Hvis din underbo ryger, gør du også ...

Det er ikke kun ubehageligt, når man i sin egen lejlighed kan lugte cigar- eller cigaretrøg fra en rygende underbo. Det er også farligt. Problemet har hidtil været svært at gøre noget grundlæggende ved, men ny forskning kan måske afhjælpe problemet.

Naboernes røg kan være til stor gene, og problemet kan være svært at løse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ingen nyhed, at det er livsfarligt at ryge. Heller ikke, at det også er farligt for dem, der opholder sig i samme rum som rygerne. Men selv om man hverken kan se eller lugte røgen, kan man som overbo til en rygende underbo være passiv ryger i betænkelig grad.

»Vi ved, at de ultrafine partikler fra røgen finder vej fra den ene bolig til den anden. Vores undersøgelser viser, at op til 10 pct. af partiklerne i røgen kan passere fra den ene etage til den anden og i mindre omfang fra nabo til nabo, der bor dør om dør,« fortæller professor Alireza Afshari på Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet. Han har i flere år forsket i, hvordan man kan skabe det bedste indeklima for overboere til rygere.

»Det er ikke så let. Vi lavede for et par år siden et stort studie, hvor vi placerede luftrensere med partikelfiltre i forskellige rum i boligen. Her fandt vi ud af, at man på den led kan fjerne cirka 60 pct. af partiklerne, men der er altså stadig ganske store mængde partikler, der stiger op gennem etageadskillelsen,« siger Afshari.

I et andet studie forsøgte man at isolere etageadskillelsen. Også her kunne man kun tilbageholde godt halvdelen af partiklerne. Men måske er der håb forude.

»Vi har en undersøgelse i gang for at undersøge to tætningsmaterialer til etageadskillelser, der hævdes at kunne forhindre gasser og partikler i at passere, men tillader fugt at trænge igennem. For øjeblikket undersøger vi, hvor meget fugt og hvor mange kemiske stoffer der kan trænge igennem materialet. De foreløbige resultater ser lovende ud, og vi regner med at offentliggøre vores undersøgelse i marts næste år,« fortæller Alireza Afshari.

Læs også: Sådan slipper du for naboens tobaksrøg

At man ikke kan lugte røgen er ikke ensbetydende med, at man ikke bliver udsat for partiklerne. Det er gassen i røgen, der lugter - ikke partiklerne.

»Det kan være hamrende svært at isolere sig ud af. Bare der er den mindste lille utæthed, trænger partiklerne op dér. For at finde ud af, hvor utætheden er, kan man fylde rummet nedenunder med røg og sætte undertryk på lejligheden ovenover. Men det er jo både komplekst og hundedyrt,« siger Morten K. Mathiasen, der er bygningsingeniør og energiansvarlig fagekspert i Bolius.

For at begrænse mængden af partikler foreslår han.

• at man sætter tætningslister eller gummilister mellem f.eks. luftrør, vandrør eller radiatorrør, der går gennem etageadskillelser. Ved ledningsgennemførsler, f.eks. strømkabler, kan det være svært at komme til. Her kan man bruge almindelig spartelmasse eller ekspanderende skum, også kaldet fugeskum.

• at man fuger sprækker i gulvet med farvet fugemasse specielt til trægulve. Er det ikke tilstrækkeligt, må man fuge hele gulvet, men det er en tidskrævende og meget besværlig løsning.

• at man lægger linoleum eller et væg til væg-tæppe, hvor kanterne lukkes af med fastmonterede fejelister, eller læg et helt nyt gulv uden sprækker.

Læs også: Rengøring af et tidligere rygerhjem

I en rygerlejlighed kan to cigaretter give en koncentration på 200.000 ultrafine partikler pr. kubikcentimeter luft. Hos overboen giver de to cigaretter en koncentration på op til 18.000 partikler pr. kubikcentimeter luft. Til sammenligning er der mellem 8.000 og 15.000 ultrafine partikler pr. kubikcentimeter luft på en trafikeret gade, viser tal fra Statens Byggeforsknings Institut.

»Vi ved, at tobaksrøg i omgivelserne er kræftfremkaldende. Vi ved, at tobaksforurenet luft kan føre til blodpropper, at de kan give luftvejssygdomme, og at små børn har en øget risiko for dårlig trivsel og en lang række sygdomme herunder også vuggedød, når de udsættes for tobaksrøgens stoffer, siger overlæge og ph.d. i sundhedsvidenskab Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: Sådan fjerner du lugt af tobaksrøg

Hun tilføjer, at der heldigvis er mange tiltag rundt om i landet for at skabe røgfri boliger.

»For det er da bedre at snakke om, hvordan vi kan undgå kilden til forurening - altså lade være med at ryge indendørs - end hvordan vi kan indkapsle den. Også for rygerne selv. Det er ikke spor sundt at sove i en lejlighed med gammel røg, for man optager jo stoffer fra røgen, hver gang man trækker vejret. Og den dag, boligen skal sælges, får man også en højere pris, hvis der ikke har været røget i den. Dertil kommer, at en tredjedel af de, der skal købe en ny bolig, slet ikke vil købe en bolig, der har været røget i,« siger hun.