

3
Storbanker holder fast i opsving

Der har været en sand byge af dårlige nøgletal fra forskellige hjørner af verdensøkonomien i den seneste tid, men storbankerne er ikke parat til at vende tommelfingeren nedad i forhold til den økonomiske udvikling. Det skriver Finans.

Modvinden fra handelskrig og brexit er endnu ikke stærk nok til at skubbe økonomierne ud over kanten. Det er meldingen fra Nordea, Danske Bank, schweiziske UBS og amerikanske Citigroup, der de seneste uger alle har noteret opbremsningen i den europæiske industrisektor og faldet i investeringerne i Kina. For ingen af dem lægger endnu en recession i Europa eller en større nedtur i den globale økonomi ind i deres analyser.

»Vi kigger ikke ind i et recessions-scenarie. Vi kigger ind i lavere vækst,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea, kortfattet til Finans.

Den manglende pessimisme skyldes også forventningen - i hvert fald fra Nordea og UBS - om, at centralbankerne i både USA, Japan, eurozonen og Kina vil optrappe deres kamp for økonomien, hvis der kommer flere svaghedstegn

Tre forhold investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har fokus på disse tre punkter i dag.

 • Der kommer en lang række danske regnskaber. Kan Vestas få omsat de mange vindmølleordrer til en stigende bundlinje, og er det muligt at hæve EBIT-marginen?
 • A.P. Møller Mærsk og investorerne har haft det svært de seneste mange kvartaler. Svagere vækst, risiko for mindre global samhandel i lyset af USA og Kinas uenighed og fortsat problemer med at hæve priserne i et marked præget af fuldkommen konkurrence, får aktien til at drive rundt. På forhånd er det svært at se, hvad Mærsk kan gøre for at forbedre sin situation i en branche, hvor vilkår er udefrakommende og givne. Overrasker Maersk alligevel positivt?
 • De europæiske aktier faldt massivt i går. Det samme skete i USA, og kursfaldene fortsætter her til morgen i Asien. Det store kortsigtede spørgsmål er, om investorerne har fået raset ud og er kommet sig over, at den tyske økonomi efter en mindre tilbagegang i andet kvartal måske er på vej i recession?

Det sker på aktiemarkederne:

De asiatiske aktiemarkeder dykker ifølge Ritzau Finans torsdag, da en omvendt amerikansk rentekurve har intensiveret frygten for en global recession.

 • Nikkei 225: -1,3
 • Topix: -1,2
 • Hongkongs Hang Seng: 0,0
 • China Shanghai Composite: -0,6
 • China CSI 300: -0,5
 • Taiwan Taiex: -0,9
 • Sydkoreas Kospi: Lukket
 • Indiens BSE Sensex: n/a
 • Singapores STI: -1,5
 • Sydney ASX 200: -2,6

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik