Boris og Brexit-kaos: Pundet dykker til laveste i to år – og flere tæv venter forude

Risikoen for, at Storbritannien forlader EU uden en aftale 31. oktober, er steget gevaldigt, siden Boris Johnson tog over som premierminister. Engelsk strateg vurderer, at der nu er 60 procents sandsynlighed for et hårdt Brexit. Pundet får igen prygl på grund af usikkerheden og dykker til den laveste kurs i næsten to år.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, fastholder et hårdt Brexit, men det kan ende med, at både han og EU tvinges til forhandlingsbordet i sidste ende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix

Nu er den for alvor gal i Storbritannien igen.

Pundet – der efterhånden har udviklet sig til et barometer for politisk usikkerhed i Storbritannien – er styrtdykket og signalerer, at i hvert fald de finansielle markeder har mistet tilliden til, at den britiske regering kan lede landet ud af EU på forsvarlig vis. Den seneste uge er valutaen drattet fra 8,37 kroner til 8,15 kroner, hvilket er den laveste kurs siden september 2017. For bare tre måneder siden kostede et pund næsten 8,80 kroner, så med tirsdagens kurs har det tabt over syv procent i værdi over for den danske krone. Det er et kæmpe fald i valutaverdenen.

Den seneste uro kommer, efter at Brexit-fortaleren Boris Johnson i sidste uge overtog premierministerposten fra Theresa May, der gik af, da hendes skilsmisseaftale med EU blev nedstemt hele tre gange af parlamentet. Johnson har efterfølgende udnævnt prominente personer fra det konservative partis hårde Brexit-fløj til nøgleposter i regeringen, hvilket har øget risikoen for, at Storbritannien forlader EU 31. oktober uden en aftale med Bruxelles om handel, flytrafik, uddannelse, medicin etc. Det scenarie frygtes at hive Storbritannien ned i en dyb recession og sende chokbølger gennem de finansielle markeder.

60 pct. risiko for hårdt Brexit

James Athey, porteføljeforvalter hos Aberdeen Standard Investments, vurderer, at der nu er 60 pct. sandsynlighed for et Brexit uden aftale, 20 pct. for at der kommer en aftale, og 20 pct. mulighed for at der bliver udskrevet nyt parlamentsvalg. Tilbage i januar skønnede han, at der kun var ti pct. mulighed for et hårdt Brexit.

Han forklarer, at grunden til, at pundet reagerer så voldsomt på Johnsons udnævnelse til premierminister, er, at mange investorer og hedgefonde havde regnet med, at han ville bløde op på sit hårde Brexit-synspunkt og lægge op til nye forhandlinger med EU. I stedet har han afvist at forhandle med Bruxelles, medmindre de andre EU-ledere fjerner den såkaldte »backstop«-løsning i skilsmisseaftalen, der principielt kan holde Storbritannien fanget i EU-regler efter Brexit. EU har tilsvarende afvist at genforhandle aftalen, så det hele er endt i en hårdknude.

»Hvis man læser, hvad Boris har skrevet og sagt, er han rimelig midtersøgende. Han er økonomisk konservativ, socialt liberal og trækker fra både højre og venstre. Jeg synes, han på den måde er en pragmatisk politiker, men når det drejer sig om Brexit, er suverænitet det helt store spørgsmål for ham og den eneste ting, der ikke kan forhandles,« siger James Athey.

»Så jeg tror helt sikkert, at pundet kan falde mere. Men på et tidspunkt kunne det her være dit livs mulighed for at købe op i pund, selv om du lige nu ikke kan røre det. Jeg er stadig investeret i pundet og har gjort det siden 2016. Hvis euro/pund-kursen stiger til 0,95, overvejer jeg at købe yderligere op,« tilføjer han. En euro/pund-kurs på 0,95 svarer til, at et pund koster 1,053 euro eller 7,85 kroner.

Boris bedre som forhandler

I London er der dog stadig håb om, at Johnson og EU på et tidspunkt bliver så pressede, at de sætter sig til forhandlingsbordet igen. Craig Erlam, seniorstrateg hos valutaselskabet Oanda, forklarer, at Johnsons trusler om et no deal-Brexit måske vil bære frugt ved at få Bruxelles til at løsne op på backstop-løsningen, hvilket kan bane vejen for en endelig skilsmisseaftale.

Læs: Her er Boris Johnsons køreplan – og måske lykkes den

»Man kan se på markedets reaktion, at Johnsons ord vejer tungere end Theresa Mays. Der er en klar overbevisning om, at han helt sikkert vil gennemføre det, hvorimod når Theresa May truede med en »no deal«, var det tomme trusler. Vi så det, EU så det. Det var aldrig en troværdig trussel, og det var derfor, hun aldrig kom nogen vegne,« siger Erlam.

»Jeg tror stadig, at der kommer en aftale, og det er kun, fordi »no deal« er en kæmpe risiko for Johnson, og han bliver nødt til at have en levedygtig plan for at få det trumfet igennem parlamentet,« tilføjer han.

Konsekvenserne af et potentielt hårdt Brexit kommer ifølge Erlam an på, hvordan virksomhederne reagerer efterfølgende. Der er allerede mange, der har truet med at flytte produktion og kontorer til kontinentet, inklusive Peugeot, der i denne uge truede med at lukke sin fabrik i Ellesmere Port og dermed sløjfe 1.000 arbejdspladser.