Brexit: Briter slås med EU om vin, kunst og ejendomme i skilsmisse

Storbritannien og EU var tilsyneladende vokset fra hinanden, og det endte med et bittert brud, da briterne meldte sig ud af unionen i juni.

Foto: JUSTIN TALLIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og som i enhver anden skilsmisse er parterne allerede godt i gang med at forberede sig på næste fase efter bruddet - nemlig den vigtige bodeling.

Og her kan Storbritannien blandt andet gøre krav på en kælder med 42.000 flasker med vin, cognac og andet spiritus, en kunstsamling og ejendomme for 8,7 milliarder euro. Alt sammen værdier, der i dag tilhører EU.

Det skriver Financial Times.

Storbritannien skal forsøge at minimere de økonomiske efterveer af bruddet med EU. Det skal blandt andet ske ved at sikre en god portion af de værdier, som står i unionens navn.

»Selvfølgelig vil vi gå efter aktiverne«, siger en britisk embedsmand, der er involveret i bodelingen ifølge Financial Times.

Og det kan meget vel blive en beskidt strid om arvegodset. Storbritannien står i dag for omkring 12,5 procent af indtjeningen til EU's budget.

Dermed vil Storbritanniens andel af EU's vinkælder i princippet bestå af omkring 5000 flasker vin, 250 flasker spiritus og kunst til en værdi af 2,25 millioner euro fra Europa-Parlamentets kunstsamling.

Bodelingen vil blive varetaget af den tidligere franske udenrigsminister Michel Barnier.

På EU's liste over værdier står der blandt andet ejendomme og udstyr for 8,7 milliarder euro. Prisen kan meget vel være langt højere, da den er udregnet efter købspriser fra 1980'erne og 1990'erne.

Det forventes, at Storbritannien vil presse på for at få foretaget nye ejendomsvurderinger.

EU har ifølge Financial Times ejendomme i 138 lande. De strækker sig blandt andet til Ouagadougou i Burkina Faso og Port Moresby i Papua Ny Guinea.

/ritzau/