Bjarne Riis' gamle pengemand langede hårdt ud efter Ruslands krig. Et par dage efter beklagede han: »Undskyld«

Oleg Tinkov, som mange nok kender som den flamboyante russiske storsponsor af Bjarne Riis' cykelhold, har vakt opsigt for sin hårde kritik af Ruslands krig. Han sagde selv i 2015, at han havde et »tæt« forhold til Putin, hvilket han senere såede tvivl om. Nu er han ramt af sanktioner, og tidligere medsponsor Lars Seier Christensen mener, at Tinkov er et af de »overvejende uskyldige« ofre for den russiske krig.

Oleg Tinkov (tv.) og Bjarne Riis (th.) havde et noget tumultarisk forhold under deres tid sammen i cykelholdet, som Tinkov købte af Bjarne Riis i 2013. I 2015 fyrede han Bjarne Riis som manager.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den russiske milliardær Oleg Tinkov har tit vakt opsigt på grund af sin flamboyante fremtoning.

Det undrer måske ikke, når man ved, at den tidligere storsponsor bag Bjarne Riis' cykelhold er ejer af verdens første isbryderyacht og har den britiske rigmand Richard Branson som erklæret idol.

Og Tinkov har for nylig også skabt overskrifter verden over for et Instagram-opslag, der for russiske milliardærer er en sjældenhed i disse tider.

»Jeg kan ikke se en eneste fordel ved denne sindssyge krig. Der dør uskyldige mennesker og soldater. Da generalerne vågnede med tømmermænd, indså de, at de havde en lortehær. Og hvordan kan hæren også være god, hvis alt andet i landet er lort og rodfæstet i nepotisme, spytslikkeri og underdanighed?« indleder Oleg Tinkov, der også skriver:

»Selvfølgelig er der idioter, som tegner Z (symbol på støtte til Ruslands krig, red.), men ti procent af ethvert land er idioter. 90 procent af russerne er imod denne krig!«

Larger-than-life

Milliardæren Oleg Tinkov står bag den digitale Tinkoff Bank, en af Ruslands største ikkestatskontrollerede banker. Og han er ifølge sig selv på ingen måde en oligark.

54-årige sibiriskfødte Tinkov – søn af en kulminearbejder og en syerske – har skabt alle sine forretninger fra bunden uden hjælp fra Kreml, argumenterer han.

Men – som Financial Times skriver – Tinkov nævnte selv i 2015 gentagne gange sit »tætte« forhold til Ruslands præsident, Vladimir Putin. Senere sagde han så, at han aldrig havde besøgt Kreml.

Saxo Bank-medstifter Lars Seier Christensen kender Oleg Tinkov fra deres tid som sponsorer sammen i Bjarne Riis' cykelhold, Team Saxo Bank-Tinkoff Bank, som Oleg Tinkov købte i 2013, hvor holdet skiftede navn Tinkoff-Saxo.

Relationen som medsponsorer er forbi, men Lars Seier skriver i en e-mail til Berlingske, at han stadig »en sjælden gang imellem« er i kontakt med Tinkov, som han »såmænd« havde et meget godt forhold til dengang. Det, selvom der var »en del komplikationer« omkring cykelholdet.

2012: Sponsor Tinkov poserer med dobbelt Tour de France-vinder Alberto Contador. Tinkov købte cykelholdet af Bjarne Riis i 2013, der forlod holdet i 2015 efter lang tids kontrovers mellem de to. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fadeichev Sergei.

Lars Seier er ikke overrasket over Tinkovs Rusland-kritiske Instagram-opslag.

»Han har altid over for mig udtrykt sig negativt over for oligarker, der har udnyttet politiske forbindelser og ikke har bygget deres forretning op fra bunden, som han selv har. Jeg har aldrig haft indtryk af, at han har nogen forbindelse til Kreml,« skriver Lars Seier.

Lars Seier beskriver Oleg Tinkov som en bramfri og livlig mand med stærke holdninger, der »elsker medier« og er god til at bruge dem.

»Det har givet ham en larger-than-life-status (kolossal, red.) i Rusland,« skriver Lars Seier, der understreger, at Tinkov på tomandshånd er »helt anderledes« og nede på jorden.

Ramt af sanktioner

Det er svært at blive klog på, hvor tæt Tinkovs forhold til Putin er, ud over at han selv fremhævede det tilbage i 2015.

Uanset hvad har Storbritannien nu placeret Tinkov på sin sanktionsliste, indefrosset hans aktiver og forbudt ham at handle eller opholde sig i Storbritannien.

Tinkoff Bank, som Oleg Tinkov nu kun ejer 35 procent af, er derimod gået fri af Vestens sanktioner og er heller ikke udelukket fra det internationale banksystem SWIFT.

Men han siger selv ifølge Financial Times, at sanktionerne alt i alt har medført et farvel til hans status som dollarmilliardær. Forbes skriver også, at Tinkovs anslåede værdi siden krigens start faldt fra over fem milliarder dollar til cirka 800 millioner dollar.

Lars Seier Christensen mener ikke, at Oleg Tinkov bør sanktioneres for Ruslands krig:

»Jeg mener grundlæggende set, at han er et af de overvejende uskyldige ofre i denne konflikt.«

Oleg Tinkovs isbryder-yacht, »La Datcha« (løst oversat fra russisk til »sommerhus«). Den er 77 meter lang, har et bronzeomfattet ydre, seks dæk, helikopterlandingsplads, en lille ubåd og to snescootere. Og meget mere. Her lagt til kaj i Baja California, Mexico. Trods sanktioner ejer han stadig yachten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alejandro Zepeda/EPA/Ritzau Scanpix.

»Jeg kan tage fejl, undskyld«

Tinkovs opsigtsvækkende Instagram-opslag blev lagt ud tirsdag.

Men sent torsdag aften dansk tid tilføjede han selv et appendiks i kommentarsporet.

»Dette var min opfordring til at stoppe folk fra af DØ, jeg kan tage fejl, undskyld,« skriver Tinkov.

Adspurgt, om han har et bud på, hvorfor Tinkov skriver det, svarer Lars Seier:

»Det ved jeg ikke.«

Oleg Tinkov blev i 2020 – kort efter at have indgået et 509-millioner dollar dyrt forlig i en sag om skatteunddragelse i USA – diagnosticeret med leukæmi.

Herefter solgte han en del af sine aktier i Tinkoff Bank og stoppede som bestyrelsesformand.

Ifølge Forbes har Oleg Tinkov undervejs i sit sygdomsforløb sagt, at han har set, hvor skrøbeligt livet er:

»Uskyldige mennesker dør i Ukraine hver dag, det er utænkeligt og uacceptabelt! Stater bør bruge penge på at behandle mennesker, på forskning til at besejre kræft og ikke på krig,« har han skrevet.