Brevkassen: Man kan ikke give dobbelt afgiftsfrie gaver som enke

I denne uges brevkasse er en læser interesseret i, hvorvidt hun kan afgive dobbelt afgiftsfri gaver, fordi hun sidder i uskiftet bo.

»Selv om man sidder i uskiftet bo betragtes man kun som én giver« siger Allan Ohms, advokat (H) og mediator, i sit svar til denne uges brevkasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Kære brevkasse

Jeg er enke, har en formue og er fuldstændig gældfri.
Kan jeg give min datter dobbelt afgiftsfri årlig gave, da jeg sidder i uskiftet bo?

Med venlig hilsen

B.J.

Brevkassen


Få svar på spørgsmål om blandt andet arv, skilsmisse, skat, boligkøb, jura, økonomi og pension.

Alle spørgsmål anonymiseres. Det er desværre ikke muligt at svare på alle henvendelser. Svar gives i Brevkassen samt i Berlingske om lørdagen. Berlingske Media forbeholder sig retten til at offentliggøre spørgsmål og svar i alle husets medier.

Skriv til brevkassen@business.dk

Det korte svar er nej.

Når du sidder i uskiftet bo, betragtes du kun som én giver. Det er ikke logisk, og det fremgår da heller ikke direkte af loven, men i lovens såkaldte forarbejder er det anført. Det gælder også, selv om længstlevende har sit eget fuldstændige særeje.

Punktet har muligvis ikke været overvejet særlig grundigt. Dels kan man undre sig over rationalet, og dels er der noget knas i bemærkningerne i øvrigt. Det har således været drøftet, om det er muligt at give livsgaver fra et uskiftet bo, selv om gavernes samlede værdi overstiger halvdelen af det uskiftede bo. Det er der nu enighed om, at man kan, men der er også enighed om, at der kun er ét afgiftsfradrag.

Må jeg benytte anledningen til at nævne, at ægtefæller i levende live ikke automatisk er to givere. Gaverne skal reelt ydes fra hver ægtefælles bodel, skilsmissesæreje eller fuldstændige særeje. Har for eksempel hustruen ingen midler i sin bodel, kan dette løses ved en gyldig formueoverførsel fra manden. Dette vil normalt kræve ægtepagt. En sådan indbyrdes gave vil ikke udløse gaveafgift.

Hvis du gør det på den rigtige måde, kan du fra det uskiftede bo – med respekt for kravet om »god økonomisk forvaltning af boet« – udlåne et beløb rente- og afdragsfrit, hvilket måske i nogen grad kan afhjælpe savnet af to fradrag.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator

www.ForumAdvokater.dk