Provinshygge tæt på storbyen

Køge er blevet en populær by at flytte til for københavnere med drømme om eget hus til en rimelig pris. Byen for enden af S-togslinje A+ og E byder på både provinshygge, et rigt kulturliv, natur, sportshaller og caféer.

Torvet, hvor der hver onsdag og lørdag er torvedag med grøntsager, frugt, fiskebil, blomster mm.<br>Foto: Jan Jørgensen<br> Fold sammen
Læs mere

Køge er netop blevet to borgere rigere: Den 28. december kom tvillingerne Oline og William til verden. Og står det til forældrene, Camilla og Robin Surlykke Hansen, kommer de to små til at vokse op i byen, hvor de nybagte forældre er faldet rigtig godt til.

»Vi er ret vilde med at bo her,« siger Camilla og Robin, der købte deres hus midt i Køge for lidt over to år siden. Det var et nytilflyttet vennepar, der lokkede dem hertil, og nu lovpriser de selv byens fortræffeligheder i omgangskredsen.

»Her er hyggeligt, de kan huske én i butikkerne, men her er ikke så småt, at alle ved alt om hinanden. Heldigvis,« siger Camilla.

Køge stod ikke på listen, da Camilla og Robin begyndte at kigge efter hus. På det tidspunkt boede de i Guildford cirka 50 kilometer uden for London, hvor Robin var udstationeret i tre et halvt år som softwareudvikler for Nokia.

»Vi tog nogle ture hjem, hvor vi havde lavet aftaler med en ejendomsmægler. Men det gik ikke. Ofte var huset allerede solgt, når vi kom. Eller også skulle vi beslutte os alt for hurtigt, og det ville vi ikke,« siger Robin og fortæller, at parret derfor måtte erkende, at de blev nødt til at finde et sted at bo midlertidigt, da de vendte hjem til Danmark. Det blev fem måneder i en lejet lejlighed på Nørrebro i København, hvor de brugte fritiden til at sondere boligmarkedet.

»Vi kiggede i bl.a. Valby og Taastrup, men måtte hele tiden nedjustere vores krav, for selvom vi havde sparet en del penge sammen, havde vi simpelt hen ikke råd til at købe et hus,« siger Robin.

De havde mødt et dansk par i Guildford, som blev deres gode venner. Og de købte hus i Køge, da de vendte hjem.

»Så pludselig blev Køge også en mulighed, for vi tænkte, at hvis de kan lide byen, så kan vi nok også. Vi havde begge to gode ferieminder fra cykel- og sejlerferier til Køge i vores barndom, så vi tog nogle udflugter herned, gik rundt i byen og følte os rigtig godt tilpas,« siger Camilla og fortæller, at Køge på mange måder minder om middelalderbyen Guildford, som de var meget glade for:

»Det er en rigtig by, men tæt på storbyen, Køge har en gammel bymidte med brosten og marked på torvet ligesom Guildford, og der løber en å igennem byen,« siger Robin.

Parret fremhæver også byens spillested, Køge Skitsesamling, den lokale biograf, de mange tilbud om sport og de hyggelige caféer ved havnen. For de unge er der både diskotek og natklub.

»Vores naboer, som har boet i Køge altid, siger, at caféerne først er kommet, efter at københavnerne er flyttet hertil. Og dem er der mange af,« siger Camilla.

Tilflyttede københavnere som Camilla og Robin er ifølge Home-ejendomsmægler Birthe Kaad den største købergruppe i Køge.

»Det er typisk unge mennesker, som er klar til at stifte familie og derfor gerne vil skifte lejligheden i København ud med et hus i byen. Men vi har også mange tilflyttere sydfra, som gerne vil tættere på København,« siger Birthe Kaad.

I Køge Kommune er man i øjeblikket ved at lave lokalplan for en stor udstykning på kommunal jord i Ravnsborg i den sydlige ende af Køge. Udstykningen kommer til at rumme 250 boliger fordelt på etagebyggeri, tæt-lavt byggeri og parcelhuse til primært børnefamilier.

»Vi forventer at sætte grundene til salg i begyndelsen af næste år. Formodentlig til en kvadratmeterpris på 8-900 kroner eller mere,« siger afdelingschef Thomas Finke i Køge Kommune.

Der er også et andet stort boligprojekt på vej i Søndre Havn, hvor gamle industribygninger skal give plads til nyt lejlighedsbyggeri med 700-800 boliger.

»Men det varer et par år, før vi kommer i gang dernede, og det bliver en udbygning over fem-syv år,« siger Thomas Finke.

Fra Camilla og Robins hus ti minutters gang fra stationen tager det Robin højst en time, før han sidder ved sit skrivebord i Sydhavnen. Camilla er lærer i Greve, som også ligger på S-togslinjen. I det hele taget var det vigtigt for dem at bo tæt på offentlig transport. Både så de ikke skulle køre i bil på arbejde, men også for at gøre det let for familie og venner at besøge dem.

»Vi havde først fundet et hus i den nordlige del af byen, som var både bedre og billigere end det her. Men først da Camilla skulle ud og se på det sammen med en byggesagkyndig, gik det for alvor op for os hvor langt det lå fra butikker og stationen, så vi bakkede ud igen,« siger Robin.

De betalte to millioner kroner for huset på 94 kvadratmeter med fuld kælder, som de overtog efter en ældre kvinde. Hun og hendes afdøde mand havde boet i huset, siden det blev bygget i 1952, og køkken og bad stod stadig som dengang.

»Så det har vi skiftet. Vi har også flyttet nogle vægge, men alt i huset er ellers velholdt og af god kvalitet, og vi har fået en stor lukket have,« siger Robin.

I sommer blev parret gift i Køge Kirke, som er velkendt af Matodor-fans. Det er nemlig den, der »spiller« Korsbæk Kirke i TV-serien. @Tekst m. indryk: