Afdragsfrie boliglån på vej

Et embedsmandsudvalg arbejder på en liberalisering af realkreditloven, der kan betyde, at det bliver muligt at optage afdragsfrie boliglån, hvor det kun er renterne, der skal betales. Men politikerne kræver, at realkreditinstitutter og ejendomsmæglere skal sørge for ordentlig rådgivning, så boligkøberne er klar over, hvilken risiko de løber.

Det skriver dagbladet Børsen mandag. Denne lånetype er udbredt i flere europæiske lande og kan spare nye boligejere for op imod

30 procent af nettoydelsen. Men i Danmark har det hidtil kun været tilladt at yde afdragsfrie lån i korte perioder, hvor en familie for eksempel er ekstra økonomisk trængt.

Ifølge Børsens oplysninger overvejer udvalget under regeringen at lave egentlige afdragsfri lån, hvor gælden efter 30 år stadig er intakt. Forslaget skal ifølge regeringens planer vedtages til februar næste år.

»En liberalisering vil få antallet af tvangsauktioner og nødlidende ejendomme til at falde væsentligt. Samtidig vil det få flere lejere til at turde tage springet over i egen bolig,« siger Preben Angelo, der er informationschef for ejendomskæden Home.

Socialdemokratiets erhvervsordfører Jan Trøjborg går ind for at liberalisere realkreditmarkedet.

»Men det er afgørende, at forbrugerne ved, hvad de har med at gøre, for det er en dyr affære,« siger han.

Samme holdning har Rikke Hvilshøj fra regeringspartiet Venstre, der tvivler på, at realkreditlån uden afdrag vil udløse en ny, massiv prisstigning på boligmarkedet.Colette Brix fra Dansk Folkeparti siger, at hun går ind for forbrugernes frie valg. SF's erhvervsordfører Anne Grete Holmsgaard er umiddelbart skeptisk over for ideen.

/ritzau/