5 stjerner: Klaphatten af for velskrevet bog om den nye landstræner og fodboldromantiker Kasper Hjulmand

BOGANMELDELSE: Bogen »Kasper Hjulmand – Fodbolddrømmer« om Danmarks nye landstræner er en nuanceret, velredigeret og velskrevet fortælling om manden, der for nylig tiltråde den danske sportsverdens mest prestigefyldte og forhadte job.

Danmarks nye herrelandstræner i fodbold er (stadig) en sympatisk fodboldromantiker, der stædigt og systematisk, nysgerrigt og nytænkende slår på tromme for »det smukke spil« og det mantra, at alt i fodboldens verden ikke kun handler om at vinde og tjene boksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da TV-kommentatoren og fodboldskribenten Morten Glinvad for cirka tre år siden fik Kasper Hjulmands velsignelse til at være en flue på væggen i hans fodboldtilværelse og undervejs skrive en bog om det, han så og hørte, havde ingen af dem forestillet sig, at Kasper Hjulmand ville være dansk landstræner inden det sidste punktum blev sat.

Men det blev Hjulmand.

Og det, som oprindeligt var tiltænkt at være et oplagt portræt af et af Danmarks mest fremtrædende fodboldmennesker, er derfor i stedet endt med at blive en 346 sider lang introduktion til ham, der p.t. og sikkert i mange år frem er indehaver af det mest prestigefyldte, men også forhadte, trænerjob på dansk jord. Og det er godt. For både Hjulmand og Danmark. Glinvads portrættering af Hjulmand er nemlig med til at nuancere de ellers så stereotype forestillinger, der i årevis synes at have rumsteret mellem Hjulmand og hans omverden.

»»Kasper Hjulmand – Fodbolddrømmer« tegner et billede af et tænksomt menneske, der tvivler på sig selv og ligefrem flere steder erkender, at han kan være svær at danse med, hvis han ikke får sin vilje.«


Sympatisk tvivler

For jo, Danmarks nye herrelandstræner i fodbold er (stadig) en sympatisk fodboldromantiker, der stædigt og systematisk, nysgerrigt og nytænkende slår på tromme for »det smukke spil« og det mantra, at alt i fodboldens verden ikke kun handler om at vinde og tjene boksen. Og ja, hvor ydmyg og sympatisk Hjulmand end ønsker at fremstille sig selv, så fremstår han (også i bogen) ligeledes fortsat en anelse bedrevidende og hellig i sin kamp mod alle dem, som hans fodboldsyn og måde at tænke og arbejde på er opposition til.

Men »Kasper Hjulmand – Fodbolddrømmer« tegner også et billede af et tænksomt menneske, der tvivler på sig selv og ligefrem flere steder erkender, at han kan være svær at danse med, hvis han ikke får sin vilje.

»Fodbolddrømmer« er dog mere end blot et portræt af et menneske. Bogen er også et velskrevet indblik i en global fodboldindustri, hvor alt lige fra grådighed med dollartegn i øjnene og forældet mavefornemmelse i jagten på sejr fylder mere end dets modsætninger, ligesom bogen via Hjulmands mindre hær af spændende forbilleder og mentorer giver selv den mest hardcore pessimist et håb om en bedre fodboldfremtid.

Men »Fodbolddrømmer« er også en omfattende skitsering af Hjulmands krogede vej til landstrænerjobbet samt hans mål og ambitioner med netop dette, og undervejs til drømmejobbet får læseren velkendte såvel som spritnye historier om alle de job, som Hjulmand tidligere har haft – dem, han i tidens løb har sagt nej til, og de få, han har mistet.

»På intet tidspunkt, hvad enten Glinvad befinder sig lige i hælene på Hjulmand, agerer flue på væggen eller videreformidler det, han ser, hører og læser i helikopterperspektiv, synes han at fortabe sig i det uvæsentlige.«


»Kasper Hjulmand – Fodbolddrømmer« af forfatter Morten Glinvad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

Flue på væggen

Og Morten Glinvad formår at fortælle om hele molevitten med et forkromet overblik og i et sprog, der til tider spiller lige så flydende på papiret som det spil, Hjulmand stræber efter at skabe på banen.

På intet tidspunkt, hvad enten Glinvad befinder sig lige i hælene på Hjulmand, agerer flue på væggen eller videreformidler, det han ser, hører og læser i helikopter-perspektiv, synes han at fortabe sig i det uvæsentlige.

Tværtimod virker bogen, trods Hjulmands pludselige udnævnelse til dansk landstræner, at være redigeret efter alle kunstens regler. Og det er ikke bare en fornøjelse rent formmæssigt. Det styrker også bogens indhold og forhåbenlig også på længere sigt forholdet mellem Hjulmand og de mange, mange fodbolddanskere, der med hænderne fulde af stereotyper i disse dage, hvor Hjulmand debuterer som landstræner, måske holder lidt igen med at trække i klaphatten ved synet af »fodbolddrømmeren« på sidelinjen.

Jeg er i hvert fald blevet tæt på omvendt. For det viser sig, at Hjulmand faktisk gerne vil vinde kampe og titler.

Han vil bare mere end det. Og han vil gøre det på sin egen måde.

Klaphatten af for det.

Kasper Hjulmand – Fodbolddrømmer
Forfatter:
Morten Glinvad. Sider: 346. Pris: 299,95 kr. Forlag: Gyldendal.