Nye nøgletal øger frygten for en økonomisk nedtur - og sender aktier ned

De mørke skyer over verdensøkonomien har trukket sig yderligere sammen onsdag. Nye tal viser, at det kniber med at holde væksten oppe i både Europa og Kina. Og så har det amerikanske obligationsmarked sendt et kraftigt forvarsel om en forestående recession.

Foto: BRENDAN MCDERMID/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række sløje nøgletal fra både Europa og Kina har onsdag skabt fornyet frygt for, at verdensøkonomien er på vej mod en større nedtur. Den opblussede frygt for en økonomisk nedtur er med til at sende aktiemarkederne i Danmark, Tyskland og resten af Europa i rødt onsdag eftermiddag.

Det sker, efter at aktiemarkeder i hele verden ellers strøg til vejrs tirsdag på nyheden om, at den amerikanske præsident, Donald Trump, overraskende har valgt at udskyde pålæggelsen af told på en lang række kinesiske varer fra 1. september til 15. december.

Nye tal fra EUs statistikbureau, Eurostat, viser, at økonomien i euroområdet kun voksede med 0,2 pct. i årets andet kvartal og 1,1 pct. på årsbasis. Det er den laveste vækst i seks år.

Minusvækst i Tyskland

Nedgangen i europæisk økonomi er særligt udtalt i Tyskland, der er Europas absolut største økonomi og Danmarks vigtigste eksportmarked. De nye tal fra Eurostat viser, at den tyske økonomi faktisk skrumpede med 0,1 pct. fra første til andet kvartal.

Det er især de tyske industrivirksomheder, der kæmper med svigtende ordreindgang og en kraftigt faldende produktion. Ifølge tal fra Eurostat, der også er blevet offentliggjort onsdag, er den samlede tyske industriproduktion faldet med 6,2 pct. i juni i forhold til samme måned sidste år. I samme periode er industriproduktionen faldet med 2,2 pct. i euroområdet og 1,9 pct. i EU som helhed.

»Handelskonflikter, global usikkerhed og en hårdt ramt bilsektor har bragt den tyske økonomi i knæ. Især den stigende usikkerhed - ikke de direkte effekter - fra handelskonflikterne har lagt en dæmper på optimismen og dermed den økonomiske aktivitet,« siger Carsten Brzeski, cheføkonom i ING, til Wall Street Journal.

De svage tal for tysk industri kommer, efter at der tidligere på dagen også kom svage tal for industriproduktionen i verdens næststørste økonomi, Kina. Her viste de seneste tal, at væksten i den kinesiske industriproduktion i juli faldt til 4,8 pct. fra 6,3 pct. måneden før. Det er den laveste vækst i den kinesiske industriproduktion i 17 år.

Læs: Asien-ekspert: Her er fire ting, danske investorer misforstår om Kina

Obligationsmarkedet blinker rødt

De sløje økonomiske nøgletal bliver ikke godt modtaget i finansmarkederne. Onsdag eftermiddag er det tyske Dax-indeks nede med to pct., mens det danske C25-indeks falder med omkring en pct. Futures peger ligeledes på, at det amerikanske aktiemarked vil åbne i minus kl. 15.30.

Usikkederheden om retningen for verdensøkonomien har også skabt røre på obligationsmarkederne. Renten på toårige amerikanske statsobligationer oversteg onsdag renten på tiårige statsobligationer for første gang siden finanskrisen. Dermed er der tale om en såkaldt inverteret rentekurve.

»Det har historisk set været en yderst pålidelig recessionsindikator. Typisk har recessionen indtruffet 12-18 måneder, efter rentekurven er inverteret. Derfor tænder rentekurven en kraftig advarselslampe om en forestående amerikansk recession i 2020,« skriver Mathias Dollerup Sproegel, makroanalytiker i Sydbank, i en kommentar.

Den seneste udvikling på det amerikanske obligationsmarked kommer, efter at renten på amerikanske statsobligationer med en løbetid på tre måneder allerede i et god stykke tid har oversteget renten på obligationer med en løbetid på 10 år. Det er også af flere blevet set som et forvarsel om en forestående amerikansk recession.

Selv om en inverteret rentekurve historisk har været et godt forvarsel om en forestående recession, gør Mathias Dollerup Sproegel dog opmærksom, at den amerikanske rentekurve også inverterede i 1998, men den gang lykkedes det den amerikanske centralbank at forlænge opsvinget et par år ved at sætte renten ned.

»I begyndelsen af 2006 var den 10-årige rente senest lavere end den 2-årige rente og var dermed set i bakspejlet et varsel om finanskrisen. Rentekurven sendte dog et falsk signal i 1998. Kort efter advarselssirenerne hylede i 1998, reagerede den amerikanske forbundsbank (Fed) med rettidige rentenedsættelser, der forlængede opsvinget et par år. Fed sænkede i juli styringsrenten med 0,25 procentpoint for første gang i over et årti med forhåbninger om at gentage successen fra 1998,« lyder det fra Sydbank-analytikeren.