Ombygning til den tredje alder

Et gammelt sommerhus blev udvidet, nyindrettet og fik en masse vinduer. Nu er det idéelt til, at ejerne kan bruge det som pensionistbolig, når de om nogle år takker af på arbejdsmarkedet.

Huset har fået udskiftet alle vinduerne og har fået sat en zinkinddækning rundt om, der er både pæn og praktisk, fordi den ikke kræver vedligeholdelse. <br>Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

I over 30 år har sommerhuset ved Marielyst på Falster dannet rammen om adskillige gode oplevelser for familien Heller. For det 70 kvadratmeter store hus, som Sven-Erik Heller oprindeligt var med til at bygge, har fungeret fint i alle årene, både sommer og vinter. Men for nogle år siden mente familien dog, at det var tid til forandring, hvis huset også fremover skulle leve op til deres behov.

»Lige fra vi var unge, har vi talt om, at vi, når vi gik på pension, gerne ville bo i varmen om vinteren og ved stranden her om sommeren. Vi har allerede en lejlighed i Sydspanien, som egner sig til at bo i om vinteren. Og derfor begyndte vi at tænke nærmere over, hvordan huset her kunne indrettes, så det var ideelt til vores tredje alder,« fortæller Ulla Heller.

Forinden havde parret overvejet, om de skulle sælge huset og bygge et helt nyt, som opfyldte deres krav. Men de syntes, at deres fritidsbolig havde en rigtig god beliggenhed tæt ved stranden. Desuden var de ikke vilde med tanken om at bygge på en ny udstykning blandt en masse andre nye huse, og det var grunden til, at de hurtigt arbejdede mod tanken om at forbedre det eksisterende.

På deres ønskeliste stod flere ændringer. Blandt andet et større opholdsrum, så der også var god plads til at have datteren, svigersønnen og de to børnebørn på besøg. Husejerne drømte også om et bryggers tillige med mere dagslys.

»Med årene er vi blevet mere og mere opmærksomme på, hvor meget lys betyder. Og vi syntes, at huset var for mørkt. Både fordi der ikke var så mange vinduer, men også fordi huset indvendigt var beklædt med profilbrædder, som var blevet meget mørke med tiden,« siger Ulla Heller.

Til at indfri deres boligdrømme var de så heldige at have svigersønnen, Kenneth Heller, som er bygningskonstruktør og via sit job i Velux også ekspert i lys. Han satte sig til computeren og kom op med et forslag, som blev vel modtaget af svigerforældrene. Det gik ud på at bygge en stue til i et niveau lavere end det oprindelige hus, nedlægge et garderobeskab i gangen og erstatte det med et nyt indgangsparti. Dermed blev der plads til et rummeligt bryggers samt dobbelte skabe, hvor den oprindelige indgang lå. Derudover foreslog bygningskonstruktøren at placere en ordentlig gang vinduer i både tag og på siden af den nye tilbygning.

Da svigerforældrene så tegningerne, var de langt hen ad vejen helt enige i svigersønnens tanker. Der var dog nogle små justeringer, og Ulla Heller mente også umiddelbart, at der kunne sættes endnu flere vinduer i.

»I min verden havde jeg forestillet mig en glasfacade på siden af huset. Men Kenneth sagde, at det ville minde om en udestue, der ville blive meget varm om sommeren. Desuden ville vi ikke leve lige så ugenert, hvis man kunne se ind ude fra vejen. Begge argumenter var gode, så dem kunne jeg godt følge ham i. Derfor valgte vi at følge hans råd med at placere vinduer i taget, som giver et godt lys og samtidig en god, naturlig ventilation via den elektriske betjening. I stedet for glasfacaden fik vi en række mindre vinduer i facaden på tilbygningen, så vi stadig kunne se ud i haven,« siger Ulla Heller.

Da detaljerne var på plads, trak de to generationer selv i arbejdstøjet. Dog fik de en murer til at bygge tilbygningen samt en VVS- og elinstallatør til at klare installationerne. Familien lægger ikke skjul på, at de igennem to år har tilbragt mange weekender og ferier i byggestøv, men til gengæld har de opnået et resultat, som de er super glade for. Det fornemmes også på denne vinterdag, hvor datter og børnebørn spiller spil nede i stuen, mens resten af familien sidder ved spisebordet og fortæller om deres ombygningsprojekt. Her er masser af lys og med et loft til kip også luft, og samtidig fungerer det fint, at familien er opdelt i to og alligevel er sammen. Det betyder også meget for funktionaliteten, at ægteparret har fået nyt køkken med opvaskemaskine samt vaskemaskine og tørretumbler samt plads til vasketøj i det nye bryggers.

»Jeg glæder mig meget over indretningen og over, at vi i ikke er gået på akkord med noget som helst. Vi har for eksempel valgt at købe et dyrt gulv - både skibsplankerne og skiffergulvet i køkkenet,« siger Sven-Erik Heller.

Samtidig er det også rart, at huset kun kræver et minimum af vedligeholdelse. Faktisk kun en gang maling cirka hver femte år. Tag- og facadevinduer er også vedligeholdelsesfrie udvendig, så der bliver masser af tid og mulighed for parret til at nyde deres otium. Datter og svigersøn har samtidig fået lovning på, at de kan låne huset indimellem og kommer dermed også til at nyde godt af deres indsats.