Transkønnede i oprør: Stjernekomikers sidste show årsag til massiv intern strid på Netflix

Standupkomikeren Dave Chappelle er lige nu i modvind for udtalelser i sit seneste Netflix-show. Medarbejdere planlægger en protest.

Dave Chappelle udgiver ikke flere shows foreløbig, siger han i »The Closer«, der med andre ord er hans sidste show i rækken på Netflix.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Edelman/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter mange års fravær fra scene og tv modtog standupkomikeren Dave Chappelle i 2016 næsten 400 millioner kroner for en række shows til streamingtjenesten Netflix, hvoraf »The Closer« er det sidste i rækken.

Og netop dette sidste show har skabt kontroverser helt ind i kernen af Netflix, og er nu en del af den debat om kunstnerisk frihed, der også udspiller sig på Kunstakademiet i København.

Årsagen er, at Dave Chappelle i »The Closer« ytrer flere nedsættende bemærkninger om blandt andre homoseksuelle og transkønnede. Mens nogle mener, at han blot udstiller hykleri – eksempelvis Berlingskes Aminata Amanda Corr – mener andre, at han går over grænsen.

En række transkønnede ansatte på Netflix protesterede således over »The Closer«, hvilket fik Netflix-direktør Ted Sarandos til at udsende en intern besked, hvori han forsvarede showet. Dette har nu fået transkønnede ansatte og allierede til at planlægge en walkout – altså at forlade arbejdspladsen i protest – på onsdag. Det skriver Variety.

En støtte- og netværksgruppe for transkønnede ansatte på Netflix har ifølge Variety udsendt følgende besked til sine medlemmer:

»Transkønnede personers liv er vigtige (på engelsk: »Trans lives matter«). Transkønnedes rettigheder er vigtige. Netflix bliver ved med at udgive indhold, som skader transkønnede, og Netflix fejler kontinuerligt med at skabe indhold, som repræsenterer og løfter transkønnede. På den måde slår Netflix fejl i sin mission om at underholde verden,« står der i beskeden.

Kunstnerisk frihed

Ordene fra Netflix-direktør Ted Sarandos, der nu er årsag til harmen, indleder med ros til komikerstjernen.

»Chappelle er en af tidens mest populære standupkomikere, og vi har længe samarbejdet med ham. Hans forrige show, »Sticks and Stones«, som ligeledes var kontroversielt, er vores mest sete, mest seerfastholdende og mest prisvindende show til dato. Som med vores andre indholdsskabere arbejder vi hårdt med at understøtte den kreative frihed – også selvom det betyder, at der vil være indhold på Netflix, som nogle mener er skadeligt,« skrev Ted Sarandos i sin besked til medarbejderne.

Kort efter, at Sarandos rundsendte sine ord til medarbejderne, blev tre transkønnede medarbejdere sendt hjem, efter at de afbrød et møde mellem topchefer i Netflix.

Netflix oplyser nu til Variety, at den støtter sine medarbejderes ret til at kritisere virksomheden.

»Ligesom vi opfordrer til kunstnerisk frihed for vores indholdsskabere, opfordrer vi også vores medarbejdere til at ytre en modstand,« siger en talsperson til Variety.

Der er ikke klip fra »The Closer« på YouTube, men herunder kan du se andet af Chappelles komik. Klippet er fra umiddelbart efter, at Donald Trump blev vagt som præsident. »The Closer« kan ses på Netflix.