Margaret Atwood og Salman Rushdie er nomineret til den pris, der kan få forfatternes salg til at eksplodere

Listen med de 13 forfattere, der er nomineret til en af den engelsksprogede litteraturs mest prestigefyldte priser, er netop blevet offentliggjort.

Margaret Atwood nævnes ofte som en mulig kommende modtager af Nobelprisen i Litteratur. Nu er hun også i spil til Booker Prize. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK BLINCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den voldsomt fornyede interesse, som Margaret Atwood de senere år har oplevet, kulminerer nu med nomineringen til en af den engelsksprogede litteraturs mest prestigefyldte priser, Booker Prize.

Den 79-årige canadiske forfatter er nomineret til  Booker Prize for romanen »The Testaments«, den længe ventede opfølger til »Tjenerindens fortælling«, eller »The Handmaid’s Tale«, som bogen fra 1985 hedder på engelsk.

»Tjenerindens fortælling« er blevet genaktualiseret af den succesfulde, nerveflossende TV-version, som for tiden kører på 3. sæson på streamingtjenesten HBO. »The Testaments« foregår 15 år efter, at »Tjenerindens fortælling« forlader den kvindelige hovedperson, Offred. Den nye roman, der  fortælles fra tre kvinders perspektiv, er dog ikke direkte forbundet med TV-serien, som i forvejen - med Margaret Atwoods hjælp - er fortsat i forhold til bogforlægget.

»Sidste år gik Bookerprisen til Anna Burns for romanen »Milkman«. I ugen efter offentliggørelsen steg salget af bogen med 880 procent.«


Listen med de 13 forfattere, der i år er i spil til Booker Prize, er netop blevet offentliggjort, og også en anden litterær verdensstjerne er med i feltet: Salman Rushdie. Den indisk-britiske forfatter er nomineret for romanen »Quichotte«,  der er en moderne Don Quijote-fortælling og en hyldest til Cervantes’ klassiker. Salman Rushdie har  tidligere modtaget prisen, nemlig i 1981. Han fik den for romanen »Midnatsbørn«, der to gange i prisens historie er blevet udnævnt til den bedste af alle prismodtagere gennem tiden.

Salman Rushdie, da han besøgte Danmark sidste år og optrådte på Heartland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Rygaard/Heartland.

50.000 Pund

 

Blandt de nominerede til prisen er også britiske Max Porter. Ham vil mange danske læsere kende fra bogen »Sorg er et væsen med fjer«, der udkom i 2017 herhjemme og fik glimrende anmeldelser.

Valeria Luiselli, der for et par år siden besøgte Louisiana Literature, er også nomineret. Det samme er irske Kevin Barry, de nigerianske forfattere Oyinkan Braithwaite og Chigozie Obioma, britisk-amerikanske Lucy Ellmann, de britiske forfattere Bernardine Evaristo, John Lanchester, Deborah Levy og Jeanette Winterson og tyrkisk-engelske Elif Shafak.

3. september offentliggøres det, hvem af de 13 forfattere, der kommer med på den såkaldte shortlist, og 14. oktober præsenteres så årets prismodtager. Booker Prize blev første gang uddelt i 1969 og kan, som den er udformet i dag, gå til forfattere af enhver nationalitet, der skriver på engelsk.

Hverken Rushdies »Quichotte« eller Atwoods »The Testaments« er i øvrigt udkommet endnu. Det gør de først til september på det engelsksprogede marked, men fordi feltet er valgt blandt bøger, der udkommer eller er udkommet mellem 1. oktober sidste år og 30. september i år, er de alligevel med. »The Testaments« udkommer på dansk i november med titlen »Gileads døtre«.

Sidste år gik Booker Prize til Anna Burns for romanen »Milkman«. I ugen efter offentliggørelsen steg salget af bogen med 880 procent, hvilket siger noget om prisens vægt - ikke kun for forfatterne, der modtager den og de medfølgende 50.000 pund, men også i det litterære miljø og blandt almindelige læsere.