Voldsom kritik for krænkelser: DR undskylder over for tidligere medlemmer af pigekoret

En advokatundersøgelse slår fast, at der tidligere har været en uacceptabel kultur i DR Pigekoret, også set med datidens øjne. 64 tidligere medlemmer af koret har været udsat for krænkende adfærd i form af seksuel chikane. Generaldirektør kalder det et massivt svigt.

 
Mere end hundrede kvinder har taget kontakt til det advokatfirma, som har undersøgt krænkelserne i DRs pigekor. DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, giver en uforbeholden undskyldning. Video: Ritzau/Scapix. Redigering: August Bang. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En advokatundersøgelse afslører et dystert kapitel i DRs historie og viser, at tidligere medlemmer af DR Pigekoret har været udsat for krænkende behandling af seksuel karakter.

DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, og kulturdirektør Henrik Bo Nielsen fremlagde på et pressemøde i DR Byen onsdag aften resultatet af undersøgelsen, som er baseret på 129 indberetninger, og det er voldsom læsning.

I 64 beretninger er der ifølge advokaten grundlag for at antage, at der »har været udvist adfærd, som må anses for at kunne kvalificeres som krænkende adfærd i form af seksuel chikane – herunder uønsket seksuel opmærksomhed.«

»De 64 beretninger kan henføres til adfærd fra seks forskellige voksne omkring Pigekoret,« hedder det i rapporten.

»Vulgær, sjofel og voldsomt«

Undersøgelsen retter en sønderlemmende kritik mod den kultur, der var gældende i pigekoret indtil for 11 år siden.

Advokatundersøgelsen konkluderer, ifølge en pressemeddelelse fra DR, at »der tegner sig ud fra indberetningerne et overordnet billede af et miljø, kendetegnet ved at grænserne for det normale har været flyttet.«

Ifølge undersøgelsen drejer det sig om følgende:

Vulgær, sjofel og voldsomt seksualiseret sprogbrug

Flirtende og seksualiseret stemning og stort fokus på fremtoning

Grænserne for, hvor tæt mænd burde komme på kormedlemmerne, blev overskredet

Udtryk som »Tag selv-bord« er gået igen i mange beretninger

I perioder en alkoholiseret kultur

Ingen tog ansvar for at stoppe adfærd

En tavshedskultur

Kæresteforhold mellem kormedlemmer og voksne omkring Pigekoret

Tilfælde af grov mobning

»Når man læser advokatundersøgelsen, får man et klart billede af det tredobbelte svigt, som de tidligere medlemmer af Pigekoret har været udsat for,« siger Maria Rørbye Rønn.

»For det første overskred en række voksne omkring koret klart alle grænser for, hvordan man omgås med meget unge mennesker – mest alvorligt gennem krænkende adfærd i form af seksuel chikane. For det andet var der fra DRs side et stort svigt i forhold til ikke at skride ind over for dette, så pigekor-medlemmerne blev efterladt i den helt uacceptable og utrygge kultur, også set med datidens øjne, i alt for mange år. For det tredje blev der ikke reageret tilstrækkeligt fra DRs side på en række af de klager, som tikkede ind, og som burde have fået alarmklokkerne til at ringe. Ej heller den allerøverste ledelse handlede på daværende tidspunkt, hvilket er stærkt kritisabelt,« siger Maria Rørbye Rønn.

DR har selv bestilt undersøgelse

Det er DR selv, der i foråret igangsatte advokatundersøgelsen, som er udarbejdet af advokatfirmaet Norrbom Vinding.

Det skete efter en række artikler i dagbladet Politiken, hvor tidligere medlemmer af koret beskrev oplevelser med krænkende adfærd, der ifølge medlemmer foregik fra 2000 til 2010 under daværende chefdirigent Michael Bojesen. Senere blev det kendt, at der også havde været episoder med tidligere og nu afdøde chefdirigent Tage Mortensen.

Generaldirektør: Undskyld, at DR svigtede

Inden offentliggørelsen af advokatundersøgelsen, havde DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn og kulturdirektør Henrik Bo Nielsen et møde med 80-100 tidligere medlemmer af DR Pigekoret, og her undskyldte de over for de berørte. Alle tidligere medlemmer af DR Pigekoret var inviteret til mødet.

»For mange af de tidligere medlemmer af Pigekoret er tiden i koret uden tvivl forbundet med stolthed, og med god grund, for de har om nogen skabt kunstneriske oplevelser for mange. Derfor er det smerteligt, at advokatundersøgelsen med al tydelighed vidner om, at der også er en skyggeside i samme periode. De mange kvinders voldsomme og triste erfaringer er nu en del af Pigekorets og DRs officielle historie, som alle må anerkende og forholde sig til. En lang række piger har været udsat for hændelser, som ingen skulle have været udsat for,« siger Maria Rørbye Rønn og fastslår:

»Ansvaret for dette massive svigt – herunder ledelsessvigt – kan kun tilskrives DR. Derfor undskylder jeg i dag på vegne af DR som institution uforbeholdent over for de tidligere medlemmer af Pigekoret og gentager meget gerne her, hvad jeg sagde på et møde i eftermiddags til de tidligere medlemmer af Pigekoret og i et brev til de tidligere medlemmer af Pigekoret, der har medvirket i undersøgelsen: Undskyld, at DR svigtede jer. Det var ikke jeres skyld, det var DRs ansvar,« siger Maria Rørbye Rønn, som takker de kvinder, som er stået frem og har berettet om deres oplevelser.

Moren til en tidligere korsanger siger torsdag til Politiken, at det ville være rimeligt, at DR udbetaler erstatning til de korsangere, som har været udsat for krænkende adfærd.

DR vil nu bede en advokat undersøge et muligt erstatningsansvar. DR vil desuden implementere en række tiltag anbefalet i advokatundersøgelsen, som skal forebygge noget tilsvarende.