Ukrudt i fugerne

Haven nu: Ukrudt på terrasse-belægningen er irriterende. Hvad stiller man op? Boligen har afprøvet både ild, damp og ukrudtsmidler

Mai og Joy i gang med fliserenseren. Terrassens flisebelægning burde forlængst have været under behandling! Fliserenseren har yderst en »kniv«, der er meget effektiv, når ukrudtet skal skæres fri af fugen. <br>Foto: Mette Østergaard Fold sammen
Læs mere

Jeg kan lige så godt nævne det først som sidst: Ukrudt i flisefugerne på terrassen bør fjernes med en fliserenser i hånden. Det er billigt - forudsat familien selv udfører opgaven - det giver god motion og er på alle måder bæredygtigt. Men metoden kan forekomme besværlig, og det kan i familien være vanskeligt at mønstre frivillige til arbejdet! Lidt nemmere forekommer det, hvis ukrudtet kan fjernes ved brug af mere teknisk udstyr end simpel håndkraft. Her skal omtale tre metoder: ild, damp og ukrudtsmiddel.

Ukrudt kan bekæmpes med en gasbrænder. Den består af en gasflaske fastgjort på et par gummihjul, en slange, en regulator og en brænder. Med den ene hånd trækker man flaskevognen, og med den anden hånd føres brændehovedet hen over ukrudtet. Det er ikke hensigtsmæssigt at brænde ukrudtet af, så det står forkullet og sort tilbage. Finessen er at nøjes med en blanchering af ukrudtet. Det medfører, at planternes celler ødelægges, hvorefter der fordamper en masse vand fra planterne, så de tørrer ud.

Gasbrænderen kan brænde meget andet end ukrudt. Så man skal være påpasselig med flammen. Brug den aldrig tæt ind mod træhuse, -skure, bindingsværk, stråtag eller andet brændbart. Hold flammen på afstand af thujahække, der udsender æteriske olie i varmt og tørt vejr. Æteriske olier virker som benzin og kan antændes med eksplosiv kraft. Det er en oplagt god ide at montere en branddasker på flaskevognen.

En pendant til gasbrænderen er ukrudtsdamperen, der virker som en stor el-koger. Firmaet Fiskars har udviklet en model til hobbybrug med betegnelsen »Steam it«. Man påfylder vand og slutter apparatet til en stikkontakt, hvorefter vandet bringes i kog. Dampen fra det kogende vand ledes ud gennem apparatets munding og bruges på samme måde som flammen til blanchering af ukrudtet. Dampsteameren har den fordel, at man ikke risikerer at sætte ild til hverken hus, bil eller tørt græs. Til gengæld skal steameren hele tiden være forbundet med en stikkontakt. Kigger man på forbrug af energi og sammenligner de to metoder, er der ingen væsentlige forskelle prismæssigt og tidsmæssigt mellem at bruge gas henholdsvis el til kampen mod ukrudtet.

Klør fem er bedst

At sprøjte ukrudtet væk er stadig en mulighed. Det mest brugte sprøjtemiddel, når det gælder ukrudt på terrasser, indkørsler og andre befæstede arealer, hvor der ikke findes anden beplantning sammen med ukrudtet, er RoundUp. RoundUp er et systemisk middel, der bringes med saftstrømmen rundt i hele planten, så roden også går ud. Mange har opdaget, hvor effektivt det er. Planter, der står i nærheden af fliserne, kan nemlig også risikere at gå ud, idet de let rammes af forstøvningen fra sprøjtemidlet. Hver gang man i Folketinget diskuterer stramninger vedrørende brug af RoundUp, forventer mange, at nu vil der komme et forbud mod brug af midlet i haverne. Der er netop kommet stramninger for landbruget, og de private haver er stadig til diskussion.

Firmaet ECOstyle er på markedet med et nyt produkt TopGun. Det er ikke en bøsse mod ukrudt, men et sprøjtemiddel til ukrudtsbekæmpelse, baseret på naturligt forekommende organiske fedtsyrer. Firmaets danske repræsentant agronom Lars Bjørnsbo fortæller, at TopGun er kendetegnet ved en meget hurtig effekt, idet ukrudtet nedsvides i løbet af få timer. Bjørnsbo fremhæver som noget meget vigtigt, at ukrudtsmidlet nedbrydes meget hurtigt. To dage efter brugen er 95 pct. af midlet nedbrudt, og efter 10 dage er det fuldstændig nedbrudt. Det er jordens naturligt forekommende bakterier, der nedbryder midlet direkte til vand og kuldioxid uden miljøskadelige nedbrydningsprodukter.

Uanset om man bruger klør fem, ild, damp eller sprøjtemiddel er det af stor betydning, at ukrudtet tages, mens det stadig er småt, d.v.s. allerhelst under 3 cm. Jo højere og bredere ukrudtet bliver, jo mere besværligt bliver arbejdet. Bliver ukrudtet først temmelig iøjnefaldende, giver man sig selv endnu et problem. Efter behandling med ild, damp eller ukrudtsmiddel er belægningen i flere uger en ynk at se på. Nok pynter det grønne ukrudt sjældent på en køn terrassebelægning, - og på sigt ødelægger det belægningen - men det høje,visne ukrudt er slet ikke til at holde ud at se på.

En fliserenser og klør fem har også i det spil sin styrke. Når fliserne er renset med kniven og ukrudtet bragt på komposten tages kosten frem, og belægningen fremstår smuk og fin. Mangler der lidt fugesand, spreder man et par skovfulde og koster det rundt til sidst. Herefter har alle muskler været i brug, samvittigheden er ren og skær - og man har lyst til at invitere gæster på terrassen. Yderligere oplysninger kan findes på:

www.skovoglandskab.dk gå ind under publikationer, dernæst gratis hæfter og find »Ukrudtsbekæmpelse på belægninger«.

www.ecostyle.dk