Efter mareridtsuge for May: Investorer tror på blødt Brexit, men tør ikke gå »all in«

De seneste dages tumult i Storbritannien har fået finansmarkederne til at prise et blødt Brexit. Men de er stadig mærket af deres fejlvurdering i 2016 og tør derfor ikke satse hele butikken på en skilsmisseaftale.

Pundet er steget i denne uge, fordi investorerne er begyndt at tro på et blødt Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Paul Ellis/Ritzau Scanpix

Mistillidsvotum mod Mays regering. Et historisk parlamentarisk nederlag. Og kun ti uger til Brexit-deadlinen.

Brexit-forhandlingerne i Storbritannien endte i denne uge i fuldstændig hårdknude, og selvom den officielle skilsmissedato nærmer sig hurtigt, er landet i totalt politisk kaos uden nogen køreplan for, hvad der kommer til at ske den 29. marts.

Normalt ville det sende investorerne skrigende væk, men finansmarkederne har taget det overraskende roligt. Faktisk er pundet hoppet til den højeste kronekurs i over halvanden måned og bliver nu handlet omkring 8,43 kroner. Over for dollaren er den britiske valuta steget til $1,29. Pundet har siden Brexit-afstemningen i juni 2016 fungeret som et barometer for politisk usikkerhed i Storbritannien og udtrykt finansmarkedernes optimisme eller pessimisme i forhold til skilsmisseprocessen.

»Pundet er steget i de seneste dage, fordi markedet er begyndt at tro på et blødt Brexit. De negative konsekvenser af et hårdt Brexit er for store i de fleste politikeres øjne, så det bliver formentligt undgået,« siger James Athey, porteføljeforvalter hos Aberdeen Standard Investments.

Ingen opbakning til hårdt Brexit

Investorernes nyfundne Brexit-optimisme er kommet, efter at statsminister Theresa May led et rungende nederlag i Underhuset, da parlamentet tirsdag aften nedstemte hendes skilsmisseaftale. Det blev efterfulgt af et mistillidsvotum fra oppositionsleder Jeremy Corbyn, der dog ikke fik nok opbakning til at afsætte regeringen. Det betyder, at intet i virkeligheden har ændret sig i denne uge: Theresa May er stadig premierminister for et historisk splittet parlament, og vi er stadig ikke kommet tættere på en Brexit-aftale.

Kommer der ingen aftale inden 29. marts, står Storbritannien lige nu til at forlade EU uden nogen planer for fremtidig samhandel, flytrafik, medicinregistrering, etc. Det kan ifølge Bank of England udløse en finansiel krise i landet og hive pundet 25 pct. ned.

Men så slemt regner investorerne nu ikke med, at det kommer til at gå. For selvom parlamentet er dybt uenige om, hvordan skilsmissen skal se ud, er der bred enighed på tværs af partierne om, at et hårdt Brexit for alt i verdens skal undgås. Konklusionen blandt investorer efter de seneste dages politiske kaos er derfor, at der nu kun er to veje frem: et blødt Brexit, eventuelt efter en udskydelse af deadlinen 29. marts, eller en ny folkeafstemning – begge er markedsvenlige scenarier.

50 pct. chance for ny folkeafstemning

May skal inden på mandag præsentere en Plan B, som parlamentet så skal stemme om 29. januar. James Athey vurderer, at der efter den seneste udvikling er 50 pct. chance for en ny afstemning, 40 pct. sandsynlighed for et blødt Brexit og 10 pct. sandsynlighed for et hårdt Brexit.

»Hvis vi kommer hen mod slutningen af februar og stadig ikke har en aftale, ser Theresa Mays forslag lige pludselig ikke så dårligt ud. Man kan motivere politikere ved at lade dem hænge ud over klippen og lade dem stirre ned i afgrunden,« siger han.

Athey forudser, at pundet kan stige til 8,67 kroner, hvis der bliver udskrevet en ny folkeafstemning, og til 8,88 kroner, hvis der kommer en aftale om et blødt Brexit.

Vil ikke gå glip af opturen

Atheys optimistiske syn på pundet bakkes op af en række andre investeringshuse, inklusive Wall Street-banken Bank of America Merrill Lynch og den japanske storbank Nomura. Nomura har netop lavet en satsning på, at pundet stiger over for euroen, fordi banken tror på et blødt Brexit.

»Det var ikke nemt at lave den satsning,« skriver Nomura i en rapport. »Men ved ikke at gå »lang« i pund nu kunne vi risikere at gå glip af de første procenter af det pund-opsving, vi forventer.« At være lang betyder, at man regner med, at investeringen vil stige.

Men hvis alle er så sikre på, at der kommer et blødt Brexit, hvorfor er pundet så ikke steget noget mere? Inden afstemningen i 2016 blev valutaen handlet i 9,70 kroner, så 8,43 kroner er stadig udtryk for en valuta, der ikke tør lade sig rive med af forventningerne om en mildere skilsmisse. Ifølge James Athey er det, fordi konsekvensen ved at tage fejl simpelthen er for stor, og markedet stadig er mærket af, at det tog grueligt fejl i 2016.

»Enhver, der investerede i 2016, erkender, at markedet var forfærdeligt dårligt til at analysere Brexit-sandsynligheden. Markedet kunne ikke adskille sin egen opfattelse fra en rationel analyse, så folk købte op af pund på aftenen inden afstemningen, og det var virkelig dumt tænkt. Så folk er tilbageholdende med at lave den samme fejl igen,« siger han.

Ender det med et hårdt Brexit, forventer han, at pundet vil falde til 8,29 kroner, fordi sådan et split også vil gå hårdt ud over euroen. Kronen er bundet til euroen, så den bliver også svækket, når investorerne sælger ud af den fælles valuta.