2 procents obligationer har fortsat interesse

Private, der sparer op for frie midler, skal jagte 2 procents obligationer fra realkreditten.

Carsten Koch underholdt tre dage i træk en stuvende fuld sal i Falconer Center. <br>Foto: Rune Feldt-Rasmussen
Læs mere
Fold sammen
Det er stadig en økonomisk fordel at skifte 3 pct. og 4 pct. obligationer ud med papirer, der har en pålydende rente på to procent. Også selv om den særlige mindsterente fra nytår steg til tre procent, og at det nu er slut med udstedelse af nye 2 pct. obligationer.

Det konkluderer Danske Bank, som peger på, at 2 pct. obligationer fortsat er yderst interessante som følge af mangel på nyt udbud og en stor efterspørgsel fra private, der med dette papir får et relativt attraktivt afkast efter skat.

De fleste 2 pct. obligationer handles til kurser under 100, og dermed kan man høste en lille skattefri gevinst frem mod udløb. Eksempelvis ligger 2 pct. Realkredit Danmark 2009 for tiden i kurs 93,8 og vil således udløbe om fem år i kurs 100.

Det betyder, at man ud over den løbende rente på 2,13 pct. - som der skal betales skat af - får 6,2 skattefrie kurspoint, og det skulle samlet give en gevinst på 2,17 pct. efter 59 pct. i skat.

Tager man papirer med længere løbetider, bliver gevinsten større, mens den skrumper ind til mindre, hvis man går ned i løbetider til eksempelvis 2007 eller 2006.

Man får også et mindre afkast, hvis man sætter - eller har - penge i 3 og 4 pct. obligationer, så en omlægning til 2 pct. er værd at overveje. Der skal dog være tale om beløb af en vis størrelse, eftersom der også skal betales kurtage, gebyrer for ændringer i ens depot med videre. Disse omkostninger kan dog bringes ned, hvis man selv handler via online-mæglere.